Τα βασανιστήρια χρησιμοποιούνται συστηματικά στις ιρακινές φυλακές σε βάρος κρατουμένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά, προκειμένου οι σωφρονιστικές αρχές να αποσπάσουν ομολογίες τις οποίες αργότερα χρησιμοποιούν σε βάρος τους, επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της.

Στην έκθεση υπό τον τίτλο «Κορμιά κομματιασμένα, ψυχές βασανισμένες», η οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο εκτιμά ότι υπάρχουν σήμερα 30.000 άνδρες και γυναίκες φυλακισμένοι στο Ιράκ, εκ των οποίων ορισμένοι κρατούνται στις μυστικές φυλακές τη διοίκηση των οποίων έχουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας.

«Από το 2004 οι ύποπτοι που κρατούνται από τις ιρακινές αρχές βασανίζονται συστηματικά και δεκάδες εξ αυτών πεθαίνουν από τις επιπλοκές των ωμοτήτων» που υφίστανται, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Ανάμεσα στα βασανιστήρια που αναφέρονται με την πάροδο των ετών στην μη κυβερνητική οργάνωση, η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει «τους βιασμούς, τις απειλές βιασμού, τις μαστιγώσεις με καλώδια, ηλεκτροσόκ, τον καταιονισμό με μάνικες νερού, το κρέμασμα από τους καρπούς, ή από τα πόδια με το κεφάλι κάτω, βασανιστήρια με χρήση τρυπανιού, τις πλαστικές σακούλες που καλύπτουν το κεφάλι για να εμποδίσουν την αναπνοή».

Η Διεθνής Αμνηστία διευκρινίζει ότι παιδιά, γυναίκες και άνδρες υποβάλλονται σε αυτές τις πρακτικές.

Το κεντρικό ποινικό δικαστήριο που εδρεύει στη Βαγδάτη και σε επαρχίες του Ιράκ, καταδικάζει συχνά τους κατηγορούμενους καθώς βασίζεται στις «ομολογίες αυτές παρά τις εμφανείς αποδείξεις βασανιστηρίων σε πολλές υποθέσεις».

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μάλικι, χαρακτήρισε «ψεύδη» τις καταγγελίες για την ύπαρξη μυστικών φυλακών στο Ιράκ, τις οποίες επισήμανε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

«Οι κρατούμενοι είναι άτομα που έχουν εμπλακεί σε επιθέσεις, είναι εγκληματικά στοιχεία, μέλη παραστρατιωτικών ομάδων, μέλη της Αλ Κάιντα και του κόμματος Μπάαθ. Δεν έχουμε ανάγκη να κρατούμε μυστικές τις φυλακές αυτές», είπε.

Η Αμνηστία κρίνει ότι «απέχει πολύ από την πραγματικότητα το εύρος των βιαιοτήτων που διαπράττονται», η ετήσια έκθεση για το 2009 του ιρακινού υπουργείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που είχε καταγράψει 509 αναφορές για βασανιστήρια που αποδόθηκαν στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Η Αμνηστία κατηγορεί επίσης τις αμερικανικές δυνάμεις που παρέδωσαν στις ιρακινές αρχές από το 2009, τους φυλακισμένους που κρατούσαν χωρίς να ληφθούν αυστηρά μέτρα προστασίας για να αποτραπεί ο βασανισμός τους.

«Η αμερικανική κυβέρνηση αγνόησε τις προειδοποιήσεις αυτές και ουδεμία αποτελεσματική εγγύηση υπήρξε στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καταγγέλλεται η έκθεση.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook