Η Χρύσα, η Εύα και η Ελεάννα μιλούν για την επιλογή τους να γίνουν vegan – Τι τις ώθησε και άλλαξαν τρόπο σκέψης και ζωής 

Ο βιγκανισμός* τα τελευταία χρόνια έχει διαδοθεί αρκετά στην Ελλάδα, με ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Πολλοί επιλέγουν να γίνουν vegan γιατί τρέφουν μία βαθιά αγάπη για τα ζώα, ενώ άλλοι γιατί επιθυμούν να ακολουθήσουν έναν τρόπο ζωής που σέβεται την φύση και κάθε είδους ύπαρξη. Ο βιγκανισμός δίνει μεγάλη έμφαση στην ενσυναίσθηση, στην κατανόηση της ψυχικής κατάστασης του εκάστοτε όντος, στην ισότητα και στην αγάπη. Αγάπη προς την φύση, προς τα ζώα, προς όλα τα έμβια όντα. 

Τα Χανιά, είναι μία πόλη όπου ζουν πολλοί vegans, οι οποίοι είναι αρκετά δραστήριοι και προσπαθούν με τον τρόπο τους να δείξουν τα οφέλη ενός τρόπου ζωής, που απέχει από ο,τιδήποτε ζωικό. 

Οι vegans των Χανίων, διατηρούν σελίδα στο facebook, πραγματοποιούν ομιλίες, ενώ οργανώνουν και διάφορες δράσεις προκειμένου να ενημερώσουν τον κόσμο για τον βιγκανισμό. Κάποιοι από τους vegans, ασχολούνται με τον ακτιβισμό, τον εθελοντισμό αλλά και την διάσωση ζώων.

Το Flashnews.gr, μίλησε με τρία κορίτσια που ζουν και εργάζονται στα Χανιά και η κάθε μία παρουσίασε από την δική της οπτική, την σημασία του βιγκανισμού. Πώς είναι να μεγαλώνεις σαν χορτοφάγος από μωρό, γιατί ένας ενήλικας αποφασίζει να αλλάξει τρόπο ζωής, πόσο δύσκολο είναι στην Ελλάδα να ασχολείσαι με την αποκατάσταση ανάπηρων ζώων και άλλα καίρια θέματα. Η Χρύσα, η Ελεάννα και η Εύα μας μιλούν για την ζωή τους και μας εξηγούν τι σημαίνει πραγματικά να είσαι vegan.

ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΣ ΑΠΟ… ΚΟΥΝΙΑ

H Χρύσα Μιχελάκη, μεγάλωσε σε μία οικογένεια χορτοφάγων, καθώς οι γονείς και οι παππούδες της είναι χορτοφάγοι. Τα αδέρφια της και εκείνη δεν έχουν καταναλώσει ποτέ ζώα και έχουν μεγαλώσει σε μία εποχή που το να είναι κανείς χορτοφάγος ήταν κάτι εξωπραγματικό. Η ίδια αναφέρει ότι δεν ένιωσε ποτέ αποκομμένη από τον κόσμο λόγω των διατροφικών της επιλογών, αντιθέτως  σαν παιδί ένιωθε ΄΄ιδιαίτερη΄΄ καθώς πάντα στις παρέες την φρόντιζαν περισσότερο ενώ νιώθει τυχερή που έμαθε να αγαπά τα δώρα της φύσης. 

Χρύσα, πώς είναι να μεγαλώνεις σε μία οικογένεια χορτοφάγων;

Αφού γνωρίστηκαν οι γονείς μου ακολούθησαν τον χορτοφαγικό τρόπο ζωής οπότε όταν στην πορεία ήρθαμε η αδερφή μου, ο αδερφός μου και εγώ ήταν επακόλουθο να μας μεγαλώσουν όπως ακριβώς οι ίδιοι αισθάνονταν καλύτερα, δηλαδή χωρίς κρέας, χωρίς ψάρι και χωρίς αυγά. Εγώ προσωπικά αισθάνομαι τυχερή που μεγάλωσα έτσι. Πάντα στο τραπέζι μας υπήρχε αφθονία σε φρούτα, όσπρια και λαχανικά. Τα περισσότερα από καλλιεργητές τους οποίους γνωρίζαμε αλλά και από τον κήπο μας. Αυτός ο τρόπος ζωής φέρνει ένα κλίμα αγάπης και επαφής με την φύση.

Αντιμετώπισες δυσκολίες σαν παιδί επειδή οι παρέες σου είχαν διαφορετικές διατροφικές συνήθειες;

Σίγουρα εκείνη την εποχή δεν ήταν διαδεδομένη η χορτοφαγία με αποτέλεσμα ο τρόπος ζωής μας να είναι πάντα θέμα συζήτησης. Στην Ελλάδα και ειδικά στην Κρήτη, όπου μεγάλωσα, υπάρχουν πολλές χορτοφαγικές επιλογές να γευτείς και να χορτάσεις. Το απίστευτο είναι ότι όχι μόνο δεν πιεζόμουν αλλά ένιωθα ”ιδιαίτερη”, αφού πάντα οι παρέες μου με πρόσεχαν περισσότερο σε πάρτι και γιορτές, φτιάχνοντας πιάτα ειδικά για εμένα τα οποία φυσικά τραβούσαν το ενδιαφέρον και της υπόλοιπης παρέας. Αυτό είναι φυσικό αφού τα χορτοφαγικά πιάτα είναι πλούσια σε χρώματα και αρώματα λόγω της ποικιλίας των λαχανικών και των οσπρίων.

Πότε και γιατί αποφάσισες να γίνεις βίγκαν;

Περίπου τρία με τέσσερα χρόνια πριν συνειδητοποίησα την εκμετάλλευση που υπάρχει στα ζώα και αμέσως αποφάσισα ότι δεν θέλω πλέον να καταναλώνω προιόντα από ζωικά παράγωγα, είτε είναι για φαγητό είτε για ένδυση. Αυτό ήρθε σαν φυσική συνέχεια. Λόγω της εργασίας μου στο χορτοφαγικό οικογενειακό εστιατόριό μας, είχα έρθει σε επαφή με κόσμο από όλα τα μέρη του κόσμου, χορτοφάγους και βίγκαν. Κουβέντες και συζητήσεις μαζί τους ήταν ο λόγος που με έκαναν να καταλάβω την εκμετάλλευση που υπάρχει στα ζώα. Εν έτει 2019, με την αφθονία που υπάρχει σε προϊόντα είναι πολύ εύκολο και φυσικό να ακολουθήσουμε έναν τρόπο ζωής που θα είναι όσο πιο ειρηνικός και γεμάτος αγάπη.|

Τι σημαίνει για σένα ο βιγκανισμός;

Βιγκανισμός σημαίνει αγάπη και συνύπαρξη.

Θεωρείς ότι το να είναι κάποιος βίγκαν στα Χανιά είναι δύσκολο;

Δεν υπάρχει δύσκολο ή εύκολο. Αυτό είναι πολύ σχετικό. Υπάρχει μόνο η θέληση και η πίστη στην επιλογή αυτή. Εννοείται βέβαια ότι σε σχέση με κάποια χρόνια πριν, σήμερα είναι ακόμα πιο εύκολο να είναι κάποιος βίγκαν στα Χανιά. Κάθε χρόνο, περισσότερος κόσμος ακολουθεί τον βιγκανισμό, υπάρχει ενημέρωση, δράσεις και ιδέες που αλλάζουν την καθημερινότητά μας αλλά και τον κόσμο γύρω μας.

Τι θα ήθελες να αλλάξεις στην νοοτροπία των ανθρώπων σχετικά με την διατροφή;

Η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία μας αλλά ταυτόχρονα επηρεάζει και άλλες ζωές. Μόλις το συνειδητοποιήσουμε αυτό και αγαπήσουμε τον εαυτό μας αλλά και το περιβάλλον γύρω μας, ταυτόχρονα θα αλλάξει ο τρόπος ζωής μας με κατεύθυνση προς αυτό το σκοπό.

ΒΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Ευαγγελία Σκλαβούνου, ζει και εργάζεται χρόνια στα Χανιά. Έγινε χορτοφάγος σε ηλικία 16 ετών, όταν μαζί με την αδερφή της σε ένα πασχαλινό τραπέζι αντιλήφθηκαν ότι τα ζώα που κατανάλωναν για φαγητό, δεν είχαν καμία διαφορά από τα οικόσιτα ζώα. Έκτοτε, η Εύα, είναι ακτιβίστρια και μάχεται για τα δικαιώματα των ζώων ενώ φροντίζει, ζώα τα οποία έχουν αναπηρίες. Η Εύα υπήρξε για πολλά χρόνια χορτοφάγος όμως όταν αντιλήφθηκε ότι ακόμα και τα ζωικά παράγωγα συμβάλλουν στην εκμετάλλευση των ζώων,  αποφάσισε να στραφεί προς τον βιγκανισμό.

Εύα, πόσα χρόνια είσαι βίγκαν και γιατί αποφάσισες να ακολουθήσεις αυτόν τον τρόπο ζωής;

Από το 1992 και επί 27 έτη ήμουν χορτοφάγος, μέχρι την άνοιξη του 2015 όπου ενημερώθηκα από φίλους vegan για την τραγωδία της γαλακτοβιομηχανίας και της απάτης περί αυγών ελευθέρας βοσκής κτλ οπότε σταμάτησα την κατανάλωση όλων των ζωικών και έγινα vegan τον Ιούνιο του 2015. Λυπάμαι για όλα αυτά τα χαμένα χρόνια όπου λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης, και όντας θύμα του marketing περί «αυγών ελευθέρας βοσκής» και αγελάδων που μας «χαρίζουν» το γάλα τους πίστευα ότι το να είσαι χορτοφάγος είναι υπεραρκετό αν αγαπάς τα ζώα, και έτσι επαναπαυμένη εξακολουθούσα να τους προκαλώ τόσο μεγάλο κακό.

Οι βίγκαν στερούνται κάτι σε σχέση με τους κρεατοφάγους;

Σε ότι αφορά τη γεύση, δεν στερούμαστε τίποτα απολύτως κατά την γνώμη μου.  Επίσης η «γεύση» που σου αφήνει η γνώση ότι για κάθε σου γεύμα δεν έχει πονέσει ή πεθάνει κανείς είναι μοναδική και αναντικατάστατη.  Σε ότι αφορά τον διατροφικό παράγοντα, όχι απλά δεν στερούμαστε, αλλά μια ισορροπημένη vegan διατροφή αποτρέπει πολλές ασθένειες και συμβάλει στη μακροζωϊα.

Θεωρείς ότι οι άνθρωποι είναι ανοιχτοί προς τον βιγκανισμό;

Πλέον όλο και περισσότερο. Σε αυτό έχει συμβάλλει η εκτεταμένη προβολή του θέματος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και η πλέον μεγάλη διαθεσιμότητα vegan προϊόντων στην αγορά.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με την διάσωση ζώων και σε ποιες άλλες δράσεις συμμετέχεις;

Ασχολούμαι με την διάσωση ζώων από όσο με θυμάμαι. Η πρώτη μου προσπάθεια ήταν σε ηλικία 6-7 ετών όπου τα καλοκαίρια μαζί με την αδερφή μου κάναμε delivery σπόρους, ψωμί και καπάκια με νερό σε όλες τις μυρμηγκοφωλιές της περιοχής ώστε να μην χρειάζεται να βγαίνουν τα μυρμήγκια και να διανύουν τόσο μεγάλες αποστάσεις για τροφή μέσα στη ζέστη.  Εκτός από την συμμετοχή μου στους AV (Anonymous for the voiceless) εδώ και 10 χρόνια περίπου ασχολούμαι με την διάσωση και φυσική αποκατάσταση ζώων με ειδικές ανάγκες. Δηλαδή τυφλά, κουφά ή ανάπηρα σκυλιά ή γάτες τα οποία συνήθως είναι εξαιρετικά δύσκολο να υιοθετηθούν.

Θεωρείς ότι μέσα από τους Anonymous for the Voiceless, ο κόσμος μπορεί να μάθει όλη την αλήθεια για την τροφή που καταναλώνει και να στραφεί προς τον βιγκανισμό;

Ακτιβιστικές δράσεις σαν αυτή των Anonymous for the Voiceless, βασίζονται στην γρήγορη αναμετάδοση της πληροφορίας μέσω της προβολής βίντεο στον δρόμο και μέσω των social media. Η σκληρή αλήθεια των όσων βιώνουν τα ζώα υπό την ανθρώπινη κυριαρχία είναι τόσο σοκαριστική ώστε πολλοί άνθρωποι έχουν σταματήσει την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, ακαριαία κατόπιν προβολής κάποιου βίντεο. Αν μη τι άλλο μέσα από τέτοιες δράσεις αγωνιζόμαστε ώστε όλοι αργά ή γρήγορα να συνειδητοποιήσουν ότι το αντικειμενοποιημένο «φαγητό» τους, όπως είναι ο κυμάς, το λουκάνικο και η μπριζόλα, πριν λίγες μέρες είχε ΠΡΟΣΩΠΟ, ήταν ΚΑΠΟΙΟΣ με συναισθήματα, με οικογένεια, με διάθεση για ζωή και κυρίως με εγγενές ΔΙΚΑΙΩΜΑ στη ζωή, την οποία έχασε επώδυνα και αγωνιωδώς για να γίνει ένα γεύμα μισής ώρας. Τι πιο άδικο από αυτό;

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχεις αντιμετωπίσει σαν ακτιβίστρια, είτε σε κάποια δράση που συμμετείχες είτε γενικότερα;

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζω στη ζωή μου είναι το αίσθημα μοναξιάς και μόνιμης λύπης που μου προκαλεί η έλλειψη ενσυναίσθησης που χαρακτηρίζει την πλειοψηφία των ανθρώπων και η οποία πολλές φορές εκτείνεται στο φάσμα της απάθειας σε ότι αφορά τον πόνο των άλλων, είτε αυτό αφορά ανθρώπινο δράμα  ή το ολοκαύτωμα των ζώων. Για λόγους αυτοσυντήρησης προσπαθώ να αντισταθμίζω αυτό το συναίσθημα φροντίζοντας πάντα να περιβάλλομαι από τα ζώα και τη φύση, και να περνάω όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με τους συναγωνιστές μου.

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει κάποιος να γίνει βίγκαν;

Για τα ΖΩΑ, το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και την ΥΓΕΙΑ μας. Τρείς θεμελιώδεις και εξίσου επιτακτικής ανάγκης λόγοι.

ΒΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Η Ελεάννα Μιχαλάκη, έγινε βίγκαν σαν ενήλικας όταν αντιλήφθηκε ότι μπορεί να τρέφεται σωστά χωρίς να καταναλώνει απαραίτητα ζώα και ζωικά παράγωγα. Ήταν τότε που σταμάτησε το κάπνισμα και αποφάσισε να ασχοληθεί πιο σοβαρά με την διατροφή και την υγεία της. Τέσσερα χρόνια μετά την απόφαση της να γίνει vegan, η Ελεάννα μιλά για το ταξίδι της, στον βιγκανισμό και τα οφέλη που αποκομίζει κανείς ακολουθώντας τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής.

Ποια χρονιά αποφάσισες να γίνεις vegan και γιατί;

Έγινα vegan 20 Απριλίου του 2015. Μετά από πολλές συζητήσεις με μια φίλη vegan (που δεν γνώριζα ότι ήταν vegan, δεν ήξερα καν τοτε τι σημαίνει να είσαι vegan) και  διαδικτυακή αναζήτηση σε άρθρα και έρευνες, αντιλήφθηκα ότι το κρέας δεν μπορεί να μου προσφέρει κάτι παραπάνω από τα όσπρια, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς κλπ.. Αρχικά οι λόγοι που με οδήγησαν να γίνω  vegan ήταν λόγοι υγείας, ήμουν σε μια φάση της ζωής μου που είχα κόψει το κάπνισμα (ναι κάπνιζα για 9 χρόνια πολύ βαριά τσιγάρα) και γενικά ενδιαφερόμουν  για θέματα, διατροφής και άθλησης. Τότε έτρωγα τοστ με γαλοπούλα και τυρί light και νόμιζα ότι αυτό ήταν επαρκές γεύμα και ιδανικό για υγεία μου. 

Αργότερα φυσικά έκανα και τη σύνδεση και κατάλαβα ότι μια αγελάδα ή ένα γουρουνάκι έχουν και αυτά την ίδια αξία με ένα σκυλο ή μια γάτα και είναι ανήθικο να τα τρώω. Υπερισχύει, το ηθικό κομμάτι. Φυσικά και προσέχω την υγεία μου αλλά δεν νομίζω να μπορέσω να ξανά καταναλώσω κρέας ή ψάρι. 

Υπάρχουν δυσκολίες στην καθημερινότητα ενός βίγκαν που ζει στα Χανιά;

Ναι υπάρχουν! Όσο και αν θα ήθελα να ισχύει το αντίθετο. Δυστυχώς ένας βιγκαν είναι δύσκολο χωρίς τη σωστή καθοδήγηση να βρει να τραφεί, να βρει ρούχα και καλλυντικά ή ακόμα και να κοινωνικοποιηθεί.

Τον πρώτο καιρό, δεν ήξερα τι να φάω και είχα χάσει βάρος, όμως μετά με την σωστή ενημέρωση, βρήκα τους ρυθμούς μου και τρεφόμουν κανονικά χωρίς να έχω κανένα πρόβλημα. Πλέον,  η ενημέρωση είναι σε τέτοιο βαθμό που το να γίνεις vegan, είναι πολύ εύκολο. Ευτυχώς υπάρχει και το διαδίκτυο και συμβάλλει σε θέματα ενημέρωσης και αγορών vegan προϊόντων.

Οι Χανιώτες είναι ανοιχτοί σε συζητήσεις περί βιγκανισμού;

Είμαστε σαν τόπος αρκετά κλειστός. Μπορεί να είμαστε φιλόξενοι με του ξένους αλλά δυστυχώς κάθε τι διαφορετικό μας ξενίζει. Σαν μέλος των AV (Anonymous for the voiceless), μπορώ να πω ότι τα νέα παιδιά είναι αρκετά ανοικτά και θέλουν ή προσπαθούν και να μάθουν και να καταλάβουν. Το καλό είναι ότι ακούνε και ότι όσα ακούνε καταγράφονται στο υποσυνείδητο. Στους πιο μεγάλους ανθρώπους πιστεύω είναι δύσκολο να αλλάξουν γιατί έχουν άλλη νοοτροπία.

Έχει τύχει μέσα από συζητήσεις να επηρεάσεις κάποιον να γίνει vegan ή vegetarian;

Ναι και είμαι πολύ περήφανη για αυτό. Σιγά σιγά με επιμονή και σωστές πληροφορίες. Χρειάζεται βέβαια να κάνει και ο άλλος μόνος του έρευνα στο διαδίκτυο και να μην περιμένει μασημένη τροφή.  Είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα όταν έρχεται κάποιος και σου λέει ότι τον έχεις επηρεάσει και δεν θέλει πια να καταναλώνει ζώα.

Τι θα ήθελες να αλλάξεις στα Χανιά αναφορικά με τον βιγκανισμό;

Πολλά! Θα ήθελα οι τοπικές επιχείρησεις να αρχίσουν να σκέφτονται λίγο περισσότερο το μέλλον και όχι πως να βγάλουν χρήματα στο παρόν.  Μιλάω για την χρήση πλαστικού όχι μόνο ως σακούλα αλλά γενικότερα. Θα ήθελα να υπάρχουν καταστήματα που μπορείς να πας με τα δοχεια σου να αγοράσεις το ο,τιδήποτε από ζυμαρικά όσπρια μέχρι και απορρυπαντικά  χωρίς να νομίζουν ότι κατέβηκες από άλλο πλανήτη.

Οσον αφορά το βιγκανισμό θα ήθελα να δω καταστήματα με βιγκαν παπούτσια, ρούχα fair trade, καλλυντικά cruelty free. Και όχι για μένα αλλά για ένα καλύτερο αύριο (και μην σας ακούγεται ρομαντικό ή ουτοπικό).

Γιατί να γίνει κάποιος vegan;

Μα για όλα φυσικά!

Vegan for the animals!

Vegan for the environment!

Vegan for health!

Vegan for all.

*Βιγκανισμός και χορτοφαγία δύο έννοιες που ο περισσότερος κόσμος δεν έχει ξεκαθαρίσει την διαφορά τους. Η χορτοφαγία είναι τρόπος διατροφής και αφορά στην μην κατανάλωση ζώων. Ο βιγκανισμός είναι τρόπος ζωής, οι βίγκανς δεν καταναλώνουν ούτε ζώα αλλά ούτε και τα παράγωγα τους, ενώ δεν χρησιμοποιούν προιόντα που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, καθώς είναι ενάντια στην κακοποίηση των ζώων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook