Τι έδειξε έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων

Τηλεφωνική έρευνα διενήργησε ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, σχετικά με τον τζίρο των καταστημάτων όσο αφορά το δίμηνο Μάιο-Ιούνιο του 2019 σε σύγκριση με το περσινό έτος σε δείγμα 40 επιχειρήσεων-μελών του Συλλόγου.

Το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν πτωτικό κατά 12% και όπως συμπεραίνει ο ΕΣΧ αυτό οφείλεται α) στην υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και β) στα σημάδια μείωσης του τουριστικού ρεύματος

Μόνη θετική ανάσα όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου, είναι η αύξηση στον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που έρχονται στα Χανιά, γεγονός που έχει θετικό αντίκτυπο στην αγοραστική κίνηση.

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του ο ΕΣΧ σημειώνει:

Δυστυχώς, για ακόμα ένα δίμηνο η αγορά δείχνει συνεχόμενα σημάδια κόπωσης. Η υπεροφορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχει ελαττώσει δραματικά το διαθέσιμο εισόδημα και σε συνδυασμό με την προεκλογική περίοδο επέτεινε την αβεβαιότητα.

Είμαστε πλέον πεπεισμένοι πως αν δεν υπάρξουν γενναίες φοροελαφρύνσεις η πίτα συνεχώς θα μικραίνει στον χώρο του λιανικού εμπορίου. Και δυστυχώς η πίτα μικραίνει για τους μικρούς και πολύ μικρούς και όχι για τις πολυεθνικές και τους μεγάλους ομίλους που συνεχώς επεκτείνονται και μεγαλώνουν  το μερίδιο τους.

Επίσης  απ’ ότι φαίνεται το τουριστικό ρεύμα του Νομού μας δεν δείχνει να κινείται στα περσυνά επίπεδα συμπαρασύροντας και τον τζίρο των τοπικών επιχειρήσεων. Έχουμε επανειλημμένως τονίσει πως το τουριστικό προϊόν είναι καταλυτής για την ανάπτυξη του τόπου μας. Φαίνεται πως πληρώνουμε ακριβά την «αναχώρηση» των low-cost εταιρειών και την ελάττωση των δρομολογίων τους από και προς τα Χανιά. Κατόπιν τούτων  ζητάμε επιτακτικά την ενίσχυση των low-cost εταιρειών και των αφίξεων στο αεροδρόμιο Χανίων καθότι είναι η σημαντικότερη πύλη εισόδου τουριστών και εισοδήματος στην πόλη μας.

Μόνο θετικό δείγμα για την φετινή χρονιά η αύξηση των κρουαζιερόπλοιων στα Χανιά που δείχνει πως όταν οι φορείς είναι οργανωμένοι και συνεργάζονται τότε μπορούν και προσφέρουν πολλά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook