Η ένταση των πόνων του τοκετού μπορεί να μειωθεί, επισημαίνει έρευνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κάρντιφ της Ουαλίας.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές έδωσαν σε ετοιμόγεννες γυναίκες, ακουστικά εικονικής πραγματικότητας, για να εξετάσουν, εάν μπορούν να βιώσουν με λιγότερο επώδυνο τρόπο τους πόνους της γέννας, ειδικά στην αρχή της διαδικασίας του τοκετού.

Οι ερευνητές επισημαίνουν, ότι έχουν εκπονηθεί περισσότερες από 900 κλινικές μελέτες αναφορικά με τη μείωση του άγχους και των πόνων της γέννας με την χρήση εξοπλισμού εικονικής πραγματικότητας.

Η προϊσταμένη μαία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κάρντιφ Suzanne Hardacre, δήλωσε ότι τα ακουστικά εικονικής πραγματικότητας είναι μια εναλλακτική λύση για τη διαχείριση των πόνων της γέννας, ενώ η έγκυος Hannah Lelii, η οποία δοκίμασε τον εξοπλισμό πριν από τη γέννηση του πρώτου της παιδιού, το χαρακτήρισε ως έναν «προσομοιωτή γέννας», που τη βοήθησε να χαλαρώσει. Πλέον δηλώνει φανατική θαυμάστρια των αποτελεσμάτων που προσφέρει η χρήση του.

Η Hardacre, αναφέρει ότι τα ακουστικά βοηθούν τις γυναίκες να χαλαρώσουν και να βιώσουν με λιγότερη αγωνία τη γέννα, καθώς δοκιμάζουν κάτι διαφορετικό και «βγαίνουν από τη στιγμή», ενώ όσες είχαν δύσκολο τοκετό στο παρελθόν, είναι πιθανό με τη χρήση αυτού του εξοπλισμού να ξεπεράσουν τη δυσάρεστη εμπειρία.

«Το πώς θα εξελιχθούν τα πρώτα στάδια του τοκετού είναι κομβικό σημείο για την ψυχολογία της μητέρας, στην οποία το μόνο που μπορούσαμε να της προσφέρουμε για να νιώσει καλύτερα ήταν νερό και ψυχολογική υποστήριξη. Η εικονική πραγματικότητα φέρνει μια άλλη διάσταση σε αυτό», επισημαίνει η Hardacre.

Η Lelii τονίζει τη σημασία του να μπορεί η γυναίκα λίγο πριν τη γέννα, να επιλέξει την μέθοδο που θα την χαλαρώσει και θα την ανακουφίσει από τους πόνους. «Η εικονική πραγματικότητα μπορεί να μην είναι η κατάλληλη προσέγγιση για όλες της γυναίκες, ή για όλα τα στάδια του τοκετού, αλλά δεν παύει να είναι μια εναλλακτική, η οποία όπως όλα δείχνουν βοηθά».

Όπως αναφέρει ο συνιδρυτής της εταιρείας που κατασκεύασε τα ακουστικά εικονικής πραγματικότητας, τα οποία και χρεώνει 4.000 λίρες, πρόκειται για μια τεχνολογική καινοτομία, η χρήση της οποίας δεν περιορίζεται πλέον μόνο στο gaming, αλλά χρησιμοποιείται και στον τομέα της υγείας για θεραπευτικούς λόγους.

«Η παραμονή στο νοσοκομείο δεν είναι ευχάριστη για κανέναν, οπότε η απομάκρυνση από το άβολο περιβάλλον, έστω και εικονικά, μόνο καλό κάνει», αναφέρει ο Glenn Hapgood.

Εάν η έρευνα, που είναι ακόμα σε εξέλιξη, θεωρηθεί επιτυχημένη, θα εφαρμοστεί σε όλη την Ουαλία. Προς το παρόν, το συμβούλιο υγείας του νοσοκομείου, πρόκειται να συντάξει μια αναφορά με τα μέχρι τώρα συμπεράσματα από τη δοκιμή του εξοπλισμού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook