Για πρώτη φορά εκτίθενται στον τόπο τους και θα αποτελέσουν μέρος της μόνιμης συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων

Το μοναδικό εύρημα που έφερε στο φως η αρχαιολογκή σκαπάνη που διεξάγεται σε ρωμαϊκή οικία της αρχαίας Απτέρας υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου Βάννας Νινιού-Κινδελή, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά, στο Αρχαιολογικό Μουσείο,  κάτοικοι και επισκέπτες των Χανίων.

Πρόκειται για σύνταγμα γλυπτών, μικρού μεγέθους, της Αρτέμιδος και του Απόλλωνος, τα οποία εδράζονται σε λίθινο βαθμιδωτό βάθρο και που, από τον Ιανουάριο του 2016 που ανακαλύφθηκαν, εκτίθενται για πρώτη φορά στον τόπο τους ενώ θα  αποτελέσουν μέρος της μόνιμης συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων.

Τα αγαλματίδια βρέθηκαν μέσα σε χώμα με σημαντικές αλλοιώσεις και έντονη οξείδωση, συντηρήθηκαν στα εργαστήρια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων και, όπως είπε κατά την παρουσίασή τους σε ειδική εκδήλωση στο κατάμεστο από κόσμο μουσείο η αρχαιολόγος Βάννα Νινιού – Κινδελή, « η Άρτεμις, προστάτιδα θεά της Απτέρας, έχει κατασκευαστεί από χαλκό, ενώ ο δίδυμος αδελφός της Απόλλων, από μάρμαρο». Η ίδια περιγράφοντας την στιγμή της ανακάλυψης των αγαλματιδίων έκανε λόγο για συναισθήματα που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «τα νοιώθει κάνεις μόνο εκείνες τις στιγμές και είναι ανεπανάληπτα».

 

(φωτο.Δημήτρης Νικολακάκης)

Τα δύο αγαλμάτια έργα υψηλής πλαστικής ποιότητας, χρονολογούνται στο β΄ μισό του 1ου με αρχές 2ου αιώνα μ.Χ. και είχαν πιθανότατα εισαχθεί από καλλιτεχνικά κέντρα εκτός της Κρήτης, προκειμένου να αποτελέσουν το οικιακό ιερό της ρωμαϊκής πολυτελούς οικίας που κοσμούσαν. 

 Η θεά Άρτεμις πάνω σε περίτεχνη χάλκινη βάση σχήματος κιβωτιδίου, αποδίδεται με τον κοντό ζωσμένο χιτώνα της, σε έντονο διασκελισμό, έτοιμη να τοξεύσει  ̇ αν και πιο λιτή, η στάση του Απόλλωνος μορφοποιεί μια ισχυρή εσωτερική ένταση.

(φωτο Δ.Νικολακάκης)

(φωτ.Δ.Νικολακάκης)

(φωτο Δ.Νικολακάκης)

(φωτο Δ.Νικολακάκης)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook