Σταθερά σε χαμηλά επίπεδα που αναλόγως της ποιότητας πέφτουν και κάτω του κόστους, εξακολουθούν να βρίσκονται οι τιμές παραγωγού στο Κρητικό ελαιόλαδο. Σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης κ.Νίκο Μιχελάκη \”οι τιμές που υπάρχουν σήμερα στην Κρήτη κυμαίνονται απο 1,90 έως 2,05 ευρώ, στις διάφορες οργανώσεις και ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες μας δίνουν τιμές. Στην Πελοπόννησο κυμαίνονται γύρω στα 2,20 ευρώ, επειδή εκεί πωλούν με δημοπρασίες μεγάλες ποσότητες αλλά και στην Λέσβο είναι περίπου στα 2,10 με 2,20 ευρώ το κιλό.\”

Οι πολύ χαμηλές τιμές στο Κρητικό ελαιόλαδο δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για το τι θα γίνει στην επόμενη ελαιοκομική περίοδο καθώς όπως επισημαίνει ο κ.Μιχελάκης \”η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει πολλούς καλλιεργητές στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας. Ήδη αρκετοί άφησαν τις ελιές στα δένδρα , ενώ επίσης αρκετοί άλλοι δεν προχώρησαν σε λίπανση, ούτε σε κλάδεμα των ελαιοδένδρων γιατί είναι φανερό ότι με τις τιμές αυτές του ελαιολάδου, δεν μπορούν να καλυφθούν τ αέξοδα για την λίπανση και το κλάδεμα. Επομένως θα πρέπει να αναμένουμε ότι ένα μέρος των ελαιώνων, ειδικά εκείνων που είναι σε δύσβατες περιοχές και είναι λιγότερο παραγωγικά, θα εγκαταλειφθούν στο εγγύς μέλλον εαν συνεχίσει η ίδια κατάσταση\”.

Και ενώ στην Ιταλία οι τιμές είναι σταθερά κατά ένα ευρώ υψηλότερες από την Ελλάδα , ανάλογα προβλήματα με τις χαμηλές τιμές υπάρχουν και στην Ισπανία όπου μπορεί το καλής ποιότητας ελαιόλαδο να έχει φτάσει στα 2,34 ευρώ αλλά ο μέσος όρος δεν ξεπερνά τα 2 ευρώ το κιλό.  Μάλιστα ήδη η Ισπανίδα υπουργός Γεωργίας ζήτησε απο την Ε.Ε. την εφαρμογή του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, αλλά ο αρμόδιος Επίτροπος Γεωργίας απάντησε αρνητικά καθώς οι τιμές στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν έχουν κατέβει στην τιμή αναφοράς που είναι τα 1,77 ευρώ ανα κιλό.

Σύμφωνα με τον κ.Μιχελάκη Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ασκήσουν πίεση στην ΕΕ έτσι ώστε να αναθεωρηθεί προς τα πάνω η τιμή εκκίνησης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, η οποία είναι η ίδια εδώ και 12 χρόνια, αν και όπως επεσήμανε το μέτρο θα έχει μικρό όφελος για την χώρα μας λόγω της ύπαρξης πολλών μικρών ελαιουργείων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook