Η σημερινή στήλη έχει μία ιδιαιτερότητα. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που γράφω σε ταξίδι, αυτή είναι η πρώτη φορά που συνοδεύω παιδιά σε εκπαιδευτική εκδρομή.

Τα παιδιά αυτά μπήκαν στη… βάσανο να δώσουν χρόνο από τις διακοπές τους για να μάθουν τα βασικά για τα όσα θα έβλεπαν στις επισκέψεις και δεν ήταν λίγα, αφού μονάχα η επίσκεψη στο διασημότερο κολέγιο του Cambridge University, το Kings College απαίτησε αρκετή προετοιμασία. Ο στόχος της στήλης όμως δεν είναι να γράψει για την εκπαιδευτική μας εκδρομή, μα να περιγράψει ακροθιγώς φυσικά την πραγματικότητα της περιοχής. Και το κάνει, γιατί αυτά και ακόμα περισσότερα θα μπορούσαμε να έχουμε και στην Κρήτη, αν φυσικά πραγματικά απελευθερώνονταν το  θεσμικό πλαίσιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η ευρύτερη περιοχή του Cambridge, το Cambridgeshire προσομοιάζει στο νησί μας υπό την έννοια πως και αυτή στηρίζεται στον πρωτογενή και τριτογενή της οικονομίας τομέα. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια τεράστια κοιλάδα με ήπιο κλίμα που ευνοεί τις καλλιέργειες και αποτελεί τον Εγγλέζικο σιτοβολώνα. Παράλληλα εκεί εδρεύει ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια (ιδρύθηκε το 1206), το Cambridge University. Το πανεπιστήμιο αποτελείται από 31 ανεξάρτητα κολέγια τα οποία αποφασίζουν για τα προγράμματα των σπουδών τους (στα πλαίσια που τους έχουν ανατεθεί), τον αριθμό των εισακτέων τους και φυσικά πρακτικά θέματα όπως η διαμονή και διατροφή τους.

Έχει περί τις 30.000 φοιτητές με τη επισήμανση πως οι περισσότεροι είναι μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί και μεταδιδακτορικοί. Στο πανεπιστήμιο ανήκει ο δεύτερος μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος του κόσμου, ο Cambridge University Press και οχτώ (!) πολιτιστικά και επιστημονικά μουσεία (το απόγευμα θα επισκεφτούμε το Ζωολογικό Μουσείο) και φυσικά οι πατέντες από όλα τα ερευνητικά του κέντρα. Για να μη σας τα πολυλογώ, τα περυσινά έσοδα του ανήλθαν στο ποσό των £1.965 billion (περί τα 2,260 δις ευρώ). Από αυτά, τα £515.5 (593 εκ. €) προήλθαν από την έρευνα και τα συμβόλαια με διάφορες εταιρίες που αξιοποιούν εμπορικά τα αποτελέσματα του κόπου των ερευνητών. Με τον τρόπο αυτό το πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα μέσω υποτροφιών να προσελκύσει τους καλύτερους φοιτητές και μέσω συνθηκών εργασίας τους καλύτερους ερευνητές και καθηγητές.

Αυτό όμως δεν είναι όλο. Γύρω από το πανεπιστήμιο έχουν αναπτυχθεί δεκάδες κολέγια που παρέχουν υποστηριχτικές υπηρεσίες για όσους θέλουν να εισαχθούν σε αυτό, αλλά και προγράμματα Αγγλικής Γλώσσας (όπως αυτό που κάνουν τα παιδιά του εκπαιδευτηρίου μας). Χιλιάδες άνθρωποι απ ολόκληρο τον κόσμο (απίστευτα πολλοί Κινέζοι) έρχονται εδώ για μία ή περισσότερες εβδομάδες για να βελτιώσουν τα αγγλικά τους γνωρίζοντας ταυτόχρονα τον τόπο. Η κατάσταση αυτή δεν ήταν από πάντα, η περιοχή έχει περάσει και κακές εποχές. Με όραμα, πλάνο, πίστη και εκμετάλλευση της παράδοσης του, το Cambridge σήμερα ευημερεί.    

Ο Κώστας Ν.Πολυχρονάκης είναι Director of Operations