Το Σάββατο 14 Ιουλίου άνοιξε η αυλαία στο 12ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά της Παλαιόχωρας. 

Η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων στο Δελτίο Τύπου της για την έναρξη του τουρνουά αναφέρει τα εξής:

Το Σάββατο 14 Ιουλίου άνοιξε τις πύλες του το 12ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά της Παλαιόχωρας. Στην όμορφη πόλη του Λιβυκού πελάγους δώσανε το καθιερωμένο πλέον ραντεβού σκακιστές Παγκοσμίου κύρους και για πάνω από μίνια που διεξάγεται, με νέες καινοτομίες κάθε χρόνο, με την άψογη Κρητική φιλοξενία που παρέχουν οι ντόπιοι κάτοικοι, και με πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων που προσφέρει ο Δήμος Καντάνου Σελίνου που πρωτοστατεί σε όλη αυτή την εκδήλωση μαζί με την Σκακιστια βδομάδα θα βρίσκεται στο επίκεντρο του σκακιστικού ενδιαφέροντος.   

Μία διοργάνωση που τιμάει τον τόπο μας όλα αυτά τα χρόνια από την Σκακιστική Ακαδημία Χανίων – ΣΑΜΑΡΙΑ. Συνέπεια όλων αυτών βέβαια είναι να έχουν καταφέρει έτσι ώστε το τουρνουά αυτό όχι μόνο να αντέξει στην  πάροδο του χρόνου, αλλά κάθε χρόνο να προσελκύει νέους σκακιστές Παγκόσμιας εμβέλειας!   

Τη χρονιά αυτή το τουρνουά έχει μία σημαντική αναβάθμιση μιας και ενσωματώθηκε παράλληλα και το Ανοικτό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών Γυναικών δίνοντας μεγαλύτερο κύρος και ανταγωνιστικότητα στη διοργάνωση. 

Ο αριθμός των παικτών έφτασε τις 200 από 23 χώρες με σημαντικότερη τη μεγάλη παρουσία των Ρώσων σκακιστών λόγω παράδοσης βέβαια και δυναμικότητας, ενισχυμένη είναι και η παρουσία ισχυρών σκακιστών από τις Η.Π.Α. ενώ για πρώτη φορά είχαμε και τη συμμετοχή παικτών από την Κολομβία! 

Αγωνιστικά τώρα και ενώ ολοκληρώθηκαν οι τρεις πρώτοι γύροι τα φαβορί εύκολα δύσκολα ξεπερνάνε τα εμπόδια αλλά δεν είναι και λίγες οι μικροεκπλήξεις που χαρακτηρίζουν κάθε χρόνο το τουρνουά και κρατάνε έντονο το ενδιαφέρον του. Η παρτίδα που κέντρισε τα βλέμματα όλων ήταν στον 2ο γύρο όταν Σπύρος Ναούμ αντιμετώπιζε το Νο 1 των αγώνων τον Ρώσο Kobalia. Ο Σπύρος μετά από μία σκληρή μονομαχία με πολύ μεγάλες περιπλοκές κατάφερε να βγάλει κερδισμένη θέση αλλά ένα λάθος στην πίεση χρόνου του στέρησε την δυνατότητα να κάνει τη μεγάλη έκπληξη. Να τονίσουμε επίσης και την καλή εκκίνηση του 14χρονου Χανιώτη Παναγιώτη Τζαγκαράκη που ξεκίνησε με νίκη εναντίον του Συμεωνίδη (2192) και ισοπαλία με την Μάκκα Ευανθία (2098) δείχνοντας παράλληλα το ψηλό επίπεδο των νεαρών σκακιστών της πόλης μας.  

Στη βαθμολογία μόνο τέσσερις παίκτες έχουν καταφέρει να ξεκινήσουν με το απόλυτο τρία στα τρία και είναι ο αθλητής της ΣΑΧ ΣΑΜΑΡΙΑ ΙΜ Νικόλας Θεοδώρου, ο Ρώσος GM Kobalia Mikhail που είναι και το Νο 1 των αγώνων, ο GM Svetushkin Dmitry από την Μολδαβία και ο ΙΜ Σταμάτης Κούρκουλος.  

Στις γυναίκες την καλύτερη εκκίνηση με 2,5 βαθμούς έκανε η Γεωργία Γράψα και στη 2η θέση ισοβαθμούν η Μαστακούλη Ευαγγελία, η WGM Paramzina Anastasya από την Ρωσία και η Tsveta Galunova από την Βουλγαρία με δύο βαθμούς.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και ο δεύτερος όμιλος όπου και εκεί μόνο τέσσερις παίκτες έχουν το απόλυτο με τρία στα τρία και είναι ο Sclee Ulrich από την Γερμανία, ένας παίκτης που τιμάει όλα τα χρόνια διεξαγωγής το τουρνουά της Παλαιόχωρας, οι Χανιώτες Χομπιτάκης Κωνσταντίνος και Μπαϊραμιάν Αρτούρ και ο Safinov Artem από την Ρωσία.   

Στις γυναίκες προηγείται η Ahn Juyong από την Ν. Κορέα και στη 2η θέση ισοβαθμούν η Μαρκάτου Μαριλένα, Αλειφέρη Κατερίνα, Degtyareva Mariya (Ρωσία), Κουκουράκη Χρυσή και Schneider Hanne (Γερμανία).

Διοργανωτές του τουρνουά είναι ο Δήμος Καντάνου Σελίνου με τη Σκακιστική Ακαδημία Χανίων – ΣΑΜΑΡΙΑ, η Περιφέρεια Κρήτης και η Αντιπεριφέρεια Χανίων που μόνιμα στηρίζουν τη μεγάλη αυτή διοργάνωση καθώς επίσης και όλη η διοργάνωση τελεί υπό την Αιγίδα της Γ.Γ.Α. 

Χορηγοί της διοργάνωσης είναι η ΕΤΑΝΑΠ, η ΗΛΕΚΤΩΡ, το ΕΒΕ Χανίων, η Τράπεζα Χανίων, το ΣΥΝΚΑ, και οι Πισίνες Κρήτης. 

Οι αγώνες ξεκινάνε καθημερινά στις 5:30 και υπάρχει live μετάδοση από το διαδίκτυο των κυριότερων παρτίδων μέσα από την ιστοσελίδα της ΣΑΧ ΣΑΜΑΡΙΑ www.chaniachess.gr . 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook