Οι μεγάλες εταιρίες του διαδικτύου στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών του G7

Η αυξανόμενη ισχύς των μεγάλων εταιριών του διαδικτύου θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργων Οικονομικών της Ομάδας των 7 στο Παρίσι, παρά τις διαφορές τους ως προς τον καλύτερο τρόπο φορολόγησής τους.

Η Γαλλία θέλει να χρησιμοποιήσει την προεδρία της κατά τη διήμερη συνεδρίαση στη γραφική πόλη του Σαντιγί, βόρεια του Παρισιού, για να πετύχει ευρεία συναίνεση προκειμένου να διασφαλιστεί η ελάχιστη φορολόγηση των εταιριών, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Οι κυβερνήσεις της G7 ανησυχούν ότι οι διεθνείς φορολογικοί κανόνες που ισχύουν εδώ και δεκαετίες έχουν φθάσει στα όριά τους με την ανάδειξη της Facebook και της Apple, που εγγράφουν κέρδη σε χώρες χαμηλού φορολογικού συντελεστή ανεξάρτητα από την πηγή των εσόδων τους.

Τις τελευταίες ημέρες, το θέμα έχει γίνει περισσότερο ακανθώδες από ποτέ καθώς την περασμένη εβδομάδα το Παρίσι αψήφησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ψηφίζοντας την επιβολή φόρου στα έσοδα που αντλούν οι μεγάλες εταιρίες του διαδικτύου στη Γαλλία παρά την απειλή από τον ίδιο ότι θα εκκινήσει έρευνα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπορικούς δασμούς.

Η Γαλλία «δεν θα υπαναχωρήσει» στην εφαρμογή του φόρου Gafa -όπως είναι γνωστός ο φόρος από τα αρχικά των ονομάτων των εταιριών Google, Amazon, Facebook και Apple- παρά τις απειλές της Ουάσινγκτον για αντίποινα, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ πριν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν.

«Υπάρχει η πιθανότητα των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Γαλλίας. Υπάρχει ένα νομικό μέσο» για αυτή και «υπάρχει προφανώς η πολιτική βούληση», είπε ο Λεμέρ, σε δηλώσεις του στο France Inter, μερικές ώρες πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7. Αλλά «η Γαλλία δεν θα υπαναχωρήσει στην εφαρμογή της εθνικής φορολόγησης. Έχει αποφασιστεί, έχει ψηφιστεί και θα ισχύσει από το 2019», δήλωσε ο Λεμέρ, που θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μνούτσιν για να συζητήσει το θέμα. «Η καλύτερη λύση και το σώφρον… είναι άρα να βρεθεί μια διεθνής λύση. Η G7, είναι η σωστή στιγμή να αποφασίσουμε για αυτή τη διεθνή φορολόγηση», δήλωσε ο Λεμέρ.

Η Γαλλία έχει θέσει ως προτεραιότητα για τους υπουργούς της G7 στο Σαντιγί την αναζήτηση μιας φορολογικής συμφωνίας επί της αρχής, με την εισαγωγή ενός ελάχιστου φόρου επί των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί καλύτερα η φοροδιαφυγή.

Κοινό έδαφος αναμένεται να βρεθεί πιο εύκολα μεταξύ των υπουργών και των κεντρικών τραπεζιτών που θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση, στο θέμα των ψηφιακών νομισμάτων.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Facebook ότι σχεδιάζει να λανσάρει ψηφιακό νόμισμα προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις από ρυθμιστικούς φορείς, κεντρικούς τραπεζίτες και κυβερνήσεις που επιμένουν ότι πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και να διασφαλίσει την ασφάλεια των συναλλαγών και των δεδομένων των χρηστών.

Εκτός της επίσημης ατζέντας, οι υπουργοί αναμένεται επίσης να συζητήσουν τους πιθανούς διαδόχους της Κριστίν Λαγκάρντ στο τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο Μνούτσιν και κάποιοι Ευρωπαίοι υπουργοί πρόκειται να συναντήσουν τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, του οποίου το όνομα κυκλοφορεί ως πιθανού διαδόχου της Λαγκάρντ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook