Σε εξέλιξη η επανάληψη της δίκης της

Αθώα δηλώνει μία 21χρονη από το Ελ Σαλβαδόρ στην επανάληψη της δίκης της, για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, επειδή γέννησε το μωρό της, νεκρό, στην τουαλέτα.

Η Evelyn Beatríz Hernández Cruz είχε ήδη εκτίσει περίπου τρία χρόνια από την 30ετή κάθειρξη που της είχε επιβληθεί, όταν  αφέθηκε ελεύθερη, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Έπειτα από έφεση, δικαστήριο έδωσε εντολή για την επανάληψη της δίκης της, δίνοντάς της ωστόσο το δικαίωμα να μένει στο σπίτι της, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η 21χρονη επιμένει πως δεν ήξερε πως ήταν έγκυος και πως είναι αθώα αναφορικά με την κατηγορία που της απήγγειλαν.

Ωστόσο, οι αρχές υποστηρίζουν πως είναι ένοχη για τον θάνατο του μωρού, επειδή δεν ζήτησε ανάλογη φροντίδα.

«Αυτό που ζει η Evelyn είναι ο εφιάλτης πολλών γυναικών στο Ελ Σαλβαδόρ» τόνισε στο ΑΡ η συνήγορός της Elizabeth Deras.

«Δόξα τω Θεώ είμαι καλά, είμαι αθώα… Έχω πίστη στον Θεό και τους δικηγόρους μου» σχολίασε η Hernández έξω από το δικαστήριο.

Δεκάδες υποστηρικτές της διαδήλωναν έξω από το δικαστήριο ζητώντας αλλαγή στη νομοθεσία.

Είναι η πρώτη επανάληψη δίκης για υπόθεση «άμβλωσης» στο Ελ Σαλβαδόρ, όπως σημειώνει το BBC.

Στη χώρα η άμβλωση απαγορεύεται χωρίς καμία εξαίρεση και δεκάδες γυναίκες οδηγούνται στη φυλακή σε περίπτωση θανάτου των εμβρύων που κυοφορούν, ακόμα κι αν πρόκειται για αποβολή ή γέννηση νεκρών μωρών.

Το χρονικό

Τον Απρίλιο του 2016, η Hernández γέννησε, σε σπίτι, σε αγροτική περιοχή του Ελ Σαλβαδόρ.Έχοντας χάσει πολύ αίμα λιποθύμησε.Η μητέρα της είπε στο BBC πως η αστυνομία έφτασε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν η κόρη της. Παρότι διένυε το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της, η Hernández επέμενε πως θα είχε ζητήσει ιατρική φροντίδα αν γνώριζε πως ήταν έγκυος.

Στην πρώτη δίκη της είπε στο δικαστήριο πως την είχα επανειλημμένως βιάσει. Οι δικηγόροι της εξήγησαν πως φοβόταν πολύ να καταγγείλει τους βιασμούς, ενώ σύμφωνα με κάποιες αναφορές ο άνδρας που τη βίασε ήταν μέλος συμμορίας.

Οι ειδικοί δεν μπόρεσαν να καθορίσουν εάν το έμβρυο ήταν ήδη νεκρό στη μήτρα ή πέθανε μόλις γεννήθηκε.

Η Hernández είχε πει πως δεν είχε καταλάβει τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης γιατί είχε περιστατικά αιμορραγίας, τα οποία είχε θεωρήσει περίοδο.

Ο δικαστής αποφάνθηκε ωστόσο πως η 21χρονη γνώριζε για την εγκυμοσύνη της και η γυναίκα οδηγήθηκε στη φυλακή. Έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια της δόθηκε το δικαίωμα επανάληψης της δίκης της.

Σύμφωνα με οργανώσεις στο Ελ Σλαβαδόρ, υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον είκοσι γυναίκες στη φυλακή στο πλαίσιο της ίδιας νομοθεσίας κατά των αμβλώσεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook