Οι περισσότερες από τις 468.000 ανθρωποκτονίες που διαπράχθηκαν σε όλον τον κόσμο το 2010 σημειώθηκαν στην Αφρική και την Λατινική Αμερική με θύματα κυρίως άντρες, ανακοίνωσε το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

\”Το 2010 σημειώθηκαν 468.000 ανθρωποκτονίες σε όλον τον κόσμο. Περίπου το 36% αυτών στην Αφρική, το 31% στην Αμερική, το 27% στην Ασία, το 5% στην Ευρώπη και το 1% στην Ωκεανία\”, υπογραμμίζει το Γραφείο. \”Νέοι άντρες, ειδικά στην Κεντρική και τη Νότια Αμερική, την Καραϊβική, την Κεντρική και Νότια Αφρική κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν θύματα ανθρωποκτονίας από πρόθεση\”, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Στις χώρες που πλήττονται περισσότερο, ειδικά στην Κεντρική Αμερική, ένας άντρας 20 ετών στους πενήντα θα χάσει τη ζωή του πριν κλείσει τα 31 του χρόνια, αποκαλύπτεται στην έκθεση. Αν οι άντρες αποτελούν την πλειοψηφία–80% των περιπτώσεων–των θυμάτων και των δραστών, το UNODC επισημαίνει ότι οι γυναίκες είναι γενικά θύματα οικογενειακής βίας. Στην Ευρώπη το 2008, περίπου το 80% των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από τον πρώην σύζυγο ή σύντροφό τους ήταν γυναίκες.  Το Γραφείο αναφέρεται συγκεκριμένα στο ρόλο των πυροβόλων όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στο 42% των ανθρωποκτονιών το 2010.

\”Είναι σημαντικό τα μέτρα πρόληψης κατά της εγκληματικότητας να περιλαμβάνουν και την επικύρωση και την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών για τα αυτόματα όπλα\” με στόχο τον καλύτερο έλεγχο τους, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του UNODC Γιούρι Φεντότοφ. Στην έκθεση επισημαίνεται \”η σαφέστατη σχέση ανάμεσα στην εγκληματικότητα και την ανάπτυξη\”. \”Η εγκληματικότητα αποτελεί βασικό λόγο αλλά και αποτέλεσμα της φτώχειας, της ανασφάλειας και την έλλειψης ανάπτυξης\”, τονίζεται στην έκθεση, στην οποία προστίθεται ότι οι χώρες στις οποίες υπάρχει μεγάλη ανισότητα στα εισοδήματα ο κίνδυνος να σημειώνονται βίαια εγκλήματα είναι τετραπλάσιος σε σύγκριση με τις άλλες χώρες. Τέλος, η έκθεση δείχνει ότι οι οικονομικές αναταράξεις είναι πιθανό να αυξήσουν το ποσοστό των ανθρωποκτονιών, όπως συνέβη σε ορισμένες χώρες στο 2008-2009 όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook