Την εκδήλωση διοργανώνει το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο – Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη

Ανοιχτή ομιλία στο κοινό των Χανίων, με θέμα: «Εγκέφαλος και νους: Ποιος είναι η μαριονέτα και ποιος ο μαριονοπαίκτης;», θα δώσει ο Γιώργος Παξινός, Διακεκριμένος Καθηγητής Ψυχολογίας & Ιατρικών Επιστημών στο Neuroscience Research Australia του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας (Σίδνεϊ), την Τετάρτη 17 Ιουλίου, ώρα 21:00 στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων (Νεώριο Μόρο).

Την εκδήλωση διοργανώνει το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο (www.alp.gr).

Η διοργάνωση έχει την υποστήριξη του Ιστοπλοϊκού Ομίλου Χανίων.

Ο Γιώργος Παξινός γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1944 στην Ιθάκη όπου τελείωσε το λύκειο. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά. Ακολούθησαν έρευνες στο Πανεπιστήμιο Yale, Cambridge και Oxford. Από το 1973 είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νew South Wales στο Σίδνεϊ και στο Neuroscience Research Australia. Διετέλεσε πρόεδρος του Australian Neuroscience Society και του IBRO World Congress of Neuroscience. Έχει λάβει το βραβείο Humboldt της Γερμανίας και αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας/Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2008, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2016) και Ιονίου Πανεπιστημίου (2017). Εξελέγη μέλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών το 2009 και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 2012. Ο Γιώργος Παξινός χαρτογράφησε τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Ανακάλυψε 91 περιοχές (πυρήνες) στο κεντρικό νευρικό σύστημα και σε πολλές έδωσε ελληνικά ονόματα. Οι περισσότεροι επιστήμονες που εργάζονται πάνω στη σχέση μεταξύ του ανθρώπινου εγκεφάλου και ασθενειών όπως Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και σχιζοφρένεια ή μοντέλα σε πειραματόζωα αυτών των ασθενειών χρησιμοποιούν τους άτλαντές του. Είναι συγγραφέας 57 επιστημονικών βιβλίων. Το πρώτο του βιβλίο «Ο Εγκέφαλος του Αρουραίου σε Στερεοταξικές Συντεταγμένες» ειναι το τριτο πιο αναφερόμενο επιστημονικό βιβλίο όλων των εποχων. Ο άτλαντάς του για τον ανθρώπινο εγκέφαλο (που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά) έλαβε το The Award for Excellence in Publishing in Medical Science, Assoc American Publishers και The British Medical Association Illustrated Book Award. Το 2015 δημοσίευσε  το «Κατ’ Εικόνα» (εκδώσεις Λιβάνη), το πρώτο του μυθιστόρημα που ασχολείται με το περιβάλλον, την ηθική, τη θρησκεία και τη ψυχολογία.

Το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο (Α.Λ.Π.), είναι ένας μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός φορέας διά βίου μάθησης που ιδρύθηκε στα Χανιά το 2005, με σκοπό την προσωπική ανάπτυξη των πολιτών, και με στόχο την βελτίωση της καθημερινής ζωής τους και κατ΄επέκταση της  κοινωνίας. Το Α.Λ.Π., σήμερα λειτουργεί 8 τμήματα, σε Κρήτη, Αθήνα & Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες: 2821501060-6936492842

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook