Πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα άνω των 2 δισ. ευρώ, επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων και αποφάσεις σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις ζητά η τρόικα για να ολοκληρώσει θετική αξιολόγηση για την Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος διέψευσε χθες ότι υπάρχει αναβολή αποφάσεων για την 6η δόση και ότι η τρόικα ζητά πρόσθετα μέτρα. Ωστόσο, η επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου αναφέρει ότι το Eurogroup ανέβαλε την απόφαση έως ότου η τρόικα αναλύσει τα μέτρα της κυβέρνησης και παρουσιάσει τα αποτελέσματα στην έκθεση προόδου, ενώ η τελική απόφαση «είναι πιθανό» να ληφθεί μέσα στον Οκτώβριο.

Οι δηλώσεις των ευρωπαίων εταίρων δείχνουν ότι το παιχνίδι δεν έχει κριθεί, ούτε σε δημοσιονομικό ούτε σε διαθρωτικό επίπεδο:

* Τώρα αρχίζει η διαπραγμάτευση για το πακέτο μέτρων του 2013- 2014. Η μεγαλύτερη ύφεση και το γεγονός ότι μέτρα του μεσοπρόθεσμου (π.χ. πετρέλαιο θέρμανσης, αποχωρήσεις από το δημόσιο) ήρθαν πιο νωρίς, δημιουργεί «τρύπα» που εκτιμάται προς το παρόν ότι ξεπερνά σημαντικά τα 2 δισ. ευρώ και η οποία πρέπει να καλυφθεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά επιχειρεί να την καλύψει με προσδοκόμενα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και να αφήσει μέρος του ποσού ως «μη προσδιορισμένο» ώστε να μπορεί να ανακοινώσει τα μέτρα αργότερα. Όμως, η τρόικα απαιτεί ξεκάθαρες ανακοινώσεις και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.

Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και αυτή να περιληφθεί στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα ενσωματωθεί στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα καταθέσει εντός του Οκτωβρίου στη Βουλή.

* Η τρόικα απαιτεί δράση και σε μία σειρά από διαθρωτικά μέτωπα στα οποία οι καθυστερήσεις είναι τεράστιες. Θέλει επιτάχυνση στις αποκρατικοποιήσεις, και να ανακοινωθούν δια νόμου οι αλλαγές στα κλειστά επαγγέλματα με τις οποίες θα γίνουν μεγαλύτερες παρεμβάσεις από αυτές που ανακοινώθηκαν την Άνοιξη.

Επίσης άμεση ρύθμιση ζητά από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την ταχύτερη ολοκλήρωση των εκκρεμών υποθέσεων οικονομικών και μη. Το αρμόδιο υπουργείο έχει από το 2010 σε εκκρεμότητα σειρά πρωτοβουλιών.

Στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (αν και έχουν πολύ μεγάλη οικονομική επίπτωση) περιλαμβάνεται η αλλαγή στις κοινωνικές δαπάνες: περικοπή βασικών, επικουρικών και αναπηρικών συντάξεων, εφάπαξ, βαρέων, και σειράς κοινωνικών επιδομάτων. Πλέον η τρόικα έχει προσθέσει και την νέα άρση των κλαδικών συμβάσεων αλλά και των κατώτατων μισθών στην οποία –προς το παρόν– αντιστέκεται η κυβέρνηση.

Στο πακέτο, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.gr, προστίθεται και η ανακοίνωση του νέου μισθολογίου – βαθμολογίου που αναμένεται από ημέρα σε ημέρα μαζί με την αναδόμηση της δημόσιας διοίκησης η οποία θα πρέπει να περιορίσει σημαντικά το κράτος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook