Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά από την οποία η Ελλάδα αντλεί ταξιδιώτες

Η πληγείσα από την υπερφορολόγηση ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ξενοδοχείων και η ανάκαμψη εναλλακτικών της Ελλάδας προορισμών, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, οδήγησαν φέτος το καλοκαίρι σε πτώση των κρατήσεων από τη Γερμανία προς μεγάλους ελληνικούς προορισμούς όπως η Κρήτη και η Ρόδος.

Αντίστοιχη πίεση δέχτηκαν Ιταλία και Γερμανία, καθώς οι Γερμανοί ταξιδεύουν λιγότερο και οικονομικότερα φέτος. Σημειώνεται πως η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά από την οποία η Ελλάδα αντλεί ταξιδιώτες: το 2018 η ταξιδιωτική κίνηση από τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία αυξήθηκε κατά 18,2%, στα 4,38 εκατομμύρια ταξιδιώτες, ενώ τα έσοδα από αυτούς τους επισκέπτες αυξήθηκαν κατά 16%, στα 2,962 δισ. ευρώ.

Αν και άλλες ελληνικές περιοχές, όπως η Κως, είδαν άνοδο, η συνολική εικόνα παραμένει αρνητική, σημειώνουν κύκλοι της βιομηχανίας τουρισμού. Εξάλλου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Αmadeus, η οποία κυριαρχεί στα συστήματα κρατήσεων των μεγάλων πρακτόρων της γερμανικής και όχι μόνον τουριστικής βιομηχανίας, συνολικά οι κρατήσεις των Γερμανών για τους δέκα σημαντικότερους προορισμούς τους μειώθηκαν κατά 1,6% τον Ιούλιο και κατά 5% τον Ιούνιο. Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη και πολλοί ανησυχούσαν για ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Πίεση που προέρχεται αφενός από την ύφεση στη Γερμανία, η οποία έχει πλήξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη, και αφετέρου από τα φτηνότερα πακέτα γειτονικών μας χωρών. Με δεδομένο πως η φορολόγηση στην Ελλάδα δεν αφήνει περιθώρια να μειωθούν οι τιμές, γίνεται εύκολα αντιληπτό το πρόβλημα για το οποίο έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει οι ελληνικές ξενοδοχειακές και τουριστικές ενώσεις, αλλά και ανεξάρτητα οικονομικά ινστιτούτα και οργανισμοί.

Τα δεδομένα της Αmadeus δείχνουν πως η Κρήτη (Ηράκλειο) τον Ιούλιο, η οποία βρίσκεται στην τέταρτη θέση όσον αφορά τις συνολικές κρατήσεις για τους δέκα κορυφαίους σε αριθμούς κρατήσεων του ιδίου μήνα προορισμούς από τη Γερμανία, είχε πτώση 6% συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2018.

Η Ρόδος τον ίδιο μήνα κατέγραψε πτώση 5% και βρίσκεται στην 8η θέση του συνόλου των κρατήσεων. Πάντως, η Κως –στην οποία όμως φέτος έχουν ανοίξει αναλογικά περισσότερες νέες μεγάλες μονάδες από ό,τι στην Κρήτη και στη Ρόδο–  σημείωσε αύξηση 21% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, και βρέθηκε στην 9η θέση του γερμανικού top 10 του Ιουλίου.

Στην πρώτη θέση του γερμανικού top 10  τον περασμένο μήνα βρέθηκε η Αττάλεια της Τουρκίας με άνοδο κρατήσεων 10%. Δεύτερη είναι η Πάλμα ντε Μαγιόρκα στην Ισπανία,  όπου όμως σημειώθηκε υποχώρηση κρατήσεων 10%. Ακολουθεί η Χουργκάντα στην αιγυπτιακή ακτή της Ερυθράς Θάλασσας με άνοδο 11%. Μετά το 4ο Ηράκλειο της Κρήτης, έρχεται το Λας Πάλμας ντε Γκραν Κανάρια της Ισπανίας με μεγάλη πτώση της τάξης του 18%. Ακόμα μεγαλύτερη, στο -25%, είναι η πτώση για τη Φουερτεβεντούρα, ένα άλλο από τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας. Με υποχώρηση κρατήσεων 17%, η νότια Τενερίφη βρίσκεται στην 7η θέση και ακολουθούν η Ρόδος και η Κως. Τη δεκάδα συμπληρώνει η Μάρσα Αλάμ της Αιγύπτου στην Ερυθρά με αμετάβλητες σχεδόν κρατήσεις (-1%).

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook