Η πρόταση για τη λειτουργία ηλεκτρικού τρένου από τη μία άκρη της Κρήτης στην άλλη μπαίνει ξανά στο τραπέζι, μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Περιβάλλοντος για το Εθνικό Σχέδιο Μεταφορών.

Στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Καλογερής τόνισε πως σε ένα σχέδιο το οποίο θεωρητικά ρυθμίζει τις μεταφορές της Κρήτης για την επόμενη εικοσαετία δεν υπάρχει καν μία στρατηγική μελέτη ή έστω μια μελέτη σκοπιμότητας που να εξετάζει την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός δικτύου για τη μετακίνηση με μέσο σταθερής τροχιάς.

Όπως ανέφερε ο κ. Καλογερής, κατά την άποψη της επιτροπής, μια δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου θα συνέβαλε σημαντικά στην βελτίωση του χρόνου μετακινήσεων, αλλά κυρίως θα είχε σοβαρά περιβαλλοντικά οφέλη με δεδομένο ότι η ηλεκτροκίνηση είναι σαφέστατα λιγότερο επιβαρυντική από την μετακίνηση με ορυκτά καύσιμα.

Όμως, όπως παρατήρησε, δεν είναι γνωστό αν οικονομικά είναι συμφέρουσα μια τέτοια πρόταση, αν υπάρχει αντίστοιχο επενδυτικό ενδιαφέρον κι αν υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να αναπτυχθεί το συγκεκριμένο πλάνο.

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε ζήτησε από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Μεταφορών να εξετάσει το συγκεκριμένο θέμα, να ελέγξει το κατά πόσο είναι εύκολο ή εφικτό να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο κι εφόσον είναι δυνατό να εκκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

«Θα προτείνουμε υπό τη μορφή διερεύνησης να εξεταστεί και η βιωσιμότητα ενός μέσου σταθερής τροχιάς, ηλεκτροκίνητου, που να κινείται κατά μήκος της Κρήτης. Να δούμε δηλαδή αν υπάρχει οικονομικό ενδιαφέρον για ένα τέτοιο μέσο» ανέφερε ο κ. Καλογερής χαρακτηριστικά για να προσθέσει:

«Περιβαλλοντικά σίγουρα θα είναι πολύ ωφέλιμο όσον αφορά τη λειτουργία του, μια και μιλάμε για ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. Θέλουμε λοιπόν να δούμε κατά πόσο, από τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν, ένα τέτοιο μέσο μεταφοράς με το κόστος που θα έχει και την κατάσταση λειτουργίας του πληροί και τους όρους λειτουργίας του».

Γιάννης Ζωράκης/patris.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook