Αναλυτικά τα κενά όπως τα υπολογίζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Περιφερειακής Ενότητας Χανίων

Η εκτίμηση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Περιφερειακής Ενότητας Χανίων για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων τη νέα σχολική χρονιά, αγγίζει τον αριθμό των 577 κενών.

Σε ανακοίνωση του ο ΣΕΠΕ αναφέρεται στο θέμα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ζητά μεταξύ άλλων μόνιμους διορισμούς.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΣΕΠΕ Χανίων:

"Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε λιγότερο από ένα μήνα, φέρνει  στην επιφάνεια το διαχρονικό πλέον πρόβλημα των ελλείψεων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, της αδιοριστίας που μαστίζει τον κλάδο τα τελευταία 9 χρόνια και της επέκτασης της ελαστικής εργασίας αφού 1 στους 3 εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο νομό Χανίων, δεν  είναι μόνιμος.

Στο σύνολό τους 608  αναπληρωτές εκπαιδευτικοί , προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στα σχολεία της Δ/νσης Π.Ε. Χανίων και απολύθηκαν  το προηγούμενο σχολικό έτος 2018-2019, καλύπτοντας στην πλειοψηφία τους, στοιχειωδώς, πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πράγμα που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Παρόλα αυτά παρατηρήθηκαν ελλείψεις και κενά στη Γενική και Ειδική Αγωγή αλλά και στις υποστηρικτικές δομές (Ολοήμερα τμήματα- Τάξεις υποδοχής- Παράλληλη στήριξη- Κάλυψη αδειών).

Παρά τον μεγάλο αριθμό, των 21.718 αναπληρωτών που προσλήφθηκαν πέρυσι, η Υπουργός Παιδείας αμφισβητεί την ανάγκη ακόμα και των 10.500 διορισμών που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση για την επόμενη τριετία με σαθρά επιχειρήματα, όπως ότι δεν έχουν προβλεφθεί τα χρήματα που απαιτούνται, όταν είναι γνωστό ότι ο προϋπολογισμός του κράτους είναι ετήσιος ή ότι πρέπει πρώτα να καταγραφούν οι ανάγκες λες και τα χιλιάδες κενά δεν δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα της ζοφερής πραγματικότητας.

Οι 4.500 διορισμοί δε στην Ειδική Αγωγή που όπως δήλωσε έχουν συμφωνήσει, δεν αναμένονται πριν το Δεκέμβρη.

Για τις προσλήψεις αναπληρωτών έχει διαρρεύσει ότι θα γίνουν με τους παλιούς πίνακες, στους οποίους δεν θα μετρήσει η περσινή προϋπηρεσία, ενώ δεν θα μπορέσουν να κάνουν αιτήσεις πρόσληψης όσοι δεν ήταν εγγεγραμμένοι. Αυτό δημιουργεί αδικίες για όσους ενώ έχουν τα τυπικά προσόντα για να διεκδικήσουν την πρόσληψή τους, αποκλείονται από τους πίνακες. Ήδη έχουν ανακοινωθεί από ομάδες αναπληρωτών και αδιόριστων εκπαιδευτικών σειρά προσφυγών στη δικαιοσύνη, με απρόβλεπτες συνέπειες .

Ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για μας:

  • Σημαίνει προγράμματα  στα σχολεία από την πρώτη μέρα με όλες τις ειδικότητες και τις υποστηρικτικές δομές σε πλήρη ανάπτυξη.
  • Σημαίνει μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου.
  • Σημαίνει ίσα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά  δικαιώματα ανάμεσα στους μόνιμους και τους αναπληρωτές.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Συλλόγου, με βάση τις εγγραφές μαθητών, το διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και την καταγραφή των τμημάτων του Ιουνίου, για να λειτουργήσουν τα σχολεία, με υπεύθυνο δάσκαλο στο ολοήμερο πρόγραμμα, με χωρισμό των πληθωρικών τμημάτων των 24-25 μαθητών, με Τμήματα υποδοχής, με πρόβλεψη για προσωπικό στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ για την κάλυψη βραχυχρόνιων κενών και παράλληλη στήριξη όπου υπάρχει ανάγκη, απαιτούνται τουλάχιστον 577 εκπαιδευτικοί:

Οι λειτουργικές ανάγκες βέβαια είναι πολύ περισσότερες αν υπολογιστούν με βάση τις θέσεις του κλάδου για 1/15 μαθητές ανά τμήμα στο Νηπιαγωγείο και την Α΄ και Β΄ του Δημοτικού και 1/20 για τις Γ΄-ΣΤ΄.

Επισημαίνουμε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές, και πιθανόν να προκύψουν μακροχρόνιες άδειες.

  • Διεκδικούμε την κάλυψη όλων των αναγκών με διορισμούς μόνιμου προσωπικού.
  • Διεκδικούμε την πλήρη στελέχωση και ομαλή λειτουργία των σχολικών μας μονάδων την 1η Σεπτεμβρίου."