Μία περίεργη υπόθεση κατασκοπείας στη Ρωσία είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Ένας άνδρας, κινεζικής καταγωγής, κατηγορείται από τις ρωσικές Αρχές ότι προσπάθησε να αποσπάσει πληροφορίες για το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S300 για λογαριασμό του Πεκίνου.

Ο Τουν Σενιγιούν, όπως έγινε γνωστός ο άνδρας, συνελήφθη στη Μόσχα στις 28 Οκτωβρίου 2010, ωστόσο, η σύλληψή του παρέμεινε μυστική μέχρι σήμερα. Κατηγορείται ότι επιχείρησε να αποσπάσει κρατικά έγγραφα που αφορούσαν στην τεχνολογία του σοβιετικής εποχής αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S300, υπό τις οδηγίες του κινεζικού υπουργείου Ασφαλείας.

Αυτό που προκαλεί έκπληξη στους ειδικούς στην αντικατασκοπεία ωστόσο είναι ότι η Ρωσία έχει ήδη πωλήσει το σύστημα στην Κίνα. Συγκεκριμένα τον περασμένο χρόνο, η Κίνα παρέλαβε από τη Ρωσία 15 αντιαεροπορικές μονάδες S300, ενώ έχει επίσης λάβει άδεια για τη τοπική κατασκευή τους.

Στη Ρωσία το αντιαεροπορικό σύστημα S300 έχει αντικατασταθεί από το S400. Η κατηγορία για κατασκοπεία στη Ρωσία επισύρει ποινή φυλάκισης από 10 έως 20 χρόνια. Αναλυτές δηλώνουν προβληματισμένοι τόσο για το διάστημα που καθυστέρησε η ανακοίνωση της σύλληψης του Τουν όσο και για το αντικείμενο της κατασκοπείας.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Ρωσία – δεύτερη στις εξαγωγές όπλων παγκοσμίως – συχνά αμελεί να παρέχει τεχνική υποστήριξη για τα όπλα που παρέχει στους πελάτες της. Την επόμενη εβδομάδα ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να μεταβεί στην Κίνα, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook