Ανακοίνωση Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Νέας Χώρας για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ

Αναλυτικά το κείμενο:

“Μετά την απαράδεκτη απόφαση στη συνεδρίαση της 24-7-2019 του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων και τη συνάντηση δεκάδων πολιτών ύστερα από το κάλεσμα μας στο χώρο του πρώην εργοστασίου της ΑΒΕΑ την 29-7-2019 και τη γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε, ως Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Νέας Χώρας, γνωστοποιούμε στους κατοίκους της Νέας Χώρας και των Χανίων τα παρακάτω:

1. Το επίμαχο οικόπεδο – για το οποίο μίλησαν πρόσφατα με ανακοινώσεις τους το ΤΕΕ/ΤΔΚ και οι δημοτικές παρατάξεις «Πρωτοβουλία Πολιτών» και «Λαϊκή Συσπείρωση», ενισχύοντας τον όμορφο αγώνα που ξεκινήσαμε – βρίσκεται στην βορειοανατολική γωνία Ακτής Κανάρη και Γερασίμου Παρδάλη, του τετραγώνου της ΑΒΕΑ μπροστά από το 5ο Γυμνάσιο Χανίων. Το 1994, με τροποποίηση του σχεδίου πόλης, χαρακτηρίστηκε ως «χώρος για την ανέγερση εγκαταστάσεων κοινωφελούς σκοπού (χώρος αθλητισμού)».

 Επειδή ο Δήμος δεν το απαλλοτρίωσε ως όφειλε, μετά από 20 χρόνια ο ιδιοκτήτης προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Χανίων κι αυτό αποφάσισε, με την αρ. 313/2014 ανέκκλητη πράξη του, ότι «αίρεται το ρυμοτομικό βάρος» του ακινήτου δηλ. ακυρώνει την ρυμοτομία και μεταφέρει την κυριότητα στην Τράπεζα Χανίων η οποία έχει τη δυνατότητα να το πουλήσει ή να το αξιοποιήσει η ίδια.

 Στις 5 του Φλεβάρη 2019 η ιδιοκτήτρια εταιρεία «Κρητικά Ακίνητα» καταθέτει ελλιπή αίτηση ζητώντας από την πολεοδομία του Δήμου να προωθήσει τον αποχαρακτηρισμό του και τη μετατροπή του σε γενική κατοικία! 20 χρόνια καμιά από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και 5 χρόνια τώρα η απερχόμενη, δεν φρόντισαν να υλοποιήσουν τα προβλεπόμενα από το σχέδιο πόλης, ν’ απαλλοτριώσουν το οικόπεδο με φθηνότερη τιμή και ν’ αποδώσουν έναν απαραίτητο ελεύθερο χώρο στη νεολαία και πρώτα στους 750 περίπου νέους των όμορων Γυμνασίου και Λυκείου που ασφυκτιούν σε μια μικρή αυλή, όπως και σε όλους τους κατοίκους της συνοικίας και της πόλης.

 Στις 11 Ιουλίου η ελλιπής αίτηση συμπληρώθηκε με νέα δικαιολογητικά και το θέμα συζητήθηκε επειγόντως στο δημοτικό συμβούλιο στις 24-7-2019 ενώ από το νόμο είχε περιθώριο απάντησης ενός τριμήνου δηλ. τον Οκτώβριο.

 2. Προεκλογικά ο απερχόμενος δήμαρχος ανερυθρίαστα, πουλούσε ανέξοδα φούμαρα στους πολίτες, μέσα από συνεντεύξεις του σε τοπικά ΜΜΕ (25 Απριλίου 2019), λέγοντας: «[…] Στα σχέδια της δημοτικής μας αρχής είναι η δημιουργία ενός στεγασμένου χώρου στάθμευσης στο οικοδομικό τετράγωνο που άλλοτε καταλάμβανε η ΑΒΕΑ, διότι το έχει ανάγκη η παλιά πόλη και η περιοχή της Νέας Χώρας. Επίσης, στον σχεδιασμό μας προβλέπεται στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο η δημιουργία ενός χώρου άθλησης. Το σύνολο του οικοπέδου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ιδιοκτησία δύο τραπεζών. Βρισκόμαστε σε μία προεργασία και θεωρώ ότι θα βρεθεί η λύση ώστε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες της πόλης μας. […]». Άκου… προεργασία! Ξεπέρασε ακόμη και τον βαρώνο Μυνχάουζεν!!!

3. Στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου, μετά τα πυρά της αντιπολίτευσης, ο κ. Βάμβουκας βάζοντας μπροστά τους υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου (δικηγόρος, υπηρεσία δόμησης), υπερασπίστηκε μέχρι τέλους τις επιλογές του με μόνο επιχείρημα ότι το οικόπεδο είναι πανάκριβο, συνέχισε με δόσεις λαϊκισμού ότι οι μπασκέτες που θα μπουν θα είναι κόστους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ κ.ά. Ακολούθησαν από μέρους του σαθρά επιχειρήματα και συνειδητά ψέματα ότι μέσα στο ίδιο τετράγωνο ή σε άλλο σημείο της συνοικίας π.χ. οδός Σελίνου, μπορεί ν’ αγοραστεί κάτι ανάλογο με πολύ λιγότερα χρήματα. Μετά την απόφαση και καθώς η συζήτηση εξελίσσεται δημόσια, δηλώνει ότι «Ο Δήμος έχει δικαίωμα επιβολής απαλλοτρίωσης ανεξάρτητα από την θέληση των ιδιοκτητών».

 Δίνοντας, λοιπόν, τις πρέπουσες απαντήσεις, ας φρεσκάρουμε τη μνήμη του απερχόμενου δημάρχου:

α) Δεν γνωρίζει από την «προεργασία» του με την Alpha Bank, ότι ο χώρος που προτείνει στη νότια πλευρά του οικοδ. τετραγώνου της ΑΒΕΑ εναλλακτικά για φθηνότερη αγορά και δημιουργία πάρκου αθλητισμού, ανήκει στην τράπεζα η οποία όπως ανακοίνωσε στα ΜΜΕ, μαζί με τις συνεταίρους της πολυεθνικές εταιρείες, σκοπεύει σε μια επένδυση 55 εκατ. για τουριστικές εγκαταστάσεις; Δηλαδή η έκταση της νότιας πλευράς δεν χρειάζεται στην τράπεζα και μπορεί να την πουλήσει στον Δήμο; Ρώτησε την τράπεζα αν το πουλάει; Ή μήπως θα της κάνει αναγκαστική απαλλοτρίωση; Δούλεμα και των γονέων!

β) Προτείνει (7/8) την αγορά του ακάλυπτου οικοπέδου στην απέναντι γωνία της Γερασίμου Παρδάλη λέγοντας «τη στιγμή μάλιστα, που δίπλα ακριβώς, μπορεί να αποκτηθεί ανάλογο ακίνητο με περίπου τη μισή αξία και μάλιστα, καταλληλότερο για την χρήση που το χρειάζεται ο Δήμος μας». Ρωτάμε: Έκανε κάτι ως σήμερα που πετά πομφόλυγες; Αν πραγματικά ενδιαφέρεται ερεύνησε μήπως έχει ήδη πουληθεί;

 γ) Όσον αφορά τη Σελίνου και την υπόλοιπη συνοικία υπάρχουν τέτοιου μεγέθους ελεύθερα οικόπεδα; Αλλά κι αν υπάρχουν κ. δήμαρχε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι διαδικασίες αναγκαστικής απαλλοτρίωσης είναι μακροχρόνιες. Η παραπλάνηση σ’ όλο της το μεγαλείο! Εδώ λέτε πως κάνατε μελέτη για τη διάνοιξη της Ακτής Παπανικολή, δίχως να συζητήσετε με τους ιδιοκτήτες των παραλιακών οικοπέδων κι ούτε βέβαια να τους απαλλοτριώσετε! Δεν προχωρήσατε στην απαλλοτρίωση του προβλεπόμενου, από το σχέδιο πόλης οικοπέδου, στη δυτική πλευρά της συνοικίας, για τη στέγαση των 32ου και 36ου Νηπιαγωγείων που σήμερα στεγάζονται σε ακατάλληλο ιδιωτικό χώρο.

 Δεν τολμήσατε ν’ απαλλοτριώσετε το μικρό κομμάτι που απομένει για να ενωθεί η οδός Καντάνου με την Σελίνου ολοκληρώνοντας την διάνοιξή της, ώστε ν’ ανασάνει λίγο το πιο υποβαθμισμένο κομμάτι της συνοικίας. Αλλά βέβαια τυχαίνει ιδιοκτήτης της αυλής που εμποδίζει, να είναι ο «εκλεκτός σας υποψήφιος» πρόεδρος των ξενοδόχων-καταστηματαρχών Νέας Χώρας. Λίγα από τα πολλά, παραδείγματα που φανερώνουν σ’ όλη του την έκταση τον «Μαυρογιαλουρισμό» που σας διακατέχει!

 δ) Κομπάζει με περισσή έπαρση για το ότι ο ίδιος και η Δημοτική του Αρχή, «υπερασπιζόμενοι εμπράκτως το Δημόσιο συμφέρον, κατάφεραν να κηρυχθεί ο χώρος των καμινάδων διατηρητέος», παραποιώντας την ιστορική αλήθεια. Θέλει ηθελημένα να ξεχνά, ότι αρκετά πριν η Ανοιχτή Συνέλευση και 23 σύλλογοι και σωματεία της πόλης και της υπαίθρου με το κείμενο «ΑΒΕΑ: Ολόρθες άκαπνες καμινάδες… μνήμη βαθιά» ζητούσαν από το δήμο να μπει μπροστά στον αγώνα για την σωτηρία των καμινάδων, κάτι που τελικά έγινε με το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

 4. Μιλώντας στην ΕΡΑ Χανίων, ο κ. δήμαρχος έκανε λόγο για παράλογο αίτημα (!) λόγω του υψηλού κόστους του συγκεκριμένου οικοπέδου – φιλέτου, όπως αναφέρει, του οποίου η αξία εκτιμάται στα 4,5 εκατομμύρια €, γεγονός που καθιστά απαγορευτική την αγορά του. Να του υπενθυμίσουμε ότι η αγορά του ερειπίου που έκανε στην οδό Τζανακάκη με 1 εκατ. €, δώρο ανέλπιστο στον ιδιοκτήτη, για να στεγάσει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων. Είπε όμως τη μισή αλήθεια του. Το κόστος της αποκατάστασης σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία, θα προσεγγίσει τα 2,5 εκατ. € για να στεγαστεί μόνο η βιβλιοθήκη. Για να στεγάσει, όμως και όλο το αρχειακό της υλικό θα πρέπει πίσω απ’ το σημερινό ερείπιο να κτιστεί νέο ακίνη-το. Το συνολικό κόστος θα φτάσει τα 5 εκ. €, αν δεν τα ξεπεράσει. Το έργο καλώς να γίνει. Αλλά δεν μπορεί ν’ απορρίπτει μια επένδυση ζωής για τη χανιώτικη νεο-λαία για να εξυπηρετήσει αλλότρια συμφέροντα.

 5. Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο παρουσιάζεται χρονολογικά με 4 διαφορετικά εμβαδά. Σύμφωνα με την 532/1994 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, ήταν «έκτασης εμβαδού 3168,04 τ.μ.».

Το 2000, στο Οριστικό Κτηματολογικό Διάγραμμα της Νομ/κής Αυτ/σης Χανίων, η εμβαδομέτρηση δείχνει 3176,03 τ.μ. Το 2016 στο Κτηματολόγιο φαίνεται εγγεγραμμένο με εμβαδόν 2909,33 τ.μ. Το 2019 εμφανίστηκε με 2882,34 τ.μ., «σύμφωνα με το συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα επιφανείας», που συνόδευε την 764/5-2-2019 αίτηση της νυν ιδιοκτήτριας εταιρείας, όπως εισηγήθηκαν στο Δ. Σ. Χανίων. Πραγματικά ως πολίτες δεν καταλαβαίνουμε. Μας θυμίζει την χαριτωμένη αλλά και διαβολική ταινία «Αγάπη μου, συρρίκνωσα τα παιδιά». Και η «Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου» να υιοθετεί συνεργατικά (!) τη μέτρηση της ιδιοκτήτριας εταιρείας;

Θα δώσει κάποιος στο λαό των Χανίων υπεύθυνα μια εξήγηση; Απερχόμενε δήμαρχε, τώρα που διανύεις τις τελευταίες μέρες της 5ετούς θητείας σου, το ερώτημα ήταν και είναι ένα: Ήσουν ποτέ με τα λαϊκά συμφέροντα ή πάντα με τα επιχειρηματικά, καθότι σ’ όλη σου τη θητεία έκλινες σ’ όλες τις πτώσεις τη λέξη επιχειρηματικότητα; Απόδειξη τα δικά σου λόγια στο Δ. Σ. της 24-7 στο οποίο, δείχνοντας πρεμούρα να παραδώσεις επειγόντως το επίμαχο οικόπεδο, αποκαλύπτεις με μισόλογα ορισμένα παρασκήνια (απομαγνητοφώνηση από το βίντεο της συνεδρίασης): «[…] Καταλαβαίνετε ότι κι οι Τράπεζες κι όλοι, περνάνε τις δυσκολίες τους κι αυτό το οικόπεδο είναι πιθανόν να έχει σκοπό, δεν μπορώ τώρα να λέω, ξέρετε, να υπάρχει κάποια συμφωνία οτιδήποτε άλλο, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να χαθούν, να κάνουν ζημιά και καταλαβαίνετε ότι δεν πρέπει να κάνουμε κατάχρηση της ανοχής! […] μου έχουνε πει ότι τους έχουμε δυσκολέψει πάρα πολύ […] Αλλά θεωρώ ότι μας παρακαλέσανε να μην κα-θυστερήσουμε άλλο αυτή μας την απόφαση, θεωρεί ότι είναι υποχρέωσή μας […]».

Η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Νέας Χώρας προτείνει:

 • Την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της οποίας αμφισβητεί-ται η νομιμότητα (στο 49μελές συμβούλιο, επί 22 παρόντων ψήφισαν 14 υπέρ και 8 κατά) και να πάρει νέα απόφαση το νεοεκλεγμένο δημοτικό συμβούλιο.

 • Να τοποθετηθεί δημόσια ο νέος Δήμαρχος Χανίων αφού ενημερωθεί υπεύθυνα και πολύπλευρα.

 • Να τοποθετηθούν δημόσια οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που εκλέχτηκαν στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Καλούμε τους επιστημονικούς και άλλους συλλόγους, τα εργατικά σωματεία, τις συλλογικότητες, το εκπαιδευτικό κίνημα και το κίνημα γονέων, τους μαθητές και τους φοιτητές να πάρουν θέση και ν’ αγωνιστούμε από κοινού συντονίζοντας τη δράση μας, για να μην περάσουν τα άνομα σχέδια της εμπορευματοποίησης των κοινόχρηστων χώρων. Αν αυτός ο δρόμος «ανάπτυξης», υπηρετεί τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των πραγματικών κοινωνικών αναγκών, ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε. Αγώνας για ελεύθερους χώρους και πράσινο στον Δήμο μας!

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Νέας Χώρας”. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook