Οι καταστροφές από τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική είναι μεγάλες, αλλά η διαδικασία αποκατάστασης βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο.

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής κλιμάκια και συνεργεία των αρμοδίων Αρχών έχουν πιάσει δουλειά για να καταφέρει η Χαλκιδική να σταθεί άμεσα στα πόδια της. Και κυρίως να επανέλθει η ηλεκτροδότηση σε όλο τον νομό, κάτι που αναμένεται πολύ σύντομα.

Η αποκατάσταση ζημιών στη Χαλκιδική μετά την κακοκαιρία έχει ενταθεί από το πρωί της Παρασκευής
Η Χαλκιδική μετρά τις πληγές της μετά τη θεομηνία με τους επτά νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες. Ωστόσο, από σήμερα επιχειρεί να μπει ξανά σε φάση κανονικότητας. Ετσι, αρκετές παραλίες γέμισαν με κόσμο από νωρίς σήμερα το πρωί, ενώ οι περιοχές του νομού προετοιμάζονται πυρετωδώς και για το Σαββατοκύριακο, καθώς αναμένεται να φιλοξενήσουν ξανά χιλιάδες εκδρομείς.

Θεοχάρης: Ο ελληνικός τουρισμός στη Χαλκιδική σηκώθηκε όρθιος
«Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από την τραγωδία στη Χαλκιδική και είδαμε τα ξενοδοχεία που αντιμετώπισαν προβλήματα και ζημιές, με δένδρα που έπεσαν κ.λπ. λόγω του ακραίου καιρικού φαινομένου, πλήρως αποκαταστημένα και σε κανονική λειτουργία. Ο ελληνικός τουρισμός σηκώθηκε όρθιος, στέκεται στα πόδια του και η Χαλκιδική είναι έτοιμη να φιλοξενήσει όσους έρθουν στην περιοχή και φυσικά να συνεχίσει να φιλοξενεί όσους βρίσκονται ήδη εδώ», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Σερβία σε τουρίστες: Μη φύγετε από Χαλκιδική, συνεχίστε τις διακοπές σας
Η Ένωση Τουριστικών Πρακτορείων Σερβίας (YUTA) ενημέρωσε τους Σέρβους τουρίστες που παραθερίζουν στην Χαλκιδική ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος για να εγκαταλείψουν την περιοχή. «Οι ζημιές που προκάλεσε το ακραίο καιρικό φαινόμενο που έπληξε την Χαλκιδική αποκαθίστανται και μπορείτε να συνεχίσετε άφοβα τις διακοπές σας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την YUTA.

Ταυτόχρονα, συστήνεται σε όσους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν για διακοπές στη Χαλκιδική να το πράξουν και να μην ακυρώσουν τις κρατήσεις καταλυμάτων που έχουν κάνει. Η YUTA σημειώνει ότι τα τουριστικά πρακτορεία δεν έχουν δεχθεί μέχρι στιγμής αιτήματα ακύρωσης κρατήσεων και τα τουριστικά «πακέτα» με προορισμό τη Χαλκιδική, που είχαν προγραμματιστεί πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου, θα υλοποιηθούν κανονικά.

Ωστόσο οι τουρίστες δεν πτοήθηκαν και γέμισαν τις παραλίες σήμερα το πρωί
Εκεί που όλα όσα αποκαθίστανται θα περάσουν ένα γερό κρας τεστ με πολύ κόσμο στην περιοχή και τις προβλέψεις του καιρού για την Κυριακή να μην είναι καλές με νέα έντονα καιρικά φαινόμενα.

«Σταθερή η κατάσταση της ηλικιωμένης, αλλά κρίσιμη»
Στις επόμενες τρεις-τέσσερις ώρες θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στον Μαρμαρά, στα Σήμαντρα και στο κάμπινγκ στη Σάρτη, όπως ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Άλλες περιοχές της ανατολικής Κασσάνδρας που παραμένουν χωρίς ρεύμα θα ηλεκτροδοτηθούν σταδιακά μέχρι νωρίς το απόγευμα, καθώς αποκαταστάθηκαν οι πέντε μεταλλικοί ιστοί με ηλεκτροφόρα καλώδια που είχαν υποστεί σημαντικές βλάβες.

Τα συνεργεία πάντως δεν θα φύγουν από τη Χαλκιδική αυτές τις ημέρες
«Σταθερή αλλά κρίσιμη είναι η κατάσταση της ηλικιωμένης γυναίκας που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, ενώ εξιτήριο πήραν τα τέσσερα από τα παιδιά που είχαν τραυματισθεί. Το ένα θα παραμείνει προληπτικά και θα αποχωρήσει τη Δευτέρα» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Χαρδαλιάς. «Παράλληλα, όλα τα συνεργεία παραμένουν στην περιοχή και ο Νομός Χαλκιδικής εξακολουθεί να είναι σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης» κατέληξε.

Αποκαταστάθηκε η βλάβη στο δίκτυο υψηλής τάσης στη Χαλκιδική
Στις πληγείσες περιοχές του νομού παραμένουν όλα τα συνεργεία, ενώ εδώ και αρκετή ώρα δόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα του δρόμου Ποτίδαιας – Ν.Φώκαιας, που είχε κλείσει μετά την πτώση πέντε μεταλλικών ιστών με ηλεκτροφόρα καλώδια. Αναλυτικότερα, ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε ότι στις 11.28 αποκαταστάθηκε η βλάβη στη Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150 kV Μουδανιών-Κασσανδρείας. Η ηλεκτροδότηση στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης στην περιοχή Κασσανδρείας έχει ομαλοποιηθεί και εντός των επόμενων ωρών αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και στο Δίκτυο Μέσης και Χαμηλής Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ. Και όλα αυτά μέσα σε λίγες ώρες ενώ είχαν να αντιμετωπίσουν τα συνεργεία μια τεράστια καταστροφή σε πυλώνες της ΔΕΗ.

Καραμανλής: «Να απομακρυνθούν οι επικίνδυνες κατασκευές»
Το κυβερνητικό κλιμάκιο, που πραγματοποίησε το πρωί σύσκεψη στο δημαρχείο των Ν. Μουδανιών υπό τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων, έδωσε το στίγμα της αποκατάστασης των μεγάλων ζημιών. «Βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο για την σταδιακή αποκατάσταση του ρεύματος» τόνισε ο κ. Καραμανλής κατά την έναρξη της σύσκεψης, ξεκαθαρίζοντας ότι προτεραιότητα αποτελεί και η απομάκρυνση των επικίνδυνων κατασκευών που υπάρχουν.

Τζιτζικώστας: «Το κλιμάκιό μας θα μείνει στη Χαλκιδική»
Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Αποστολος Τζιτζικώστας, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης κατά σειρά σύσκεψης με αρμόδιους φορείς, η ηλεκτροδότηση αναμένεται να αποκατασταθεί σταδιακά σε όλες τις περιοχές μέχρι αργά το μεσημέρι. Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τζιτζικώστας, επειδή αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού, στην περιοχή θα παραμείνει κλιμάκιο της αυτοτελούς διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την εποπτεία του ιδίου.

Ο Χατζηδάκης για τη Χαλκιδική
Νωρίτερα, ο Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για την κατάσταση και την αντιμετώπιση του προβλήματος ηλεκτροδότησης στη Χαλκιδική. «Το πρόβλημα ηλεκτροδότησης επικεντρώνεται στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, στο πρώτο πόδι. Εκεί υπήρξε μεγάλη ζημιά με τους πυλώνες. Σε όλη την υπόλοιπη Χαλκιδική υπάρχει κανονικά ρεύμα. Για το πρώτο πόδι έγινε μια προσπάθεια με γεννήτριες που μεταφέραμε, ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη. Οσα υπήρχαν στην Ελλάδα. Διότι δυστυχώς χρησιμοποιούνται στην Κρήτη, στην Σαντορίνη και τη Ρόδο, καθώς το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα είναι στα όρια του. Για αυτό βλέπετε και τα μπλακ άουτ που βλέπετε.

Οσα ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη υπήρχαν και από ιδιώτες τα πήραμε, και του στρατού. Προσπαθήσαμε να φέρουμε και από το Βέλγιο, αλλά από εκεί χρειάζεται αρκετή ώρα και δεν μας βοηθά. Προσπαθούν τα συνεργεία να τελειώσουν μέχρι το μεσημέρι, το πρόβλημα με τους πυλώνες του ΑΔΜΗΕ στην Ποτίδαια. Και από όσο με έχουν διαβεβαιώσει και από τον ΑΔΜΗΕ και από τον ΔΕΔΗΕ περίπου το μεσημέρι ή λίγο μετά το μεσημέρι θα έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε όλη την περιοχή της Χαλκιδικής. Ενδεχομένως τις πρώτες ώρες να έχουμε το φαινόμενο να σταματά και να ξεκινά πάλι το ρεύμα.

Πάντως δρομολογείται το όλο πράγμα να λυθεί. Πατήσαμε γκάζι, κάναμε ότι περισσότερο μπορούσαμε. Έδωσα και εγώ κατευθύνσεις στον ΑΔΜΗΕ και στον ΔΕΔΗΕ για να μεταφέρουν όσα περισσότερα συνεργεία μπορούσαν. Ο ΔΕΔΗΕ μετέφερε 50 συνεργεία και ότι υλικά είχε από όλη την Ελλάδα. Δούλεψαν και νύχτα με προβολείς και με δύσκολο καιρό. Γιατί χθες το μεσημέρι είχε μια καταρρακτώδη βροχή μετά την κακοκαιρία. Ότι μπορούσε να γίνει ανθρωπίνως, έγινε. Ήταν δύσκολο και για μένα, καθώς είμαι τριών ημερών υπουργός για να επικοινωνήσω και να συνεργαστώ με ανθρώπους που δεν γνώριζα».

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook