Για να δώσουμε την εικόνα για το πως μπορούμε να απλοποιήσουμε τη διαδικασία με τη χρήση της τεχνολογίας blockchain, πρέπει να εξηγήσουμε πρώτα κάποιους όρους.

Τι είναι το Βlockchain, τι είναι τα Smart Contracts και πώς θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την σημερινή εκλογική διαδικασία.

Τo Blockchain είναι ένας δημόσιος ψηφιακός κατάλογος ή λογιστικό βιβλίο (ledger), που περιλαμβάνει όλες τις συναλλαγές που έχουν εκτελεστεί και καταγραφεί σε μια σειρά συναλλαγών. Το Blockchain εξυπηρετείται από χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές (κόμβους) ταυτόχρονα, έτσι ώστε η αλυσίδα είναι άμεσα προσβάσιμη σε όλους στο διαδίκτυο την ίδια χρονική στιγμή. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας, δηλαδή το ότι δεν υπάρχει αποθήκευση σε μόνο μια κεντρική τοποθεσία, καθιστά τις κοινοποιήσεις δημόσιες, επαληθεύσιμες και μέχρι σήμερα αναλλοίωτες από κυβερνο-εγκληματίες.

Με μια πιο απλή προσέγγιση μπορούμε να πούμε πως το «blockchain» είναι ένα δίκτυο από κόμβους που καθορίζουν τι θα γραφτεί σε αυτό το ανοικτό λογιστικό βιβλίο (blockchain) και τι όχι. Επιπλέον είναι ανοιχτό που σημαίνει πως οποιοσδήποτε άνθρωπος (που έχει κάνει τον υπολογιστή του κόμβο του δικτύου), ή όχι, έχει την δυνατότητα να βλέπει και να διαβάζει το βιβλίο αυτό. Είναι αποκεντρωμένο, δηλαδή δεν υπάρχει ένα μοναδικό τέτοιο βιβλίο, το οποίο κάποιος έχει στην κατοχή του. Αντιθέτως, κάθε κόμβος του δικτύου διατηρεί και κατέχει ένα αντίγραφο αυτού, το οποίο ενημερώνεται αυτόματα. Τελευταίο, μα καθόλου αμελητέο, είναι αμετάβλητο που σημαίνει ότι κανένας δεν έχει την δυνατότητα να αλλάξει το περιεχόμενο του και όσοι προσπάθησαν μέχρι σήμερα έχουν αποτύχει.

Το blockchain από μόνο του δεν κάνει καμία δουλειά για εμάς, γι’αυτό υπάρχουν τα Smart Contracts ή αλλιώς «έξυπνα συμβόλαια» τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά προγραμματιστικός κώδικας, αλγόριθμοι, που εκτελούνται επάνω στο blockchain δίκτυο. Φυσικά, όταν ένα Smart Contract δημοσιοποιηθεί στο blockchain δεν μπορεί να αλλάξει και είναι προσβάσιμο σε όλους, ο κώδικας στον οποίο είναι γραμμένο το Smart Contract δεν μπορεί να τροποποιηθεί από κανέναν άλλο, παρά μόνο από αυτόν που τον έγραψε, είναι όμως διαθέσιμος προς ανάγνωση στον οποιονδήποτε. Έτσι, όπως καταλαβαίνουμε τα Smart Contracts βρίσκονται εκεί για να εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες, στο παράδειγμά μας, να δέχονται, να ελέγχουν και να καταχωρούν τις ψήφους.

Για το ποια είναι η διαδικασία ψηφοφορίας, λίγο πολύ την ξέρουμε, αυτό που πιθανόν να μην ξέρουμε είναι το πόσοι άνθρωποι χρειάζεται να εμπλακούν για να κυλήσει ομαλά η εκλογική διαδικασία. Και εξηγούμαι, στις τελευταίες Δημοτικές και Ευρωεκλογές λειτούργησαν 39.061 τμήματα, στο κάθε τμήμα ένας ελέγχει τον εκλογικό κατάλογο, ένας την ταυτότητα, ένας μαζεύει και δίνει τα ψηφοδέλτια και ο δικαστικός αντιπρόσωπος που ελέγχει την όλη διαδικασία, άρα χρειάζονται (39.061*4) = 156.244 άνθρωποι. Όσοι δηλαδή (λίγο πάνω λίγο κάτω) κατοικούν (σύμφωνα με την απογραφή του 2011) στο Ηράκλειο Κρήτης ή σε όλο το γεωγραφικό διαμέρισμα του Έβρου.

Ας δούμε τώρα όμως πως μπορεί να απλοποιήσει την εκλογική διαδικασία το Blockchain, είπαμε ότι για την υλοποίηση και τη διατήρηση ενός blockchain δικτύου χρειάζεται να υπάρχουν κόμβοι, υπολογιστές δηλαδή που θα έχουν ο κάθε ένας από ένα αντίγραφο του λογιστικού βιβλίου (ledger), θα υπογράφουν τις συναλλαγές και καθορίζουν αν μια συναλλαγή θα γραφτεί ή όχι στο blockchain. Οι κόμβοι στο δικό μας εκλογικό παράδειγμα και για να μην αλλάξουμε απότομα και δραματικά την διαδικασία, θα μπορούσαν να είναι τα εκλογικά κέντρα, αυτά ως συνήθως είναι στα σχολεία, άρα υπάρχει υπολογιστής και σύνδεση στο ίντερνετ, με έναν άνθρωπο για να ελέγχει την διαδικασία, άρα θα έχουμε από τους 156.244 ανθρώπους πριν τώρα μόλις 39.061, σε ένα δίκτυο με αντίστοιχους κόμβους, αριθμός αρκετά μεγάλος για να καταφέρει κάποιος να μπει σε όλους αυτούς τους κόμβους προσπαθώντας να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Για την ψηφοφορία τώρα, πάντα με την λογική ότι δεν αλλάζουμε τη μέχρι τώρα συνηθισμένη διαδικασία, ο πολίτης πάει στο εκλογικό κέντρο, μπαίνει στο παραβάν και εκεί σε ένα τάμπλετ που τρέχει την εκλογική εφαρμογή, ακολουθώντας την διαδικασία ρίχνει την ψήφο του, εάν είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία θα μπορεί να ψηφίσει από τον υπολογιστή του ή το κινητό του. Για την καταμέτρηση των ψήφων θα εκτελείται ένα Smart Contract, ένας αλγόριθμος που εκτελείται στο blockchain, όπως έχουμε αναφέρει και πιο πάνω, θα υπάρχει ένα Smart Contract για κάθε εκλογική αναμέτρηση, ένα για βουλευτικές εκλογές, ένα για ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές.

Τα Smart Contracts θα είναι προγραμματισμένα να καταχωρούν την ψήφο του πολίτη, να διασφαλίζουν την μοναδικότητα της ψήφου, για παράδειγμα με τον αριθμό δελτίου ταυτότητας, και φυσικά να προστατεύουν οποιαδήποτε πληροφορία είναι ευαίσθητη, με σκοπό να διατηρηθεί η μυστικότητα της ψήφου και έτσι θα προχωρά η διαδικασία. Αυτή είναι η μια πλευρά, που δεν αλλάζει και πολύ αυτό που ξέρουν όλοι σαν εκλογική διαδικασία, σε ένα πιο ευέλικτο και ακόμη πιο οικονομικό μοντέλο βέβαια θα μπορούσαν να υπάρχουν κόμβοι σε κάποια Υπουργεία, στην αστυνομία, σε κάποια δικαστήρια και σε κάποιους άλλους φορείς, με την όλη διαδικασία να εκτελείται μόνο διαδικτυακά.

Για να προλάβω και κάποιους που μπορεί να εκφράσουν την απορία του πως θα εξασφαλισθεί το γεγονός πως αυτός που εκτελεί τη διαδικασία της ψηφοφορίας είναι αυτός που λέει, να αναφέρω πως αυτό το πρόβλημα με την βοήθεια της τεχνολογίας, έχει λυθεί. Σχεδόν όλες οι ηλεκτρονικές τράπεζες χρησιμοποιούν μια διαδικασία που λέγεται Online Customer Onboarding, τον τρόπο δηλαδή να κάνουν 100% ταυτοποίηση μέσω ίντερνετ, δηλαδή με μια κάμερα και ένα έγγραφο στο χέρι (ταυτότητα, διαβατήριο) μπορεί ο υπολογιστής να αναγνωρίζει με την διαδικασία που λέγεται computer vision, αν είσαι αυτός που λες ότι είσαι. Άρα, υπάρχει η δυνατότητα για πλήρη online ταυτοποίηση και είναι κάτι που λειτουργεί, σήμερα, από Τράπεζες. Με την χρήση του blockchain στις εκλογές πετυχαίνουμε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να αλλάξει με τίποτα, θα είναι αυτό ακριβώς που ψήφισαν οι πολίτες μειώνοντας επίσης δραματικά την πιθανότητα κάποιου λάθους καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδικασίας θα γίνεται αυτοματοποιημένα.

H πληροφορία που εισάγεται στο blockchain θα ελέγχεται από τους κόμβους, οι οποίοι όπως αναφέραμε θα μπορούν να βρίσκονται από υπουργεία, αστυνομία και δικαστήρια μέχρι απλούς πολίτες. Όλοι οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα, μετά το πέρας της διαδικασίας, να ανασύρουν το αποτέλεσμα από τα σπίτια τους (ανοιχτό βιβλίο – open ledger) και αν θέλουν, μπορούν να κάνουν την καταμέτρηση και μόνοι τους, χωρίς να βασίζονται στο κάθε κανάλι και την κάθε εταιρεία στατιστικής. Δεν θα είναι δυνατό για κάποιον να διαλέξει άκυρο εν αγνοία του, οπότε πολίτες που πράγματι κατά λάθος «έχαναν» την ψήφο τους, θα εκλείψουν. Επίσης, δεν θα βάζουμε σε υπηρεσία 156.244 Έλληνες πολίτες, δεν θα καταστρέφουμε ένα δάσος για το χαρτί, δεν θα σπαταλάμε τα λεφτά μας και δεν θα βασιζόμαστε σε ένα δύστροπο δίκτυο για το εκλογικό αποτέλεσμα. Η εφαρμογή του Blockchain στην εκλογική διαδικασία, σίγουρα δεν είναι εύκολο πράγμα, αλλά σίγουρα είναι μια λύση.

Tου Χρήστου Κερπετζή 
Social Media Specialist και εξειδικευμένος Blockchain Technologist του Nicosia Univercity

Πηγή: sparmatseto.gr