Οι επιστήμονες που την λανσάρουν, τονίζουν πως πολλές γυναίκες θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως τα εμφράγματα και η οστεοπόρωση

Μια νεά ιατρική διαδικασία, που επιτρέπει στις γυναίκες να καθυστερήσουν την εμμηνόπαυση για διάστημα που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 20 χρόνια, λάνσαραν επιστήμονες εξωσωματικής στη Βρετανία.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως η διαδικασία αυτή, θα μπορούσε να ωφελήσει χιλιάδες γυναίκες, οι οποίες αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας, τα οποία προκαλούνται από την εμμηνόπαυση, όπως τα εμφράγματα και η οστεοπόρωση. 

Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν πως η ίδια διαδικασία μπορεί, επιπρόσθετα, να βελτιώσει τις ζωές και εκατομμυρίων γυναικών, καθυστερώντας την εξέλιξη των πιο γνωστών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως η κακή διάθεση, το άγχος, η ανησυχία, οι δυσκολίες στον ύπνο και η μειωμένη σεξουαλική διάθεση. Το κόστος της διαδικασίας αυτής θα κυμαίνεται μεταξύ 7.000 και 11.000 λιρών και θα προσφέρεται σε γυναίκες μέχρι 40 ετών, μέσω της εταιρείας ProFam, Που έχει έδρα στο Μπέρμιγχαμ και εξειδικεύεται στις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις. 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, εννέα γυναίκες έχουν υποβληθεί στη συγκεκριμένη επέμβαση, μέχρι στιγμής, ώστε να καθυστερήσουν την εμμηνόπαυση. Κατά την επέμβση μικροχειρουργικής, οι γιατροί αφαιρούν ένα μικρό κομμάτι από τον ιστό των ωοθηκών, το οποίο στη συνέχεια καταψύχουν για να το διατηρήσουν. Όταν η γυναίκα μπει στην εμμηνόπαυση, τότε ο «κατεψυγμένος» ιστός μπορεί να αποψυχθεί και να εμφυτευθεί ξανά στο σώμα της. 

Μάλιστα, για να πετύχουν την καλύτερη δυνατή αποκατάσταση των ορμονών, οι γιατροί επιλέγουν, συνήθως, μια περιοχή του σώματος με καλή αιμάτωση. Και με την προϋπόθεση, πως ο ιστός θα καταφέρει να βγει αλώβητος από όλη την παραπάνω διαδικασία, τότε οι φθίνουσες ορμόνες της γυναίκας θα μπορέσουν να… «πάρουν τα πάνω τους».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook