Κατά της κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής, η οποία αρνήθηκε να χορηγήσει βίζα στο πνευματικό ηγέτη των Θιβετιανών, τον Δαλάι Λάμα, έβαλε ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου μιλώντας για μία «ντροπιαστική πράξη» που κάνει τη χώρα του «χειρότερη από την Κίνα».

Αφορμή στάθηκε η πρόσκληση από τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης Τούτου προς το Δαλάι Λάμα για τα 80ά του γενέθλια. Ο Θιβετιανός ηγέτης ακύρωσε την επίσκεψη γιατί δεν του χορηγήθηκε βίζα, κάτι που προκάλεσε την οργή του Νοτιοαφρικανού αρχιεπισκόπου.

Οι Αρχές επικαλέστηκαν τυπικούς λόγους για την άρνηση της χορήγησης.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο Τούτου στράφηκε κατά του κυβερνώντος κόμματος, του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, με το οποίο είχε πολιτευτεί στο παρελθόν. «Η κυβέρνηση μας είναι χειρότερη από αυτή του απαρτχάιντ, γιατί τουλάχιστον με εκείνη τη κυβέρνηση το περίμενες» είπε φανερά εξοργισμένος.

Προειδοποίησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι μετά από σχεδόν 20 χρόνια στην εξουσία (εκλέγεται από το 1994) έχει γίνει πολύ ανεκτική και ότι μπορεί να έχει την τύχη των κυβερνήσεων της Αραβικής Άνοιξης.

Στρεφόμενος δε κατά του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα, ο Ντ.Τούτου είπε ότι «εσύ και η κυβέρνηση σου δεν με εκπροσωπείτε».

Το ζήτημα έχει συσπειρώσει μέρος του Τύπου, θρησκευτικούς και πνευματικούς ηγέτες με το μέρος του Τούτου και κατά της κυβέρνησης.

Παραταύτα, Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι αρνούνται ότι εξαναγκάστηκαν να αρνηθούν την έκδοση βίζας λόγω πιέσεων από την Κίνα, η οποία είναι εμπορικός συνεργάτης της Νοτίου Αφρικής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook