Η δημοτική παράταξη καταφέρεται κατά της απερχόμενης δημοτικής αρχής που πέρασε στο προτελευταίο δημοτικό συμβούλιο της θητείας της, απόφαση να μη διεκδικήσει τον κοινωφελή χώρο 3 στρεμμάτων (πρώτην οικοπέδου ΑΒΕΑ) και να επιτρέψει όπως σημειώνει τη μετατροπή του σε ιδιόκτητο οικόπεδο, με δυνατότητα δόμησης τουλάχιστον 4.000 τ.μ.!

Σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Πολιτών πρώτα ο Άνθρωπος σημειώνει:

 Η έκταση 3 στρεμμάτων στη Νέα Χώρα (ΟΤ 28), στη συμβολή των οδών Ακτή Κανάρη και Γερασίμου Παρδάλη (ΒΑ τμήμα πρώην οικοπέδου ΑΒΕΑ), ορίζεται από το σχέδιο πόλης ως χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων με κοινωφελή χαρακτήρα. Θεσμοθετήθηκε, μαζί με τον όμορο χώρο Γυμνασίου – Λυκείου, με τροποποίηση του σχεδίου πόλης Χανίων που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων το 1994 και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 143/Δ/16-3-1995.

Ο Δήμος Χανίων επί 20 χρόνια δεν προχώρησε στην απαλλοτρίωση της έκτασης αυτής, που είναι τόσο σημαντική για τα σχολεία και την ποιότητα ζωής στην περιοχή, αλλά και για τις ανάγκες της παλιάς πόλης, αποτελεί όμως ακριβό ακίνητο της Τράπεζας Χανίων. Κατά συνέπεια η Τράπεζα, με δικαστική απόφαση (με βάση το νόμο 4067/2012), επειδή δεν της καταβλήθηκε η απαιτούμενη αποζημίωση μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, πέτυχε πριν από 5 σχεδόν χρόνια, την άρση της απαλλοτρίωσης του ακινήτου.

Δυστυχώς, η διοίκηση του Δήμου δεν προχώρησε άμεσα σε επανακήρυξη της απαλλοτρίωσης, ούτε φρόντισε να επωφεληθεί από τις μικρότερες αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι τις 31-12-2018. Η παρούσα δημοτική αρχή δεν κινητοποιήθηκε για να αντιμετωπίσει την απώλεια ενός τόσο σημαντικού κοινωφελούς χώρου ούτε πρόσφατα, τον Φεβρουάριο του 2019, όταν η Τράπεζα (με ελλιπή δικαιολογητικά που συμπλήρωσε με νέα αίτηση στις 11-07-2019) ζήτησε από την πολεοδομία του Δήμου να προωθήσει τον αποχαρακτηρισμό του και τη μετατροπή του σε γενική κατοικία!

Αντίθετα, στις 24-07-2019, στην εκπνοή της θητείας του, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων πήρε μια πρωτοφανή και απαράδεκτη απόφαση: να μη διεκδικήσει τον κοινωφελή χώρο 3 στρεμμάτων (με αποζημίωση που εκτιμάται σε 4,5 εκατομμύρια ευρώ) και να επιτρέψει τη μετατροπή του σε ιδιόκτητο οικόπεδο, με δυνατότητα δόμησης τουλάχιστον 4.000 τ.μ.!

Ο νυν δήμαρχος, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση και αφού παρέκαμψε την Τοπική Κοινότητα, εκβίασε το σώμα να πάρει άμεσα απόφαση (η προθεσμία  για να απαντηθεί το αίτημα της Τράπεζας έληγε στις 10-10-2019), με βασικό επιχείρημα το πολύ μεγάλο κόστος της απαλλοτρίωσης, με κινδυνολογία για ενδεχόμενη επιβολή προστίμου, ενώ πρότεινε την απόκτηση άλλου φθηνότερου οικοπέδου στην ίδια περιοχή, που όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο πως διατίθεται.

Επειδή το ζήτημα αφορά κοινόχρηστο χώρο, δηλαδή αφορά το συμφέρον και την ποιότητα ζωής των δημοτών μιας περιοχής με τεράστιο έλλειμμα τέτοιων χώρων, ενώ επιπλέον βρίσκεται στις παρυφές της παλιάς πόλης, τίθεται το αμείλικτο ερώτημα: Δεν θα έπρεπε να αποφασίσει για το θέμα η νέα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, με πλήρη ενημέρωση των στοιχείων που αφορούν το θέμα, αντί να αποφασίσουν εν ριπή οφθαλμού 14 (από τους 49) δημοτικοί σύμβουλοι ενός Δημοτικού Συμβουλίου που η θητεία του τελειώνει σε ένα περίπου μήνα; Από τους 22 παρόντες, οι 8 καταψήφισαν την πρόταση του δημάρχου (ανάμεσά τους δύο στελέχη της δικής του παράταξης).

Σεβόμαστε το γεγονός ότι η Τράπεζα Χανίων έχει χιλιάδες δημότες ως μικρομετόχους, επιδιώκουμε την καλή συνεργασία μαζί της, αλλά θεωρούμε αυτονόητο ότι πρώτιστο καθήκον μας, ως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα όλων των δημοτών, ανεξάρτητα αν παράλληλα είμαστε μέτοχοι μικροί ή μεγάλοι της Τράπεζας Χανίων. Διατηρούμε βάσιμες αμφιβολίες αν στην προκειμένη περίπτωση τηρήθηκε αυτός ο θεμελιώδης κανόνας, γι’ αυτό σε κοινό αγώνα με τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τους αρμόδιους φορείς θα διεκδικήσουμε με όλα τα μέσα την ανάκληση της παραπάνω απαράδεκτης απόφασης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook