«Συνεργό» στην «οικονομική τρομοκρατία» των ΗΠΑ θεωρεί τη Βρετανία η Τεχεράνη – Επίθεση κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε εχθές ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης καταρτίζουν σχεδιασμούς για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν μετά την κατάσχεση από τις αρχές της ισλαμικής δημοκρατίας ενός δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία στον Κόλπο, έγραψε η εφημερίδα Daily Telegraph.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ αναμένεται να αναγγείλει σήμερα διπλωματικά και οικονομικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού παγώματος ιρανικών πόρων, σε αντίποινα για το επεισόδιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Telegraph.

Παράλληλα, το Λονδίνο ενδέχεται να ασκήσει πιέσεις στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλουν εκ νέου κυρώσεις που είχαν αρθεί το 2016, μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Τεχεράνης με τις μεγάλες δυνάμεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν το 2015, κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας.

 

Το βίντεο της επιχείρησης των Φρουρών της Επανάστασης

Οι Φρουροί της Επανάστασης έδωσαν το Σάββατο στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει ταχύπλοα να πλησιάζουν και να σταματούν στο πλάι του υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου Stena Impero. Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, στρατιώτες που έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες και κρατούν αυτόματα όπλα κατεβαίνουν στο κατάστρωμα του πλοίου από ένα ελικόπτερο. Το όνομα του τάνκερ διακρίνεται καθαρά στις εικόνες.

Λίγο νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης, ο ταξίαρχος Ραμεζάν Σαρίφ, είπε ότι ένα βρετανικό πολεμικό σκάφος που συνόδευε το Stena Impero προσπάθησε να εμποδίσει την κατάσχεσή του. Παρά την «αντίσταση και την ανάμιξη» του βρετανικού πολεμικού σκάφους, οι Φρουροί της Επανάστασης κατάφεραν να οδηγήσουν το τάνκερ στην ακτή, πρόσθεσε ο Σαρίφ, σύμφωνα με το ιρανικό, ημιεπίσημο πρακτορείο Fars.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας απέφυγε να σχολιάσει αυτήν την πληροφορία.

Ιρανός ΥΠΕΞ: Συνεργός στην «οικονομική τρομοκρατία» των ΗΠΑ το Λονδίνο

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατήγγειλε χθες Σάββατο για ακόμη μια φορά τον «μονομερή τυχοδιωκτισμό» και την «οικονομική τρομοκρατία» των ΗΠΑ στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Κινήματος των Αδεσμεύτων στο Καράκας, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στη κατάσχεση από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του ενός δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία.

«Η αμερικανική κυβέρνηση, για να επιτύχει τους παράνομους σκοπούς της, καταφεύγει σε μια μορφή πίεσης που αποκαλούμε οικονομική τρομοκρατία», επανέλαβε ο Ζαρίφ στον Τύπο στο περιθώριο της συνόδου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κούβα, η Συρία, η Βενεζουέλα και το Ιράν «υποφέρουν» από αυτή την «οικονομική τρομοκρατία», που εφαρμόζεται κυρίως με την εφαρμογή κυρώσεων. Η Ουάσινγκτον επανέφερε σε ισχύ πολύ βαριές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης μετά τη μονομερή αποχώρησή της από τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας τον Μάιο του 2018.

Στην ομιλία του ενώπιον των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών του Κινήματος των Αδεσμεύτων, ο Ζαρίφ στηλίτευσε τον «μονομερή ακραίο τυχοδιωκτισμό» της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που κατ’ αυτόν «υπονομεύει το κράτος δικαίου σε διεθνές επίπεδο». «Η χώρα μου (…) είναι προκεχωρημένο φυλάκιο της αντίστασης στις νέες μονομερείς τάσεις των ΗΠΑ», πρόσθεσε στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών των 120 κρατών-μελών του κινήματος.

Κατά τη διάρκεια των δύο παρεμβάσεών του, ο Ζαρίφ δεν αναφέρθηκε στο δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Βρετανίας το οποίο συνελήφθη από το Ιράν στο Στενό του Χορμούζ, μια επιχείρηση την οποία το Λονδίνο χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και εγείρει φόβους για νέα κλιμάκωση. Μέσω Twitter, ο Ζαρίφ είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα χθες ότι αυτή «η ενέργεια στον Περσικό Κόλπο είχε σκοπό την τήρηση του διεθνούς δικαίου για τη ναυσιπλοΐα», ενώ προέτρεψε τη Βρετανία «να σταματήσει να είναι συνεργός στην οικονομική τρομοκρατία των ΗΠΑ».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook