Στις 27 Ιουνίου 2019, η ελληνική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας Total, ExxonMobil και ΕΛ.ΠΕ. υπέγραψαν τις συμβάσεις παραχώρησης δύο μεγάλων θαλάσσιων περιοχών για την πραγματοποίηση ερευνών με σκοπό τον εντοπισμό και την εξόρυξη υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν εκφράσει τους φόβους τους σχετικά με την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και των έμβιων οργανισμών στις παραχωρούμενες περιοχές. Σημαντικό μέρος της κριτικής επικεντρώνεται στο κατά πολλούς ελλιπές περιεχόμενο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά και στη διαδικασία διαβούλευσης που προηγήθηκε της έγκρισής της, η οποία, σύμφωνα με εκπροσώπους οργανώσεων και τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν είχε τον απαραίτητο ουσιαστικό χαρακτήρα.

Τέλος, ανησυχία προκαλεί και το ιστορικό διαρροών πετρελαίου που εμφανίζουν πετρελαϊκές εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στην Κρήτη.

“Το μέγεθος των παραχωρούμενων περιοχών είναι από μόνο του προβληματικό, καθώς καλύπτει ένα μεγάλο και οικολογικά σημαντικό μέρος της Ελληνικής Τάφρου”, είπε στο inside story ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος εκστρατείας του WWF Ελλάς ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων. “Η Ελληνική Τάφρος έχει μεγάλη σημασία για την επιβίωση των απειλουμένων θαλάσσιων θηλαστικών που απαντώνται στη Μεσόγειο, καθώς πρόκειται για θαλάσσια περιοχή με κρίσιμη οικολογική αξία ως πυρήνα του ενδιαιτήματός τους, ενώ φιλοξενεί αφθονία οργανισμών που βρίσκονται χαμηλά στην τροφική αλυσίδα και αποτελούν την κύρια τροφή για φυσητήρες και άλλα απειλούμενα είδη”.

Εκτός από τα παραπάνω, ανησυχίες εκφράζονται και για πετρελαϊκές εταιρείες που θα συμμετέχουν στις έρευνες για εξορύξεις υδρογονανθράκων ανοιχτά της Κρήτης.

“Οι ελληνικές κυβερνήσεις πανηγυρίζουν που στην Ελλάδα έχουν έρθει για να δραστηριοποιηθούν εταιρείες με ένα πολύ σοβαρό ιστορικό περιβαλλοντικής ρύπανσης”, είπε o κ. Ιμπραήμ. “Αυτό αφορά τόσο την Total, όσο και την ExxonMobil. Συγκεκριμένα, η Total έχει κριθεί υπεύθυνη για μερικές από τις μεγαλύτερες πετρελαιοκηλίδες και ατυχήματα της νεότερης ιστορίας, όπως είναι πετρελαιοκηλίδα του Erika το 1999 στη Γαλλία και τα πολλαπλά ατυχήματα στο Δέλτα του Νίγηρα.

Από την άλλη πλευρά, από το 2005 η ExxonMobil έχει προκαλέσει πάνω από τρεις χιλιάδες πετρελαιοκηλίδες ανά τον κόσμο, ενώ είναι υπεύθυνη και για μία εκ των πιο καταστροφικών πετρελαιοκηλίδων της ιστορίας, το λεγόμενο ατύχημα του Exxon-Valdez στην Αλάσκα το 1989, με κόστος επτά δισ. δολαρίων.

Καθώς είμαστε μία χώρα με αλιευτικό τομέα, αξίζει να αναφέρουμε ότι λόγω της εκτενούς καταστροφής του θαλάσσιου περιβάλλοντος που προκάλεσε το ατύχημα, ο κλάδος της αλιείας στην περιοχή είχε απώλειες σε εισοδήματα ύψους 300 εκατ. δολαρίων, με τον τουρισμό να μειώνεται επίσης σημαντικά, κατά 35%». 

Αντώνης Κουράτορας – Φωτογράφος

(Ευχαριστίες στο μοντέλο Marianna Peratsaki για την άψογη συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια της φωτογράφισης)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook