Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον» από τις 16 Σεπτεμβρίου

Μέτρα ανάσας για την τόνωση της οικοδομής φέρνει η κυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», ενώ παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να «παγώσει» για όλο το 2019 την αναπροσαρμογή – αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων παρά την άνοδο των τιμών που σημειώνεται το τελευταίο έτος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Βήματος».

Βασικός στόχος η ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας, η αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω αγοραπωλησιών, γονικών παροχών και δωρεών, ενώ παράλληλα επιδιώκει να κλείσει το φλέγον θέμα της μη αποδοχής κληρονομιών από τους πολίτες για ακίνητα συγγενικών τους προσώπων.

Μέσα από τις παραπάνω διαδικασίες στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν αύξηση των εσόδων αλλά κυρίως ότι θα ξεκινήσει και πάλι η οικοδομική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση η ελληνική οικονομία.

Η αρχή έγινε, όπως λένε αρμοδίως από την Καραγεώργη Σερβίας, με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση του φόρου ακινήτων κατά 20% το 2020 και κατά 10% το 2021 ήρθε έναν χρόνο νωρίτερα, με τη μεσοσταθμική μείωση για το 2019 να διαμορφώνεται στο 22%. Για το 2020 νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν θα υπάρξει, ενώ η επόμενη μείωση του 10% είναι προγραμματισμένη για το 2021.

Ωστόσο μεγάλο αγκάθι για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και τους μελλοντικούς αγοραστές αποτελούν οι αντικειμενικές αξίεςτων ακινήτων, οι οποίες συμπαρασύρουν μία σειρά από φόρους και επιβαρύνσεις ψαλιδίζοντας ουσιαστικά το εισόδημα των νοικοκυριών.

Μνημονιακή υποχρέωση είναι οι τιμές ζώνης της Εφορίας να προσεγγίσουν αυτές της αγοράς. Αυτό είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, και μάλιστα είχε καθοριστεί και το χρονοδιάγραμμα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Στα μέσα του 2019 θα έπρεπε να υπάρξει μια νέα αναπροσαρμογή και το 2020 να γίνει η τελική αλλαγή ώστε οι τιμές ζώνης να είναι στα επίπεδα των εμπορικών.

Αλλωστε όταν πέρυσι άλλαξαν οι αντικειμενικές όλοι γνώριζαν (υπουργείο Οικονομικών και παράγοντες της αγοράς) ότι απέχουν ακόμη αρκετά από τις πραγματικές, ειδικά σε περιοχές στις οποίες οι τιμές έχουν τραβήξει την ανηφόρα.

Για τον λόγο αυτόν η τρόικα είχε κατά κάποιον τρόπο «επιτρέψει» να μη γίνει βίαιη και μια κι έξω αναπροσαρμογή μέσα στο 2018 αλλά να μοιραστεί αυτή και στα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», τόσο ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο αρμόδιος για τη φορολογία υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος σε καμία περίπτωση δεν συζητούν να υπάρξει νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών μέσα στο 2019.

Αυτό ουσιαστικά δίνει το περιθώριο σε χιλιάδες ενδιαφερόμενους αγοραστές ακινήτων αλλά και σε γονείς που επιθυμούν να προχωρήσουν σε γονικές παροχές ή δωρεές ακινήτων στα παιδιά τους ή σε άλλα συγγενικά τους πρόσωπα να το πράξουν γνωρίζοντας με ασφάλεια τι φόρους θα πληρώσουν.

Αρμόδιοι παράγοντες που δραστηριοποιούνται στην πάλαι ποτέ «ατμομηχανή της οικονομίας», τον κλάδο του Real Estate, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» επισημαίνουν ότι μια αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα οδηγούσε σε νέες επιβαρύνσεις και νέο πάγωμα της κτηματαγοράς, σε μια περίοδο μάλιστα που δείχνει σημάδια ανάκαμψης όσον αφορά τόσο τη ζήτηση όσο και την πραγματοποίηση αγοραπωλησιών.

Από 1.1.2020 τα μέτρα τόνωσης της οικοδομής

Ενα σημαντικό μέτρο που είχε εφαρμοστεί και κατά το παρελθόν με επιτυχία για την τόνωση τόσο των εσόδων όσο και της οικοδομικής δραστηριότητας και αναμένεται να ισχύσει και πάλι από 1ης Ιανουαρίου 2020 είναι το κίνητρο που θα δοθεί σε ιδιοκτήτες ακινήτων που θα προχωρήσουν σε ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση της κατοικίας τους να απολαύσουν μεγάλη έκπτωση φόρου εισοδήματος.

Αυτό για να συμβεί θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να ζητήσει απόδειξη από τον ηλεκτρολόγο, τον υδραυλικό, τον ελαιοχρωματιστή, τον πλακά, τον πατωματζή και οποιονδήποτε άλλον επαγγελματία δραστηριοποιείται στον χώρο της οικοδομής.

Ενα άλλο μέτρο που επίσης θα δώσει ώθηση στην αγορά ακινήτων είναι η αναστολή του φόρου επί των κερδών στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας) για τρία χρόνια και η επανεξέτασή του από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο.

Κορυφαίο όμως όλων, όπως επισημαίνουν παράγοντες της κτηματαγοράς, είναι η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Από τις 16 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Αφορά τουλάχιστον 25.000 κατοικίες και η διαδικασία που θα πρέπει ακολουθηθεί από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας. Το πρόγραμμα αυτό αφορά μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, μεμονωμένα διαμερίσματα, ενώ υποχρεωτικό είναι Πιστοποιητικό Ενεργειακού Επιθεωρητή και υποβολή φορολογικής δήλωσης.

Αίτηση θα υποβάλει ο πλήρης κύριος ή ο επικαρπωτής πρώτης κατοικίας και επιδοτούνται με ποσοστό έως 70% εργασίες όπως: αντικατάσταση κουφωμάτων και σκίασης, τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, αναβάθμιση συστήματος ψύξης – θέρμανσης (λέβητες), παροχή ζεστού νερού (ηλιακοί θερμοσίφωνες).

Η ανώτατη επιδοτούμενη δαπάνη είναι έως 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο όριο τις 25.000 ευρώ και το ύψος της επιδότησης είναι έως 17.500 ευρώ (25.000 ευρώ Χ 70%).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook