Το μαγευτικό ταξίδι απο την Κίσσαμο, στα  «Κρητικά» Αντικύθηρα, στο νησί της Αφροδίτης και στο… μανιάτικο Γύθειο

Ο Δημήτρης Μητροπάνος μπορεί να απέδωσε με τεράστια επιτυχία το τραγούδι «Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε….το χάσαμε το πλοίο της γραμμής» σε μουσική του Γιώργου Κατσαρού και στίχο του Ηλία Λυμπερόπουλου, αλλά φτάνοντας στο λιμάνι της Κισσάμου και βλέποντας το ΕΓ/ΟΓ πλοίο «ΙΟΝΙΣ» οι τυχεροί ταξιδιώτες μπορεί να είναι βέβαιοι πως θα βρουν και τα Κύθηρα, αλλά και τα Αντικύθηρα και το Γύθειο, ενώ όσοι επιθυμούν μπορεί να συνεχίσουν και μέχρι τον Πειραιά.

Από τον Οκτώβριο του 2017 το συγκεκριμένο όμορφο και απόλυτα εξυπηρετικό «ποστάλι» , το «Ιονίς», πραγματοποιεί δρομολόγια στην γραμμή Κίσσαμος – Αντικύθηρα – Κύθηρα – Γύθειο μέχρι και στον Πειραιά συνδέοντας την Κρήτη με την Πελοπόννησο και τους κατοίκους των  Κυθήρων και Αντικυθήρων με την υπόλοιπη χώρα.

Επιβιβαζόμενος ο ταξιδιώτες στο «ΙΟΝΙΣ» γρήγορα διαπιστώνει πως είναι ένα πλοίο ιδιαίτερα άνετο για τον επιβάτη και στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους φτιαγμένο από ελληνικά χέρια τη χρυσή εποχή για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, τη δεκαετία του ’70.

Το «ΙΟΝΙΣ» έχει χωρητικότητα 2.963gt (888 dwt), μήκος 96,3 μέτρα, πλάτος 15,02 μέτρα και βύθισμα 4,10 μέτρα. Μεταφέρει 1.031 επιβάτες και 180 Ι.Χ.. Εξοπλίζεται με 2 κύριες 6κύλινδρες μηχανές Stork Wartsila συνολικής ιπποδύναμης 8.000 B.H.P. και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 18,5 κόμβων.

Είναι ένα καλοτάξιδο πλοίο που το διαπιστώνεις όταν βγεις από τον κόλπο της Κισσάμου και ανοιχτείς με πρώτο προορισμό το λιμανάκι των Αντικυθήρων.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι λίγες δεκάδες και οι περισσότεροι έφτασαν στα Αντικύθηρα στα τέλη του 18ου και του 19ου αιώνα από την περιοχή της Κισσάμου και των Σφακίων της Κρήτης. Μάλιστα από τα Αντικύθηρα κατάγεται κατά το ήμισυ (από την μητέρα του) ο εκλεγμένος Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Η έκταση του νησιού είναι περίπου 22 τετραγωνικά χιλιόμετρα και διαθέτει λίγα γραφικά ταβερνάκια – καφενεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, πεντακάθαρη θάλασσα και αρκετά αξιοθέατα.

Επόμενος σταθμός του «ΙΟΝΙΣ» είναι το νησί της Αφροδίτης, τα Κύθηρα. Καταπράσινα με καθαρές θάλασσες, απλωτές αμμουδιές, οροπέδια που άλλοτε ανηφορίζουν σε υψηλές κορυφές και άλλοτε βυθίζονται απότομα στη θάλασσα σχηματίζοντας κρυφούς όρμους, τα Κύθηρα είναι μια ιδιότυπη μείξη διαφορετικών πολιτισμών, με επιρροές από το Αιγαίο και το Ιόνιο, που διαμόρφωσαν με το πέρασμα των χρονών δικό τους χαρακτήρα και ύφος. 

Το «ταξίδι στα Κύθηρα» πρέπει να είναι ένα ταξίδι που όλοι επιβάλλεται να κάνουν για να γευθούν την άγρια και συνάμα μυστηριακή ομορφιά του νησιού στην θάλασσα του οποίου σύμφωνα με τον Ησίοδο γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη η Κυθέρεια (και μετά τα κύματα την παρέσυραν στην Κύπρο).

Και αποπλέοντας από το λιμάνι των Κυθήρων, το άνετο και καλόβολο «ΙΟΝΙΣ» συνεχίζει για τον επόμενο σταθμό που δεν είναι άλλος από το….μανιάτικο Γύθειο. Τουριστικό, με άρωμα παραδοσιακό, αλλά και σύγχρονη χροιά, το Γύθειο αποτελεί τη μεγαλύτερη και μια από τις ομορφότερες πόλεις της Μάνης.

Κοντά στις εκβολές του ποταμού Ευρώτα, στο Λακωνικό κόλπο, κτισμένο αμφιθεατρικά στους ανατολικούς πρόποδες του αρχαίου Λαρυσίου Όρους, το Γύθειο αποτελεί μια πόλη-λιμάνι με φόντο τη θάλασσα μπροστά και το λόφο με τα παλιά, διώροφα και τριώροφα νεοκλασικά του σπίτια πίσω. Μια πόλη που σας προσκαλεί να την εξερευνήσετε απολαμβάνοντας και τις κοντινές όμορφες παραλίες.

Και το «ΙΟΝΙΣ» συνεχίζει το ταξίδι του ανατολικά της Πελοποννήσου, για το μεγάλο λιμάνι του Πειραιά, που δεν χρειάζεται βέβαια ιδιαίτερες συστάσεις

Ένας έμπειρος καπετάνιος στο τιμόνι 

Στα στιβαρά και έμπειρα χέρια του καπετάν – Δημήτρη Λαδά βρίσκεται το τιμόνι του «ΙΟΝΙΣ» καθώς ο 65χρονος Κεφαλονίτης καπετάνιος έχει 40χρονη επιτυχημένη πορεία σε ποντοπόρα πλοία καθώς και σε πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας.

Μάλιστα από το 2003 και για πολλά χρόνια ήταν στο τιμόνι του «Βιτσέντζος Κορνάρος» της ΛΑΝΕ και στην συνέχεια ανέλαβε καπετάνιος στο «Διονύσιος Σολωμός» της Zante Ferries πριν «πιάσει» το τιμόνι του «Ιονίς» της Αβλέμον ΝΕ.

Έχοντας ταξιδέψει σε όλων των ειδών της θάλασσες και με όλων των ειδών τις συνθήκες, ο καπετάν Δημήτρης Λαδάς αποτελεί εγγύηση για ένα όμορφο και άνετο ταξίδι.

Η Αβλέμον ΝΕ και οι ιδιοκτήτες του «ΙΟΝΙΣ»

(Φωτο απο την τελετή αγιασμού του ΙΟΝΙΣ)

Μετά από μακρά διακοπή εξυπηρέτησης της γραμμής Κίσσαμος – Αντικύθηρα – Κύθηρα – Γύθειο – Πειραιάς, τον Ιούλιο του 2017 αγοράζεται το «Ιονίς»  από την Αβλέμον Ν.Ε. των κ. Πολυχρόνη Τουρλουμούση  και  Γεωργίου Τσαϊλά . προκειμένου να δρομολογηθεί στη γραμμή των Κυθήρων. 

Άλλωστε οι ίδιοι μέσω της εταιρείας Πορφυρούσα Ν.Ε. και του ΕΓ/ΟΓ «Πορφυρούσα» δραστηριοποιούντο ήδη στην γραμμή Νεάπολη Λακωνίας – Κύθηρα.

Τον Αύγουστο του 2017 το «Ιονίς» «μπήκε» σε ναυπηγείο στο Πέραμα, όπου εκτελέστηκαν εκτεταμένες επισκευές, μετασκευές και επιθεωρήσεις ώστε το πλοίο να βρεθεί και πάλι σε άριστη κατάσταση και πλήρως ασφαλές για την συνέχιση των πλόων του από Πειραιά προς τα νησιά των Κυθήρων – Αντικυθήρων καθώς και την σύνδεση τους με Κίσσαμο και Γύθειο.

Από τις αρχές του 2019 και τα δύο πλοία των κ.κ. Τουρλουμούση και Τσαιλά, δραστηριοποιούνται με το εμπορικό σήμα “TRITON FERRIES”

Gelasakis Group of Companies

Την πρακτόρευση του «ΙΟΝΙΣ» έχει αναλάβει η γνωστή εταιρεία των Χανιωτών Αντώνη και Γιάννη Γελασάκη, η οποία δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την χώρα.

Με γραφεία στην Σούδα, στα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου καθώς και στον Πειραιά, η Gelasakis Group of Companies προσφέρει μια πλούσια γκάμα υπηρεσιών για τους ταξιδιώτες και γενικά για όλους όσοι επιθυμούν υψηλού επιπέδου και συνάμα προσιτές υπηρεσίες.

Η εταιρεία είναι μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Αερομεταφορών (IATA) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA).

Για τα δρομολόγια, κρατήσεις και ότι άλλο χρειάζεστε πατήστε εδώ)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook