«Δεν θα υπογράψουμε οποιαδήποτε πρόταση»

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και οι ηγέτες του Κογκρέσου βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μιας διετούς συμφωνίας για τον προϋπολογισμό στην οποία υπάρχει πρόβλεψη για την αύξηση της οροφής του δανεισμού.

Ωστόσο, οι δύο πλευρές δίνουν προσοχή σε μερικά σοβαρά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν ώστε να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία, σχολιάζει το Politico.

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι κι ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ βγήκαν αισιόδοξοι από μια 45λεπτη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη 17 Ιουλίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι θέμα ημερών. Η Πελόζι κι ο Σούμερ μίλησαν τηλεφωνικά με τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν στην διάρκεια της συνάντησης.

«Θα πρέπει να έχουμε συμφωνία σύντομα»

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ ηγείται της ομάδας του Λευκού Οίκου στις διαπραγματεύσεις, ενώ βρίσκεται στην διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ομάδας των χωρών G7 που πραγματοποιείται στην Γαλλία.  «Εάν πρόκειται να ενεργήσουμε μέχρι την επόμενη Πέμπτη, τηρώντας την κανονικότητα, θα πρέπει να έχουμε κάτι σύντομα, ώστε να μπορέσουμε να το δημοσιοποιήσουμε με άνεση», είπε η Πελόζι στους δημοσιογράφους.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να κλείσει για την περίοδο των θερινών διακοπών την επόμενη εβδομάδα. «Μιλήσαμε τηλεφωνικά με τον Μνούτσιν και κάνουμε πρόοδο. Είμαι πολύ αισιόδοξος, εντάξει; Αυτό είναι που μπορώ να πω», δήλωσε ο Σούμερ.

O Μνούτσιν και η Πελόζι συζητούσαν καθημερινά την προηγούμενη εβδομάδα κι αναμένεται ότι θα έχουν μία συζήτηση και σήμερα.

Η Πελόζι δήλωσε αργότερα ότι επιθυμεί να περάσει μία συμφωνία μέχρι την επόμενη Πέμπτη, προκειμένου να έχει η Γερουσία κάποιο χρόνο στην διάθεσή της, για να επεξεργαστεί το νομοσχέδιο πριν από τις θερινές διακοπές.

Στην διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου, η Πελόζι δήλωσε ότι επιδιώκει να έχει μία τελική γραπτή συμφωνία μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, ακολουθώντας τον κανονισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Εμπόδια από το Λευκό Οίκο: «Δεν θα υπογράψουμε οποιαδήποτε πρόταση»

Από την άλλη μεριά, ένα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης προειδοποίησε ότι οι αισιόδοξες ανακοινώσεις από την Πελόζι και το Καπιτώλιο δεν σημαίνουν ότι ο Λευκός Οίκος είναι έτοιμος να υπογράψει μία οποιαδήποτε πρόταση δαπανών. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο, αν δεν υπάρχουν κάποια αντισταθμιστικά μέτρα για αύξηση των δαπανών ή κάποιοι περιορισμοί για μελλοντικές χρηματοδοτήσεις.

Τόσο οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, όσο και οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων θέλουν να τεθούν περιορισμοί σε «δηλητηριώδεις» τροπολογίες των Δημοκρατικών στα επιμέρους νομοθετήματα για τις δαπάνες.

«Οι δηλώσεις της Πελόζι είναι αισιόδοξες, για μία πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων που απείχε από τις διαπραγματεύσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο, ενώ τώρα προσπαθεί να δημιουργήσει μία θετική δυναμική, μετά από δύο δύσκολες εβδομάδες της εσωκομματικής διαμάχης με την “ομάδα” [των προοδευτικών τεσσάρων γυναικών-βουλευτών]» δήλωσε ο ίδιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος. «Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε έναν δρόμο να ακολουθήσουμε», παρατήρησε.

Θα αυξηθεί το χρέος

Η οποιαδήποτε συμφωνία θα αυξήσει επιλεκτικά τις οροφές των δαπανών για την επόμενη διετία, όπως επίσης και θα δρομολογήσει την αύξηση της οροφής του χρέους.

Ο Μνούτσιν από την πλευρά του, έχει προειδοποιήσει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα έχει καλύψει το διαθέσιμο σήμερα περιθώριο δανεισμού στις αρχές Σεπτεμβρίου, υπογραμμίζοντας την ουσιαστική ανάγκη που υπάρχει για την επίτευξη μιας συμφωνίας, πριν τις θερινές διακοπές του Κογκρέσου.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί συναρτούν τις οποιασδήποτε αυξήσεις στον προϋπολογισμό του πενταγώνου, με αυξήσεις στο ίδιο επίπεδο για την υλοποίηση εσωτερικών προγραμμάτων κοινωνικού προσανατολισμού.

Η Πελόζι θέλει επίσης, ένα κονδύλι 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την χρηματοδότηση προγραμμάτων για τους βετεράνους, με το Κονγκρέσο εδώ και πολύ καιρό να αναζητεί τρόπο για την καταβολή του.

Από την μεριά τους, ο Λευκός Οίκος και η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων στο Καπιτώλιο ζητούν αντιστάθμιση των νέων δαπανών, προκαλώντας την δυσφορία των Δημοκρατικών.

Τα οικονομικά προγράμματα για τους βετεράνους είναι το μεγάλο «αγκάθι»

Πρόσφατες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το έλλειμμα των ΗΠΑ για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κινηθεί κοντά στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για το 2019.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπλοκές στην διαδικασία επίτευξης μιας συμφωνίας, η Πελόζι απάντησε: «Όλα έχουν να κάνουν με τα χρήματα, εντάξει»;

Για την χρηματοδότηση των προγραμμάτων που απευθύνονται στους βετεράνους, οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον κανονικό προϋπολογισμό του Κογκρέσου για την χρηματοδότηση εσωτερικών προγραμμάτων.

Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν πως θα υπάρξει εξαπάτηση άλλων υπηρεσιών, θέτοντας το ζήτημα των εσωτερικών δαπανών απέναντι στις αμυντικές δαπάνες.

«Δεν θέλουμε να υπάρξει ανταγωνισμός για τους πόρους των βετεράνων ή μεταξύ άλλων προτεραιοτήτων εσωτερικών προγραμμάτων [κοινωνικού προσανατολισμού]», δήλωσε χθες η Πελόζι προσθέτοντας: «Νομίζω ότι μεταξύ μας έχουμε κατανόηση».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook