Ηχηρό μήνυμα για την προστασία της γυναικείας υπόστασης

Συγκέντρωση αφιερωμένη στη μνήμη της Suzanne Eaton που δολοφονήθηκε και βιάστηκε στα Χανιά, με στόχο το τραγικό αυτό περιστατικό να αποτελέσει την αφορμή αφύπνισης της κοινωνίας για τη γυναικοκτονία και τη βία που δέχονται οι γυναίκες, πραγματοποιήθηκε απόψε στη Δημοτική Αγορά Χανίων.

Όπως ανέφερε η ψυχοθεραπεύτρια, Κυριακή Γιαννουδάκη, με αφορμή τη φρικτή αυτή δολοφονία, διοργανώθηκε μια εκδήλωση για όλες τις ανώνυμες δολοφονηθείσες ή κακοποιημένες γυναίκες, πίσω από τις ανώνυμες πόρτες των σπιτιών όλης της Κρήτης.

“Αυτό μας κίνησε πιο πολύ για να σπείρουμε σπόρους για να σπάσουμε τις σιώπες, για μια καλύτερη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, μια εξέλιξη των εαυτών μας, ώστε να μπορέσουμε να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα. Δεν είναι εύκολο, είναι ένας δύσκολος δρόμος και είναι πρόκληση ότι το κάνουμε στο κέντρο μιας επαρχιακής πόλης, να μιλήσουμε για την έμφυλη βία ή για τη γυναικοκτονία που σημαίνει φόνος επειδή και μόνο είσαι γυναίκα. Η γυναικοκτονία δεν έχει θεσμοθετηθεί νομικά στην Ελλάδα. Είναι ένα φαινόμενο που μεγαλώνει και κάθε χρόνο αυξάνεται ανησυχητικά και ειδικά στον τόπο μας. Οι αριθμοί στην ενδοοικογενειακή βία, τη σεξουαλική κακοποίηση και την παρενόχληση είναι μεγάλοι. Η Suzanne Eaton ήταν μια αφορμή. Επειδή ήταν επώνυμη, μορφωμένη, ήταν μια γυναίκα που δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι θα βιαστεί, μιας δίνει μια αφορμή να μιλήσουμε για όλα τα ανείπωτα που κρύβονται πίσω από τις διπλανές μας πόρτες. Επίσης, πρέπει να δούμε και το κομμάτι του “ήταν καλό παιδί, κανείς δεν ήξερε τίποτα”. Αυτό δηλαδή που κανείς δεν βγάζει το φίδι από την τρύπα. Μόνο αφού έχει γίνει το γεγονός εξετάζουμε το φαινόμενο” τόνισε η κα Γιαννουλάκη

Το αποψινό μήνυμα είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας,  η παρότρυνση στις γυναίκες που υφίστανται βία να απευθυνθούν στις αρμόδιες αρχές για βοήθεια και η προτροπή σε όλους να σπάνε τη σιωπή τους όταν είναι γνώστες τέτοιων φαινομένων.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, Δέσποινα Φαλελάκη

“Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ότι δεν είναι μόνες τους. Θέλουμε να τις ενημερώσουμε για το πού μπορούν να απευθυνθούν και να ζητήσουν βοήθεια, γιατί είναι ένα φαινόμενο που αυξάνεται και κάποιου είδους βία έχουμε αντιμετωπίσει όλες οι γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή μας και αυτό πρέπει να σταματήσει, γιατί έχει βαθιές ρίζες και κοινωνικό χαρακτήρα. Υπάρχει ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών στα Χανιά που φιλοξενεί δωρεάν τις γυναίκες, παρέχει σίτιση, ψυχοκοινωνική στήριξη και ενδυνάμωση. Επίσης οι γυναίκες που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας που αισθάνονται ότι απειλείται η ζωή τους ή των παιδιών τους μπορούν να απευθυνθούν στην ελληνική αστυνομία. Το φαινόμενο έχει βαθιές ρίζες. Δεν ξυπνά κάποιος το πρωί και πάει να σκοτώσει μια γυναίκα.”

Η διοργάνωση περιελάμβανε ομιλίες, συζήτηση με το κοινό αλλά και μουσική εκδήλωση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook