Χωριά του Ήχου, Χωριά του Φωτός

Την πρώτη βραδιά του Αυγούστου, οι Γιορτές Ρόκκας ξεκίνησαν με την φανταστική σκηνογραφία από φανούς (lanterns) εμπνευσμένους από τα χωριά της Ρόκκας και της Κεράς, επιμελημένη από την Τζωρτζίνα Δρακούλη – Σόλο, διεθνούς εμβέλειας καλλιτέχνη στον τομέα των εικαστικών τεχνών. 

Οι επισκέπτες περιπλανήθηκαν ανάμεσα στις μικρογραφίες των χωριών, με τους φανούς να αποτυπώνουν πιστά τα σπίτια. Ένας εικαστικός και ηχητικός περίπατος που ενθουσίασε τους επισκέπτες στη βόλτα τους ανάμεσα στα φωτιζόμενα Lanterns, με ατομικές ακουστικές συσκευές που μετέδιδαν τις ιστορίες των χωριών και των κατοίκων, ποίηση και μουσική, με μόνη συντροφιά το φως των αστεριών αυτή την αφέγγαρη νύχτα.

 
(© Φωτογραφία: Γιάννης Μαρκογιαννάκης)

Η τελετή κορυφώθηκε με την συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά και της παρέας του με τα “Τραγούδια του Πεζοδρομίου”. Σε αυτή τη συναυλία, που έμοιαζε με ένα μεγάλο τραγούδι, αυτή η διαταραγμένη και συνταρακτική παρέα μας πήρε από το χέρι για μία μουσική βόλτα στα πεζοδρόμια, εκεί που γράφεται πάντα η ιστορία. Τραγούδια του Φοίβου παλιά, πρόσφατα, ακυκλοφόρητα (το «Μόνο Ψέματα» ήδη διαδίδεται υπογείως), αλλά και τραγούδια «αδελφών» του που ξεκινούν κι εκείνοι από το πεζοδρόμιο και ανεβαίνουν κάπου αλλού (Αγγελάκας, Παυλίδης, Κόρε.Υδρο., Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Χατζηφραγκέτα κ.α.), συνεπήραν το κοινό και απογείωσαν τη διάθεση.

Περισσότεροι από 1500 επισκέπτες παρακολούθησαν την φετινή τελετή έναρξης των Γιορτών Ρόκκας, και απόλαυσαν τα Χωριά του Ήχου και τα Χωριά του Φωτός της Τζωρτζίνας Δρακούλη – Σόλο και τον Φοίβο Δεληβοριά με την παρέα του σε μία συγκλονιστική συναυλία!

 

© Φωτογραφία: Γιάννης Μαρκογιαννάκης / Γιορτές Ρόκκας

Μία ακόμη συναρπαστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 4 Αυγούστου, στην πλατεία της Κεράς. Στο πλαίσιο της δράσης Σινεμά στις Πλατείες και σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, οι Γιορτές Ρόκκας συνδιοργάνωσαν την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας του Δημήτρη Σπύρου, “Ο Ψύλλος”. Οι θεατές παρακολούθησαν την ιστορία του “Ψύλλου”, του δωδεκάχρονου Ηλία, που συντάσσει και κυκλοφορεί μόνος του μία χειρόγραφη εφημερίδα σε ένα ορεινό χωριό της Πελοποννήσου, καταφέρνοντας να σπάσει τα σύνορα του μικρού χωριού, ανοίγοντας ένα παράθυρο στον κόσμο. Μία ταινία γεμάτη μεταφορές και αλληγορίες που διασκέδασε και ταξίδεψε τον κόσμο που παρακολούθησε την προβολή στην πλατεία της Κεράς.

Προηγήθηκε προβολή της ταινίας μικρού μήκους του Γυμνασίου Αλικιανού, “Η Δική μου Μέρα”. 

Οι επόμενες εκδηλώσεις των Γιορτών Ρόκκας περιλαμβάνουν την δράση θεάτρου Κερά Μια Σκηνή, στις 10 και 11 Αυγούστου, κατά την οποία ολόκληρο το χωριό της Κεράς μετατρέπεται σε μία μεγάλη παραστατική σκηνή, και την Συμφωνική Συναυλία από την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης στις 15 Αυγούστου υπό το φως της πανσελήνου.

Συντελεστές:

Χωριά του Ήχου, Χωριά του Φωτός
Φανάρια
Τζωρτζίνα Δρακούλη-Σόλο, με τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου κατασκευής Lantern: 
Μαρία Κατάκη, Ρούλα Κονσολάκη, Μαρία Φουντζουλόγλου, Σοφία Αρκουλή Σαριδάκη, Στέλλα Μαρία Καστανάκη, Μαριτίνα Φρεσκάκη, Αργυρώ Ορφανουδάκη, Χριστίνα Δημοπούλου, Χαρά Καστανάκη, Ersi Meko, Σταυρούλα Κοκκινάκη, Γιάννης Τσούτσιας, Μαρίνα Τσεκρέζη, Ελένη Ρηγάκη, Λευτέρης Καστανάκης, Μαρκέλλα Σκαλιδάκη, Παυλοπούλου Μαρίνα, Ειρήνη Τσούρα, Χαρούλα Φωτάκη
Ηχητικός Περίπατος
Αλέξανδρος Σόλο, Νταν Μπέκ
Μουσική
Στεφανής Τσοντάκης (μαντινάδες, φωνητικά), Αλέξανδρος Σόλο (ηλεκτρονικά, μπουζούκι, κιθάρα), Νταν Μπέκ (κάμπους, μπαγλαμάς)
Ηχογράφηση Πεδίου
Medea Electronique, Νταν Μπέκ
Συνεντεύξεις / Αναγνώσεις
Κατερίνα Μαραγκουδάκη, Παναγιώτης Σαριδάκης, Σοφία Σαριδάκη, Χρήστος Μαραγκουδάκης, Γιὠργος Καστανάκης, Χριστίνα Δημοπούλου, Μαρία Φουντουλάκη, Αντώνης Γιανναράκης, Στέφανης Τσοντάκης, Medea Electronique
Ποιήματα / Στίχοι
Απόστολος Χατζηχρήστος «Μινόρε της αυγής», Ιωάννης Πολέμης«Το πατρικό σπίτι», Αλέξανδρος Δαδάο «Θέλω να πάω στο χωριό», Δημήτρης Δαής «Άλφα όμορφο μου χωριό», Γιώργος Σεφέρης «Το σπίτι κοντά στη θάλασσα», Μαντινάδες Κισαμιώτικες (παραδ.) 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook