Αποφύγευετε χρήση φράσεων που μπορεί να τους δίνουν λάθος μηνύματα

Κάθε μέρα έχετε ευκαιρίες να βοηθάτε τα παιδιά σας να δημιουργούν συνήθειες που θα ενισχύσουν τις διανοητικές τους ικανότητες.

Είναι σημαντικό να τους δώσετε τα εφόδια που χρειάζονται για να ξεπερνούν τα εμπόδια, να μην απογοητεύονται και να μπορούν να διαχειρίζονται διάφορες καταστάσεις.

Προκειμένου να τα βοηθήσετε να μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να αντιμετωπίζουν μόνα τους τα προβλήματά τους, είναι σημαντικό να τους διδάξετε ορισμένες κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες.

Ξεκινήστε αλλάζοντας τις δικές σας συνήθειες και αποφεύγοντας τη χρήση των παρακάτω φράσεων, που μπορεί να τους δίνουν λάθος μηνύματα.

«Δεν είναι τίποτα»: Είτε το παιδί σας, σας λέει ότι είναι αγχωμένο για ένα διαγώνισμα είτε ότι ανησυχεί επειδή τσακώθηκε με κάποιον φίλο του, μην υποβαθμίσετε το πρόβλημά του, λέγοντας ότι «Δεν είναι τίποτα». Για εκείνο είναι ένα σημαντικό ζήτημα και προσπαθεί να σας πει ότι χρειάζεται βοήθεια για την διαχείριση του προβλήματός του.

«Μην κλαις»: Το κλάμα είναι ένας υγιής τρόπος για να εκφράσει κάποιος τα συναισθήματά του. Ένας από τους λόγους που πολλοί ενήλικες ζητούν συγνώμη όταν δακρύζουν είναι επειδή διδάχτηκαν ότι το κλάμα είναι “κακό”.Φυσικά, αν το παιδί σας κλαίει σε ένα δημόσιο χώρο, θα πρέπει να του εξηγήσετε ότι δεν πρέπει να ενοχλεί τους γύρω του. Βεβαιωθείτε ότι διορθώνετε τη συμπεριφορά του και όχι τα συναισθήματά του.

«Είσαι το πιο έξυπνο παιδί»: Είτε πείτε στο παιδί σας ότι είναι ο καλύτερος παίκτης μπάσκετ στον κόσμο, είτε επιμένετε ότι είναι το πιο έξυπνο παιδί στο σχολείο, ο υπερβολικός έπαινος μπορεί να του προκαλέσει προβλήματα. Επαινέστε το με αυθορμητισμό, αλλά επικεντρωθείτε περισσότερο στην προσπάθειά του και όχι στο επίτευγμά του.

«Όλα θα πάνε καλά»: Είναι φυσιολογικό να θέλετε να καθησυχάσετε τα παιδιά σας. Αντί να τους λέτε, όμως, ότι όλα θα πάνε καλά και τα πράγματα θα φτιάξουν, πρέπει να τα διδάξετε να είναι αρκετά δυνατά για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα. Απλά βεβαιωθείτε ότι τους δίνετε τα μέσα που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις αναπόφευκτες προκλήσεις της ζωής.

onmed.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook