Μια αλλιώτικη μελιτζανοσαλάτα, όπου το σκόρδο ψήνεται μαζί με τη μελιτζάνα για να δώσει μια πιο βελούδινη, απαλή γεύση. Αν έχετε τη δυνατότητα να ψήσετε τις μελιτζάνες στη θράκα, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη καλύτερο.

Υλικά
3 μελιτζάνες φλάσκες, μέτριες
1 φλιτζάνι καρύδια κοπανισμένα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1-2 κουτ. σούπας ξίδι
3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
9 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
χυμός 1 λεμονιού
ελιές για το γαρνίρισμα
αλάτι

Διαδικασία
Πλένετε και σκουπίζετε τις μελιτζάνες. Τις χαράζετε κάθετα στη μέση και τις αλείφετε με το χυμό λεμονιού.

Βάζετε τρεις σκελίδες σκόρδο στη σχισμή κάθε μελιτζάνας και ψήνετε στο φούρνο στους 200°C για 40 λεπτά ή στο γκριλ, γυρίζοντάς τες από όλες τις πλευρές, μέχρι να μαλακώσουν.

Αφήνετε να κρυώσουν λίγο και ξεφλουδίζετε τις μελιτζάνες. Αφαιρείτε τους σπόρους, αν είναι μεγάλοι, και τις αφήνετε λίγο να στραγγίξουν.

Πολτοποιείτε τις μελιτζάνες με πιρούνι και προσθέτετε τα καρύδια, το ξίδι, αλάτι, το μαϊντανό και το βασιλικό. Σερβίρετε σε πιατέλα και γαρνίρετε με ελιές.

Tips
Μπορείτε να προσθέσετε ή να αντικαταστήσετε τα αρωματικά με φρέσκια ρίγανη, θυμάρι ή ψιλοκομμένο, φρέσκο κόλιανδρο.

Όταν το σκόρδο ψήνεται ολόκληρο στο φούρνο έχει πιο ήπια γεύση απ’ ό,τι όταν προστίθεται φρέσκο.

Πηγή: olivemagazine.gr