Έκκληση του συλλόγου “Αρχέλων” να μην υπάρχουν έντονα φώτα στις παραλίες – Χρήσιμα τηλέφωνα 

Στις 29 Ιουλίου 2019 οι ομάδες του προγράμματος Ρεθύμνου και Χανίων του ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψαν τα πρώτα ίχνη εξόδου νεοσσών από τις προστατευμένες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta, σύμφωνα με την ταξινομική). 

Τα πρώτα χελωνάκια φαίνεται ότι κινήθηκαν ανενόχλητα από τη φωλιά τους στη θάλασσα ακολουθώντας την αντανάκλαση των αστεριών και του φεγγαριού στην επιφάνεια της θάλασσας. Από μέρα σε μέρα περιμένουμε να αρχίσει η εκκόλαψη των φωλιών και στον κόλπο της Μεσσαράς.

Με αυτό το γεγονός σηματοδοτείται η έναρξη της περιόδου εκκόλαψης και είναι η στιγμή όπου η μέχρι τώρα προσπάθεια των ερευνητών του ΑΡΧΕΛΩΝ αρχίζει να αποδίδει, καθώς κάθε φωλιά που βρήκαν και προστάτεψαν, θα εκκολαφθεί. Χρειάζεται όμως να συνεχιστεί η συμβολή πολύ περισσότερων ανθρώπων, που θα κλείσουν ή θα χαμηλώσουν τα φώτα που φέγγουν στις παραλίες με τις φωλιές από νωρίς το βράδυ, έτσι ώστε να μπορέσουν να φθάσουν τα χελωνάκια από τη φωλιά τους στη θάλασσα. 

Κι αυτό γιατί είναι αποδεδειγμένο ότι τα τεχνητά φώτα προς την παραλία αποπροσανατολίζουν τους νεοσσούς και τους οδηγούν σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που πρέπει να πάρουν, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται ή και να πεθαίνουν. Σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, περίπου ένα στα χίλια χελωνάκια θα καταφέρει να επιβιώσει στη θάλασσα και να φθάσει την ηλικία αναπαραγωγής. Τα θηλυκά άτομα μάλιστα θα επιστρέψουν στην ίδια παραλία που γεννήθηκαν για να αφήσουν τα αυγά τους.

Ζητάμε λοιπόν την συνεργασία όλων των πολιτών και των επιχειρηματιών που δρουν στην παραλία ώστε να συνεχίσουν να τηρούνται τα σχετικά διαχειριστικά μέτρα που ισχύουν. Αυτό σημαίνει απομάκρυνση των επίπλων θαλάσσης κατά τις νυχτερινές ώρες, μείωση της φωτορύπανσης, καθώς και αποφυγή  κίνησης κάθε είδους τροχοφόρων και μηχανημάτων βαρέος τύπου μέχρι το τέλος της περιόδου εκκόλαψης, δηλαδή τις αρχές Οκτωβρίου!

Επίσης ο ΑΡΧΕΛΩΝ υπενθυμίζει πως εάν δούμε χελωνάκια κατά τις πρωινές ώρες, στην παραλία, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρέχουμε σκίαση και να απομακρύνουμε την καυτή άμμο από μπροστά τους ισιώνοντάς την με το χέρι μας. Σε ΚΑΜΜΙΑ περίπτωση δεν πρέπει να τα πιάσουμε και να τα βάλουμε στη θάλασσα, καθώς είναι σημαντικό αυτό το πρώτο ταξίδι από τη φωλιά στη θάλασσα να το κάνουν μόνα τους ώστε να δυναμώσει η λειτουργία του οργανισμού τους και να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της μελλοντικής ζωής τους.

Με την ολοκλήρωση της εκκόλαψης, οι ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ θα προχωρήσουν, όπως γίνεται κάθε χρόνο, τις εκσκαφές των φωλιών προσκαλώντας το κοινό να τις παρακολουθήσει. Ανάλογη ενημέρωση θα γίνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και με γραπτές ανακοινώσεις στους Σταθμούς ενημέρωσης στα Χανιά, το Ρέθυμνο και τα Μάταλα.

Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς και οι Φορείς Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης και Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης, ζητούν τη βοήθειά σας στο δύσκολο έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία και διατήρηση του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα, τον αρχαιότερο επισκέπτη του νησιού της Κρήτης. 

Πληροφορίες: 
Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης, Λυμπεράκης Πέτρος, τηλ. 28210 45570 
Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης, Προμπονάς Μιχάλης, τηλ. 2810 393265
ΑΡΧΕΛΩΝ, Παξινός Οδυσσέας, Υπεύθυνος Προγράμματος Κρήτης, τηλ. 6937352379

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook