Την άφησε αναίσθητη χτυπώντας την δύο φορές με το αυτοκίνητο και την πέταξε στη σπηλιά αφού πρώτα τη βίασε – Βίντεο με τα όσα συγκλονιστικά ανακοινώθηκαν για το ειδεχθές έγκλημα – Φωτο του αυτοκινήτου του κατηγορούμενου

Ανατριχιαστικές είναι οι λεπτομέρειες της δολοφονίας της 60χρονη βιολόγου Suzanne Eaton από τον 27χρονο κατ’ ομολογία δράστη, που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου της τοπικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ, στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων, μετά την εξιχνίαση της εγκλήματος.

Ο 27χρονος δολοφόνος φέρεται να βγήκε στο δρόμο έτοιμος να εντοπίσει το θύμα του αφού όπως ομολόγησε ένιωθε έντονη διέγερση και ψυχολογική ένταση. Στον δρόμο του έτυχε να εντοπίσει την 60χρονη βιολόγο την ώρα που εκείνη έκανε τζόγκινγκ με κατεύθυνση το μνημείο Ευελπίδων και περίμενε παρακολουθώντας την και περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή τη χτύπησε με το αυτοκίνητο δυο φορές, μια μπροστά και μια με την όπισθεν, προκειμένου να την ακινητοποιήσει.

Από το διπλό αυτό χτύπημα η Suzanne Eaton έχασε τις αισθήσεις της με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να παλέψει και να αντιδράσει. Ο δράστης την έβαλε στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του και τη μετέφερε στο σημείο της σπηλιάς. Στο συγκεκριμένο σημείο έκατσε περίπου μία ώρα και 20 λεπτά.

Ο δράστης ομολόγησε ότι πριν τη ρίξει μέσα στη σπηλιά τη βίασε. Εξετάζεται ακόμα προς το παρόν αν τη βίασε ενώ ήταν νεκρή ή ενώ ήταν ζωντανή. Αναμένονται τα επίσημα εργαστηριακά αποτελέσματα.

Στη συνέχεια, τοποθέτησε στο στόμιο παλέτα που προυπήρχε και κατευθύνθηκε σε νεκροταφείο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, όπου καθάρισε επιμελώς το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου για να εξαφανίσει τυχόν ίχνη και πειστήρια που θα μπορούσαν να τον ενοχοποιήσουν

Ο θάνατός της προήλθε από ασφυξία, η οποία θα μπορούσε να έχει προκληθεί ακόμα και από τη στάση του σώματος του θύματος εντός της σπηλιάς με τον τρόπο που την πέταξε σε συνδυασμό με τα πολλαπλά κατάγματα από σπασμένα πλευρά που είχαν προκλήθηκαν με το αυτοκίνητο. Τα τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο ενδεχομένως προήλθαν από αιχμηρά σημεία των λαμαρινών του αυτοκινήτου.

Καθοριστικά ευρήματα για την έρευνα ήταν το υλικό από κάμερες ασφαλείας και από τις δυο περιοχές, που μεταξύ των οχημάτων που έδειξαν να κινούνται στην ευρύτερη περιοχή ήταν και αυτό του δολοφόνου. Επίσης, οι αντιφάσεις στις οποίες έπεσε κατά την προανάκριση οδήγησαν την αστυνομία στο να αποσπάσει την ομολογία του.

Σύμφωνα με την κατάθεση του 27χρονου, εκείνη την ημέρα είχε ψυχική και σεξουαλική ένταση την οποία έψαχνε να εκτονώσει. Εντόπισε την άτυχη Suzanne Eaton τυχαία την οποία αποφάσισε να ακολουθήσει και να κακοποιήσει σεξουαλικά. Σύμφωνα με τον ίδιο του είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν τέτοια ψυχική ένταση χωρίς ωστόσο να την έχει εκδηλώσει.

Επίσης, από τη μέχρι στιγμής έρευνα δεν προκύπτει συμμετοχή άλλου ατόμου, συνεργού που ενδεχομένως να τον βοήθησε.

H παρουσίαση από τα στελέχη της τοπικής ΕΛΑΣ

Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Λαγουδάκης:

Σας καλέσαμε σήμερα για να σας παρουσιάσουμε τις ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εξιχνίαση της ανθρωποκτονίας της 60χρονης υπηκόου Η.Π.Α., που είχε βρεθεί νεκρή την 8η Ιουλίου 2019, σε αγροτική περιοχή του Δήμου Πλατανιά Χανίων.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει χθες προσήχθη στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων 27χρονος ημεδαπός, ο οποίος εξεταζόμενος ως βασικός ύποπτος για την ανθρωποκτονία, ομολόγησε την πράξη του και σήμερα θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

Όπως γνωρίζετε η 60χρονη ήταν αναγνωρισμένη επιστήμονας στον τομέα της βιολογίας – εντομολογίας και είχε αφιχθεί στα Χανιά την 30η Ιουνίου, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο στο συνεδριακό κέντρο της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης.

Πρωινές ώρες της 4ης Ιουλίου 2019 ο διοργανωτής του συνεδρίου δήλωσε στο Αστυνομικό Τμήμα Πλατανιά Χανίων την εξαφάνιση της, αναφέροντας ότι θεάθηκε τελευταία φορά κατά το μεσημεριανό γεύμα της 2ας Ιουλίου, στο χώρο της Ακαδημίας.

Άμεσα πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες και αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή με τη συμμετοχή ανθρώπινου δυναμικού και μέσων τοπικών αστυνομικών Υπηρεσιών, της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Σωμάτων Ασφαλείας, της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Στρατού Ξηράς και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, τις έρευνες συνέδραμαν οργανώσεις εθελοντών και ιδιώτες εθελοντές, ενώ παράλληλα ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα ειδοποίησης πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων «SILVER ALERT HELLAS» μέσω του οποίου δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφία και πληροφορίες σχετικά με την θανούσα.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, βραδινές ώρες της 8ης Ιουλίου 2019, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Πλατανιά Χανίων ενημερώθηκαν από ερασιτέχνες εξερευνητές σπηλαίων ότι σε εγκαταλελειμμένο πολεμικό καταφύγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε αγροτική περιοχή στο Ξαμουδοχώρι Πλατανιά Χανίων, εντόπισαν πτώμα γυναίκας.

Άμεσα μετέβησαν στο σημείο αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και Ιατροδικαστές και προχώρησαν σε μεθοδική αυτοψία και εξερεύνηση του χώρου και της περιβάλλουσας περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό διαπιστώθηκε ότι η σορός ανήκει στην εξαφανισθείσα 60χρονη υπήκοο Η.Π.Α., η οποία έφερε σημάδια βίαιης εγκληματικής ενέργειας και πιθανή σεξουαλική κακοποίηση.

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο που κατηύθυνε τις έρευνές μας ήταν η ανεύρεση πρόσφατων ιχνών από ρόδες οχήματος σε αγροτεμάχιο που οδηγεί στο φρεάτιο του καταφυγίου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη θέση της σορού συνηγορούσε στη βάσιμη εκδοχή ότι η θανούσα μεταφέρθηκε στο σημείο αυτό.

Προχωρήσαμε μεθοδικά τις έρευνες μας για την εξιχνίαση της υπόθεσης, πραγματοποιήσαμε συστηματικές αυτοψίες, συλλέξαμε υλικό από κλειστά κυκλώματα καμερών ασφαλείας, εξετάσαμε μάρτυρες και αξιοποιήσαμε συνδυαστικά όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα που προέκυπταν από την εξέλιξη των ερευνών.

Με βάση την ανάλυση του υλικού εστιάσαμε τις έρευνες μας στην περιοχή , σκιαγραφήσαμε το « προφίλ» του δράστη, προσδιορίσαμε το εύρος των υπόπτων και προχωρήσαμε σε στοχευμένες προσαγωγές ατόμων.

Η σταχυολόγηση του συνόλου των στοιχείων μας έδωσε τη δυνατότητα να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένο άτομο και ειδικότερα στον 27χρονο κάτοικο της περιοχής, τον οποίο προσαγάγαμε χθες, Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019, στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων, η οποία είχε αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, σε συνεργασία με το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης

Εξεταζόμενος ο 27χρονος περιέπεσε σε αντιφάσεις και υπό το βάρος των στοιχείων που είχαμε συλλέξει ομολόγησε την πράξη του.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω το Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων, καθώς και τον Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων και όλους τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στις έρευνες, για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.), του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Στρατού Ξηράς, καθώς και τους εθελοντές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των λοιπών Φορέων που συμμετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό της 60χρονης.

Προϊστάμενη Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Κρήτης, Αστυνόμος Α’ Ελένη Παπαθανασίου:

Όπως σας προανέφερε ο κ. Γενικός, καταφέραμε, μετά από συστηματική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, να εξιχνιάσουμε την ανθρωποκτονία της 60χρονης υπηκόου Η.Π.Α.

Αναφορικά με το ιστορικό της υπόθεσης, απογευματινές ώρες της 30ης Ιουνίου 2019, η θανούσα αφίχθη από Γερμανία, στο συνεδριακό κέντρο της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμβάρι Δήμου Πλατανιά Χανίων, προκειμένου να συμμετέχει σε παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο, που πραγματοποιούταν το διάστημα από 1 έως 5 Ιουλίου 2019, ενώ διέμενε στους κοιτώνες φιλοξενίας της Ακαδημίας.

Στην Κρήτη βρισκόταν για τέταρτη φορά, συμμετέχοντας σε παρόμοια συνέδρια, ενώ την 4η Ιουλίου επρόκειτο να παρουσιάσει στους συνέδρους τα αποτελέσματα των ερευνών της. Το μεσημέρι της 2ας Ιουλίου, αμέσως μετά το γεύμα, μετέβη στο δωμάτιό της, φόρεσε αθλητική περιβολή και βγήκε για το καθιερωμένο περπάτημα αφήνοντας το κινητό τηλέφωνο και τα λοιπά προσωπικά της αντικείμενα στο δωμάτιο που διέμενε εντός του χώρου της Ακαδημίας.

Μετά τη δήλωση της εξαφάνισης και τον εντοπισμό της σορού της θανούσας προχωρήσαμε άμεσα και μεθοδικά στη διερεύνηση της υπόθεσης που κατέληξε στη σύλληψη του 27χρονου δράστη.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης από τη νεκροψία – νεκροτομή που πραγματοποιήθηκε προσδιορίστηκε ως χρόνος θανάτου το μεσημέρι της 2ας Ιουλίου 2019, ενώ εντοπίστηκαν ευρήματα που παρέπεμπαν σε ασφυκτικό θάνατο. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι το πτώμα έφερε πολλαπλά κατάγματα πλευρών και προσώπου και κακώσεις στα χέρια.

Ο δράστης ισχυρίστηκε ότι μεσημβρινές ώρες της 2ας Ιουλίου 2019 εντόπισε τη θανούσα να κινείται πεζή με κατεύθυνση το μνημείο πεσόντων Ευέλπιδων και έχοντας ως κίνητρο την σεξουαλική της κακοποίηση, τη χτύπησε δύο φορές με το αυτοκίνητό για να την ακινητοποιήσει.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, έχοντας χάσει τις αισθήσεις της, την τοποθέτησε στο πορτμπαγκάζ και τη μετέφερε στο φρεάτιο εξαερισμού του πολεμικού καταφυγίου, όπου την απέρριψε, αφού προηγουμένως τη βίασε.

Ακολούθως επανατοποθέτησε στο στόμιο παλέτα που προϋπήρχε και κατευθύνθηκε σε παρακείμενο νεκροταφείο, όπου καθάρισε επιμελώς το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου για να εξαφανίσει τυχόν ίχνη και πειστήρια.

Από όλους τους χώρους ελήφθησαν ίχνη πιθανόν αιματικών στοιχείων και λοιπά πειστήρια για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση, ενώ σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το αυτοκίνητο, πειστήρια – είδη ένδυσης καθώς και ράβδος, που κατείχε παράνομα.

Ο δράστης, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγείται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα των εργαστηριακών, ιατροδικαστικών και τοξικολογικών εξετάσεων.»

Τοποθέτηση Αστυνομικού Διευθυντή Χανίων, Γιώργου Λυμπινάκη

Η τοποθέτηση του Διοικητή Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, Πάρη Χηνόπουλου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook