«Για τα φραγκόσυκα της κυρίας Δανάης, τα ξεροτήγανα της κυρίας Ελευθερίας και τις τηγανητές πατάτες του Γιάννη, στο καφενείο της Κεράς».

Μπορούμε να σκεφτούμε χιλιάδες λόγους για να πάει κανείς στην Κρήτη. Μαγικά τοπία, υπέροχα φαγητά, καθαρές θάλασσες, γραφικά χωριά. Δύο από αυτά τα χωριά είναι η Ρόκκα και η Κερά. Εκεί, κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται και οι Γιορτές Ρόκκας, που διηγούνται την ξεχωριστή ιστορία ενός τόπου που διψάει για ζωή και το εκφράζει με τη βοήθεια της τέχνης, σε ένα αυγουστιάτικο ταξίδι εκδηλώσεων.

Καθώς προσελκύουν περισσότερους από 8.000 επισκέπτες, οι Γιορτές Ρόκκας αποτελούν ένα ιδιαίτερο γεγονός για το νησί.

Παράλληλα, είναι οι γιορτές που δεν θα υπήρχαν και δεν θα είχαν νόημα, αν σε όλη αυτή την προσπάθεια δεν βοηθούσε μέχρι και ο τελευταίος από τους 60 κατοίκους των χωριών δύο χωριών. Μουσική, θέατρο, χορός, χρήση νέων τεχνολογιών και εκπαιδευτικά εργαστήρια συνθέτουν τις φετινές Γιορτές Ρόκκας. Αυτοί είναι μόνο δέκα λόγοι, όπως τους περιγράφει η Μέτη Παναγιωτοπούλου από τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του φεστιβάλ, για να βρεθείς εκεί.

1) Για να ανέβεις στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας, πάνω στο Τρουλί, να θαυμάσεις την φυσική ομορφιά του φαραγγιού και τα σπάνια είδη πουλιών. Η αμφιθεατρική άποψη της Ρόκκας και η ενέργεια των πετρωμάτων καθιστούν τον αρχαιολογικό της χώρο μοναδικό σε όλη την Κρήτη.

2) Για να δεις τα lanterns [φανούς] της Τζωρτζίνα Σόλο στην Τελετή Έναρξης, να εμπνέονται από τα χωριά και να τα φωτίζουν σε μια τεράστια σκηνική εγκατάσταση, την 1η Αυγούστου στην πλατεία της Ρόκκας.

3) Για να περπατήσεις στην «Πλακούρα», στον παλιό οικισμό του χωριού της Κεράς, και να σε κεράσουν οι γυναίκες της γειτονιάς γλυκό του κουταλιού και σπιτικό λικέρ.

4) Για να ανακαλύψεις θέατρο, χορό, μουσική σε δρόμους, αυλές, μπαλκόνια, χωράφια και να δεις όλο το χωριό της Κεράς να μετατρέπεται σε μια μεγάλη παραστατική σκηνή στην δράση θεάτρου Κερά Μια Σκηνή στις 10 και 11 Αυγούστου.

5) Για να κατέβεις στο παλιό Νερόμυλο της Κεράς, στο δάσος με τον καταρράκτη και στα σπήλαια με τους σταλακτίτες, που συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό ομορφιάς και να χαθείς στην πυκνή βλάστηση και στην άγρια ομορφιά του τοπίου.

6) Για να συναντήσεις καλλιτέχνες από όλες τις τέχνες και να πάρεις μέρος στα έξι διαφορετικά εκπαιδευτικά εργαστήρια που πραγματοποιούνται στις Γιορτές Ρόκκας τον Αύγουστο.

7) Για τα φραγκόσυκα της κυρίας Δανάης, τα ξεροτήγανα της κυρίας Ελευθερίας και τις τηγανηιές πατάτες του Γιάννη στο καφενείο της Κεράς.

8) Για να ακούσεις τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης σε διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη να συμπράττει με χορωδίες του νησιού με έργα του Μάνου Χατζιδάκι, υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας στις 15 Αυγούστου.

9) Για να θαυμάσεις το πέτρινο γλυπτό της Αντωνούσας Καστανάκη, της γενναίας πολεμίστριας του 19ου αιώνα, φιλοτεχνημένο από τη διακεκριμένη γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη, να δεσπόζει στην πλατεία του χωριού της Κεράς και να μαρτυρά τους αγώνες του τόπου.

10) Για να σε γλυκάνει η φιλοξενία των ανθρώπων, το μεράκι τους, το πάθος τους, η αγάπη τους για τα χωριά τους και να επιστρέψεις σα φίλος, θεατής ή συμμέτοχος.

Αν δεν σου φτάνουν αυτοί οι δέκα λόγοι, μπορείς να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για τις Γιορτές Ρόκκας, εδώ.

Μελπομένη Μαραγκίδου

vice.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook