Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να εγκαταστήσουν μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στο Αφγανιστάν για επιχειρήσεις εναντίον της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το οχυρωμένο προεδρικό μέγαρο, ο Καρζάι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του διαπραγματεύεται με Αμερικανούς αξιωματούχους τις νομικές και στρατηγικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.

«Πιστεύουμε ότι μία μακροπρόθεσμη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι επωφελής για το Αφγανιστάν», δήλωσε ο Καρζάι, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως η σχέση αυτή «θα φέρει ασφάλεια στο Αφγανιστάν, θα φέρει ευημερία και τερματισμό της βίας».

Ο Αφγανός πρόεδρος δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία, αλλά διευκρίνισε ότι θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο και τη Λόγια Ζίργκα, τη συνέλευση των αρχηγών των φυλών.

Επεσήμανε, επίσης, ότι οι μόνιμες αμερικανικές βάσεις που θα προκύψουν από τη συμφωνία δεν θα χρησιμοποιηθούν «εναντίον άλλων χωρών και ότι το Αφγανιστάν δεν είναι ένας τόπος από τον οποίο θα μπορούν να απειληθούν οι γείτονές μας».

Τον περασμένο μήνα ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι θέλει η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα να εξετάσει το ενδεχόμενο της δημιουργίας μόνιμων αμερικανικών βάσεων στο Αφγανιστάν μετά την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στον τομέα της ασφάλειας από τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις στις αφγανικές, περί το τέλος του 2014. Ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι πιθανόν να μην τηρηθεί.

Σύμφωνα με τον ρεπουμπλικανό γερουσιαστή, η ύπαρξη των βάσεων «θα στείλει μήνυμα προς το Πακιστάν ότι οι Ταλιμπάν δεν θα επιστρέψουν ποτέ στο Αφγανιστάν», γεγονός «που μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά τους».


ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook