Εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής ο Αγροτικός Αύγουστος, στην πλατεία 1866

Με αναφορές στον θάνατο του τέως Υπουργού, Βουλευτή και Δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Αγροτικού Αυγούστου σήμερα λίγο μετά τις 20.00, ενώ τα περίπτερα λειτουργούν από την Τρίτη. 

Κεντρικό σύνθημά της φετινής διοργάνωσης είναι «Μαθαίνω τα τοπικά προϊόντα, καταναλώνω τα τοπικά προϊόντα» και στα 31 περίπτερα που έχουν στηθεί στην πλατεία 1866 οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάζουν και να προμηθεύονται πιστοποιημένα τοπικά προϊόντα ποιότητας.

 Ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας έκανε την εξής δήλωση: Ο “Αγροτικός Αύγουστος 2019”, είναι μια διοργάνωση – θεσμός για τον Δήμο μας, που πραγματοποιείται και φέτος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων. 

Η φετινή διοργάνωση, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του τέως Υπουργού, Βουλευτή και Δημάρχου Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, ο οποίος είχε επιδείξει ιδιαίτερη μέριμνα για την ανάπτυξη του θεσμού.

Έως και τις 6 Αυγούστου, από εδώ από την Πλατεία 1866, οι συνδημότες αλλά και οι επισκέπτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν πιο κοντά με τα ποιοτικά προϊόντα του τόπου μας, τις ξεχωριστές γεύσεις του γαστρονομικού πολιτισμού του νησιού μας.

Για άλλη μια χρονιά επιμένουμε ποιοτικά και δικαιωνόμαστε. Με κεντρικό μας θέμα «Μαθαίνω τα τοπικά προϊόντα, καταναλώνω τα τοπικά προϊόντα», τα κριτήρια της διοργάνωσής μας και φέτος είναι κατά προτεραιότητα ποιοτικά, ενώ οι συμμετέχοντες είναι αποκλειστικά Κρητικοί παραγωγοί και εταιρείες, που παράγουν και τυποποιούν αγροτικά προϊόντα, διαθέτοντας τις ανάλογες άδειες τυποποίησης.

Κοινός μας στόχος, άλλωστε, είναι τα προϊόντα μας να μπορούν να έχουν την προστιθέμενη αξία, που δικαιούνται και τη θέση, που τους αρμόζει, στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές.

Καταναλώνουμε τα προϊόντα του τόπου μας, στηρίζουμε στην ουσία το θεσμό του “Αγροτικού Αυγούστου”, που στέλνει το μήνυμα ότι η ελληνική περιφέρεια έχει τις δυνατότητες για ανάπτυξη και πρόοδο.

Ενδιαφέρουσες βέβαια είναι και οι παράλληλες εκδηλώσεις, που έχουμε προγραμματίσει, στις οποίες συμμετέχουν μουσικά παραδοσιακά συγκροτήματα, ενώ έχουμε και πλούσιο πρόγραμμα προώθησης της κρητικής μας διατροφής.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αντιδήμαρχο της Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Ευτύχη Κονταξάκη, που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης, καθώς και τις Υπηρεσίες του Δήμου μας για την προσπάθεια, που κατέβαλαν, ώστε να έχουμε αυτό το άρτιο αποτέλεσμα”. 

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ, Αντώνης Ροκάκης, τόνισε ότι “στόχος του Αγροτικού Αυγούστου, είναι η προώθηση και η ανάδειξη των τοπικών και ποιοτικών προιόντων, τα οποία είναι πιστοποιημένα και μπορούν να δείξουν, την σπουδαιότητα των προιόντων που παράγει ο τόπος μας. Θα είμαστε αρωγός σαν επιμελητήριο, σε ό,τι έχει να κάνει με την προβολή των τοπικών προιόντων, ώστε να βοηθήσουμε τους τοπικούς παραγωγούς”. 

Από την πλευρά του ο Νίκος Παπαδαντωνάκης  γεωπόνος στην διεύθυνση αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής Χανίων, αναφέρθηκε στα κυριότερα προβλήματα της καλλιέργειας του αβοκάντο τονίζοντας τα εξής: “Τα κυριότερα προβλήματα στην καλλιέργεια του αβοκάντο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, είναι η έλλειψη αγροτικής γης, η έλλειψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που δυστυχώς άλλες ευρωπαικές χώρες έχουν προχωρήσει μπροστά, έχουν κάνει πολλά βήματα ενώ η Ελλάδα έχει μείνει πίσω.

Εμείς τώρα ξεκινάμε, ευτυχώς που έχουμε εξαιρετικούς συναδέλφους στα ερευνητικά κέντρα και κάνουν φιλότιμες προσπάθειες για να μπορέσουμε να προλάβουμε. Επιπλέον, έχουμε το πρόβλημα της πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, παρά τις προσπάθειες που κάνουν οι φυτωριούχοι μας, δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα κατορθώσει να πιστοποιήσουμε προεκπαιδευτικό υλικό και οι παραγωγοί θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι παραγωγοί-μεταποιητές αλλά και η πολιτεία να νομοθετήσει για να στέλνουμε στην αγορά, ένα ποιοτικό προιόν, σε σωστό στάδιο ωρίμανσης, για να μπορέσει να κρατήσει την θέση που του αξίζει στην Ευρωπαική αγορά.

Θα πρέπει επίσης να δημιουργηθεί ένας φορέας διαχείρισης του αβοκάντο, ένας φορέας ο οποίος θα συγκεντρώνει την γνώση και την πληροφορία και θα δίνει κατευθύνσεις, σε παραγωγούς, σε φυτωριούχους, σε ερευνητές και θα είναι η αφετηρία και ο γνωμοδότης όλων. Τέτοιοι φορείς υπάρχουν σε άλλες χώρες, όπου καλλιεργείται το αβοκάντο, εμείς δυστυχώς, δεν το έχουμε πετύχει ακόμα αλλά στην πορεία θα το καταφέρουμε”. 

Πληροφορίες για την διοργάνωση του Αγροτικού Αυγούστου

Η διοργάνωση, με κεντρικό σύνθημα «Μαθαίνω τα τοπικά προϊόντα, καταναλώνω τα τοπικά προϊόντα», θα διαρκέσει έως τις 6 Αυγούστου και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων. 

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του τέως Υπουργού, Βουλευτή και Δημάρχου Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, ο οποίος είχε επιδείξει ιδιαίτερη μέριμνα για την ανάπτυξη του θεσμού. 

Επισημαίνεται ότι όλοι οι συμμετέχοντες διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες για τα προϊόντα με τα οποία συμμετέχουν και όλα τα προϊόντα είναι αυστηρά γεωργικής παραγωγής και κρητικής προέλευσης. Οι εκδηλώσεις θα πλαισιωθούν τόσο από σημαντικούς – καταξιωμένους καλλιτέχνες από το χώρο της κρητικής, παραδοσιακής μουσικής όσο και από νέους καλλιτέχνες που τους δίνεται το “βήμα” να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων του “Αγροτικού Αυγούστου 2019”.  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook