Tο Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου συνιστά ότι οι ενήλικες πρέπει να ξεκουράζονται από επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ και αναφέρει ότι η εμφάνιση μπορεί να επηρεαστεί από την έλλειψη ύπνου.

Μάλιστα, η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε μεγαλύτεροι από ότι είστε στην πραγματικότητα, προκαλώντας εμφάνιση ρυτίδων και χαλάρωσης. 

Ο ύπνος δίνει στο δέρμα χρόνο για να ανακάμψει από ζημιές και φλεγμονές: Όταν κοιμάστε, ξεκουράζεται τόσο το σώμα, όσο και η επιδερμίδα. Αν δεν κοιμηθείτε αρκετές ώρες, το δέρμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κατάλληλα τις ζημιές και τις φλεγμονές. «Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει την επούλωση των πληγών, να προάγει τη φλεγμονή στο δέρμα και να οδηγήσει στην εμφάνιση ακμής», δήλωσε ο Δρ. Joshua Zeichner, διευθυντής καλλυντικών και κλινικών ερευνών στο νοσοκομείο Mount Sinai.

Ξηρότητα: Το δέρμα, το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος, παρέχει ένα φραγμό από το εξωτερικό περιβάλλον. Το εξωτερικό του στρώμα λειτουργεί ως προστατευτικό για την υπερβολική απώλεια νερού, αλλά όταν δεν κοιμάστε αρκετά, μπορεί να μην είναι σε θέση να λειτουργήσει σωστά. «Η στέρηση ύπνου περιορίζει τη λειτουργία του φραγμού του δέρματος, έτσι υπάρχει μεγαλύτερη απώλεια νερού όταν δεν κοιμάστε», αναφέρει η δερματολόγος Debra Jaliman, τονίζοντας ότι αυτή η απώλεια νερού μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ξηρότητα.

Χαλάρωση: Η Δρ. Jaliman σημείωσε ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης. Πιο συγκεκριμένα, το ανθρώπινο σώμα εκκρίνει την αυξητική ορμόνη κατά τις πρώτες ώρες ύπνου, οπότε αν δεν ξεκουράζεστε επαρκώς, ίσως να μην παράγετε αρκετή. Κάτι τέτοιο μπορεί να μειώσει το πάχος της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα το κολλαγόνο και ο ελαστικός ιστός να επηρεαστούν, προκαλώντας χαλάρωση και εμφάνιση ρυτίδων.

Μαύροι κύκλοι: «Όταν δεν κοιμάστε, τα μάτια σας θα είναι πιο κόκκινα και πιο πρησμένα. Θα εμφανίσετε μαύρους κύκλους και το δέρμα θα δείχνει πιο χλωμό», αναφέρει η Δρ. Jaliman. Παρόλο που οι μαύροι κύκλοι μπορεί εν μέρει να είναι θέμα γονιδίων, η στέρηση ύπνου μπορεί να τους επιδεινώσει, καθώς μπορεί να προκαλέσει συγκέντρωση αίματος κάτω από τα μάτια. Το συγκεντρωμένο υγρό μπορεί επίσης να προκαλέσει πρήξιμο.

onmed.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook