Την Παρασκευή 12 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε  στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά, η παρουσίαση του βιβλίου  του ιστορικού και πανεπιστημιακού Εμμανουήλ Γ. Χαλκιαδάκη με τίτλο «Γεώργιος Ξανουδάκης (1816/1818[;]-1888) ο δυναμικός εκφραστής του κρητικού ενωτικού κινήματος και ευεργέτης της παιδείας» από τις εκδόσεις « Ηρόδοτος».

Την εκδήλωση άνοιξε ο δήμαρχος Σφακίων κ. Ιωάννης Ζερβός  απευθύνοντας χαιρετισμό και υπογραμμίζοντας την σπουδαιότητα της συγγραφής του εν λόγω βιβλίου ,το οποίο φωτίζει την προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου ευεργέτη των Σφακίων Γεώργιου Ξενουδάκη, τον οποίο μέχρι πρότινος αγνοούσε  η «επίσημη ιστοριογραφία». Ο  Γεώργιος Ξενουδάκης υπήρξε δυναμικός εκφραστής  της ελευθερίας  και του κρητικού ενωτικού κινήματος  αλλά και ευεργέτης , καθώς  αφιέρωσε όλη την περιουσία του για τη δημιουργία σχολείων και για τη μισθοδοσία των δασκάλων, αφήνοντας έτσι ένα τεράστιο κληροδότημα και μια πολύτιμη  παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές . Αυτοί ήταν και οι λόγοι που συνηγόρησαν στο να τεθεί η έκδοση του βιβλίου ,υπό την αιγίδα του Δήμου Σφακίων ενώ παράλληλα ο  συγγραφέας κος Εμμανουήλ Γ. Χαλκιαδάκης διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το συνέγραψε χωρίς αμοιβή, προσδίδοντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην ανάδειξη  των ανώτερων ιδεών της παιδείας, της  ανιδιοτελούς  ιστορικής και επιστημονικής έρευνας.

Στη συνέχεια ,ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σφακίων κ. Γεώργιος Καρκάνης ,ανάγνωσε την  ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου  ,η οποία ανακηρύσει  τον κ. Χαλκιαδάκη Επίτιμο Δημότη Σφακίων, ως ελάχιστη  ένδειξη  τιμής  προς το πρόσωπό του ,ενώ παράλληλα ο Δήμαρχος Σφακίων του απένειμε την απόφαση αποτυπωμένη σε πάπυρο καθώς και αντίστοιχη τιμητική πλακέτα..Επίσης αποδόθηκε τιμητική πλακέτα στον κ. Νταμπακάκη Νικόλαο, πρώην Στελέχου της  Ιονικής  Τράπεζας και Ερευνητή της ζωής του Γεώργιου Ξενουδάκη. Την απονομή διαδέχτηκε η απαγγελία ριζίτικου τραγουδιού από από τον δημοτικό σύμβουλο Σφακίων κ. Νεκτάριο Μπούχλη. Στη συνέχεια ο κ. Νικόλαος Σκουτέλης , Αν. Καθηγητής  Σχολής  Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης ,παρουσίασε την μελέτη που πραγματοποιείται  για  την ανάπλαση του πρώτου Δημοτικού Σχολείου που ίδρυσε ο ίδιος ο Γεώργιος Ξενουδάκης στη γενέτειρά του Ίμπρο ,ως χώρος αναφοράς του έργου του και  Κέντρο Ενημέρωσης για τους Σφακιανούς δασκάλους, καθώς και του  αύλειου  χώρου του ,ως σημείο συναντήσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την διάρκεια του έτους.

Χαιρετισμούς επίσης απηύθηναν ο συγγραφέας  και ιστορικός κ.Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης ,ο προαναφερθείς κ. Νικόλαος Νταμπακάκης καθώς και ο κ. Αλέξανδρος  Παπαδερός ,Πρώτος Γενικός Διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης. Τον ρόλο της παρουσίασης του βιβλίου ανέλαβε η Ειδική Συνεργάτης των Γενικών Αρχείων του Κράτους και Πρόεδρος της Ένωσης Πνευματικών δημιουργών Ν. Χανίων κ. Ζαχαρένια Σημανδηράκη ενώ την εκδήλωση συντόνισε άρτια ο κ. Δημήτριος Νικολακάκης  Γ.Γ. της  Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Ν. Χανίων.

Την εκδήλωση  τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σφακίων και Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Πρωτ. Αθανάσιος Κουκουνάρης ,ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ν. Χανίων κ Νικόλαος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Αναστάσιος Βάμβουκας ,ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης  ,ο Δήμαρχος Κισσάμου κ.Θεόδωρος  Σταθάκης, ο Αντιδήμαρχος Αποκορώνου κ. Γεώργιος Γυπαράκης ,η πρώην βουλευτής Χανίων ΣΥΡΙΖΑ κ. Βάλια Βαγιωνάκη ,ο πρώην Νομάρχης και  Πρόεδρος της ΑΝΕΚ Lines κ. Γεώργιος Κατσανεβάκης ,ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Γεώργιος Μαστραντωνάκης, ο Διοικητής Α/Τ Σφακίων κ. Δημήτριος Τσιραντωνάκης ,ο Πρόεδρος Ένωσης Σφακιανών Ν. Χανίων κ. Ευτύχης Κοπάσης ,η Πρόεδρος του Συλλόγου φίλων του Εθνικού  Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» κ. Αργυρώ Χανιωτάκη , ο νεοεκλεγείς  Δήμαρχος Σφακίων κ. Μανούσος Χιωτάκης , οι νεοεκλεγέντες περιφερειακοί σύμβουλοι κύριοι  Ελευθέριος Κοπάσης και Ιωάννης Μανούσακας, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου Σφακίων, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄ βαθμού, ο πρόεδρος  ΚΕΠΠΕΔΗΧ  ΚΑΜ κ. Όθωνας Χαραλαμπάκης ,η διευθύντρια του Λυκείου Χ. Σφακίων κ. Ελένη Βαγιωνάκη ,οι πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων Χ. Σφακίων και Αράδαινας κ. Ευριπίδης Μπραουδάκης και κ. Γεώργιος Φινοκαλιώτης αντίστοιχα ,εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, εκπρόσωποι φορέων συλλόγων  και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση  συνδιοργάνωσαν   ο Δήμος Σφακίων ,ο  Δήμος Χανίων, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ και  η  Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook