Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα στην πύλη συγκροτήματος το οποίο στεγάζει τέσσερα υπουργεία, στην πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου. Πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 65 άνθρωποι, ενώ άλλοι 50 τραυματίστηκαν. Την ευθύνη ανέλαβαν οι ισλαμιστές αντάρτες αλ Σαμπάαμπ, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Στόχος της επίθεσης ήταν συγκρότημα στο οποίο στεγάζονται τέσσερα υπουργεία. Το κτίριο έξω από το οποίο εξερράγη το φορτηγό υπέστη ζημιές, ενώ αρκετά σταθμευμένα αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε ενώ φοιτητές στέκονταν στην ουρά έξω από το κτίριο για να πάρουν υποτροφίες που δίνει η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με τοπική πηγή.

"Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις ένοπλες οργανώσεις και δυνάμεις στη Σομαλία να αποφεύγουν να θέτουν ως στόχο περιοχές που ζουν άμαχοι και να εγγυηθούν ότι οι πολίτες δεν θα τεθούν σε μια επικίνδυνη κατάσταση", πρόσθεσε.

"Εχουμε περισυλλέξει 65 νεκρούς και 50 τραυματίες. Ορισμένοι βρίσκονται ακόμα στον τόπο της έκρηξης. Οι περισσότεροι έχουν υποστεί εγκαύματα", τόνισε ο Αλι Μούσε, συντονιστής της υπηρεσίας άμεσης βοήθειας του Μογκαντίσου και υπογράμμισε ότι φοιτητές, στρατιώτες και πολίτες είναι μεταξύ των νεκρών.

Εκπρόσωπος των αλ Σαμπάαμπ δήλωσε ότι στόχος της επίθεσης ήταν τα κυβερνητικά γραφεία.

"Ενας από τους μαχητές μας θυσιάστηκε για να σκοτώσει αξιωματούχους της μεταβατικής κυβέρνησης, στρατιώτες της Αφρικανικής Ενωσης και πληροφοριοδότες που βρίσκονταν στον περίβολο του κυβερνητικού κτιρίου μπροστά από το οποίο σημειώθηκε η επίθεση", δήλωσε τηλεφωνικώς στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, εκπρόσωπος των ισλαμιστών ανταρτών.

Καταδικάζει την κλιμάκωση της βίας ο ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) καταδίκασε σήμερα την κλιμάκωση της βίας στη Σομαλία με "νεκρούς και δεκάδες τραυματίες", η οποία επιδεινώνει την ήδη σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση.

"Η επανάληψη των συγκρούσεων μεταξύ των ένοπλων αντίπαλων οργανώσεων επιδεινώνει την ήδη πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση", δήλωσε ο εκπρόσωπος Αντριάν Έντουαρντς.

Η Ύπατη Αρμοστεία ανησυχεί ιδιαίτερα για τις μάχες που μαίνονται και την επιδείνωση της κατάστασης στα περίχωρα της πόλης Ντόμπλεϊ, ένα σημείο διέλευσης για χιλιάδες σομαλούς πρόσφυγες που κατευθύνονται στον καταυλισμό Νταμπάαμπ της Κένυας.

Αν και δεν διαθέτει στοιχεία που αφορούν τη Ντόμπλεϊ, η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά ότι ο αριθμός όσων εγκαταλείπουν τις εστίες τους έχει αυξηθεί σημαντικά.

Στη Νταμπάαμπ, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτεροι προσφυγικοί καταυλισμοί στον κόσμο, η οργάνωση του ΟΗΕ καταγράφει την άφιξη σχεδόν 1.000 Σομαλών καθημερινά.