Σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου για την εφαρμογή του μέτρου της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης επιδόθηκε το τελευταίο διάστημα το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας.

Κύκλοι του υπουργείου Παιδείας επισημαίνουν ότι η κατάσταση που παρέλαβαν από την προηγούμενη κυβέρνηση -αναφορικά με το μέτρο της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής- ήταν χαώδης.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίχως να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και το αναγκαίο προσωπικό.

Υπουργείο Παιδείας: 52 δήμοι είχαν δηλώσει αδυναμία εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης
Είναι ενδεικτικό ότι από 52 από τους 116 δήμους που θα εφάρμοζαν το πρόγραμμα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης -για πρώτη φορά, στο σχολικό έτος 2019 – 2020- εξέφρασαν αδυναμία εφαρμογής του μέτρου λόγω έλλειψης υποδομών. Παρά ταύτα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι μέσα από συντονισμένες προσπάθειες το υπουργείο Παιδείας κατάφερε να κάνει λειτουργικό το μέτρο, έτσι ώστε τα παιδιά να ξεκινήσουν κανονικά από την προσεχή σχολική χρονιά.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε λεπτομερώς και η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. «Εξ’ αρχής ταχθήκαμε υπέρ της καθιέρωσης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, από την ηλικία των 4 ετών. Στηλιτεύσαμε, ωστόσο, ως υπεύθυνη Αντιπολίτευση τότε, το γεγονός ότι δεν είχε ληφθεί μέριμνα για την επίλυση πρακτικών ζητημάτων, όπως ζητήματα υποδομών, τα οποία θα έκριναν και την επιτυχία του εγχειρήματος» σημείωσε η κυρία Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, «η απελθούσα Κυβέρνηση δεν έδινε απαντήσεις και, όπως αποδείχθηκε, δεν είχε προβλέψει τρόπους επίλυσης των πρακτικών προβλημάτων που θα ανέκυπταν από την εφαρμογή της ρύθμισης. Συνήθιζε, άλλωστε, πρώτα να νομοθετεί και κατόπιν εορτής να αναζητεί τρόπους εφαρμογής της νομοθετημένης ρύθμισής της».

Σοφία Ζαχαράκη: Λύσαμε το πρόβλημα στους 39 από τους 52 δήμους
Η Σοφία Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι «στόχος μας από τη στιγμή που αναλάβαμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ήταν να επιλύσουμε σημαντικές πρακτικές δυσκολίες σχετικά με την υλοποίηση του μέτρου και την κατά το δυνατόν συντομότερη καθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης σε όλη την Επικράτεια».

Αναφορικά με τους 52 δήμους που δήλωσαν αδυναμία εφαρμογής του μέτρου της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, η κυρία Ζαχαράκη σημείωσε ότι πλέον μόνο 13 δήμοι εκφράζουν μερικώς ή ολικώς την αδυναμία αυτή. Η υφυπουργός σχολίασε ότι με την έντονη προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και την πολύτιμη συνδρομή των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ενώσεων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατορθώσαμε να μειώσουμε σταδιακά τις ελλείψεις που καθιστούσαν ανεφάρμοστο το συγκεκριμένο εγχείρημα».

Η νέα ΚΥΑ για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση
Για τους 13 δήμους που εξακολουθούν να δηλώνουν κώλυμα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι η ένταξή τους στην υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευσης μετατίθεται για το διδακτικό έτος 2020 – 2021.

Παρά ταύτα, όπως εξήγησε η Σοφία Ζαχαράκη, έχει ληφθεί μέριμνα «σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προκειμένου παιδιά που διαμένουν σε αυτούς να ενταχθούν το φετινό διδακτικό έτος, κατά το δυνατόν, σε δομές προσχολικής αγωγής με την έναρξη της σχολικής χρονιάς».

Πηγή: iefimerida.gr