«Προκλητικό βήμα» της Τουρκίας χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ τις δραστηριότητες του πλωτού γεωτρύπανου Γιαβούζ ανοιχτά της Καρπασίας, παροτρύνοντας παράλληλα τη γειτονική χώρα να τερματίσει αμέσως τις εργασίες της στην περιοχή και να απομακρυνθεί από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ, τόνισε πως «μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως οι γεωτρήσεις εντός των χωρικών της υδάτων». 

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις δραστηριότητες του πλωτού γεωτρύπανου Γιαβούζ, το οποίο λειτουργεί εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό το προκλητικό βήμα αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συνέχισε:

«Παροτρύνουμε τις τουρκικές αρχές να τερματίσουν αμέσως τις παράνομες δραστηριότητες και να απομακρύνουν το Γιαβούζ από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Παράλληλα, ο αξιωματούχος ζήτησε από όλα τα μέρη να ενεργούν συγκρατημένα.

«Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να προωθεί τη συνεργασία και να παρέχει μια βάση για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε όλη την περιοχή» είπε ο ίδιος.

Ξεκαθάρισε δε, πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν την εξεύρεση μιας ακριβοδίκαιης λύσης για διαμοιρασμό των ωφελημάτων από τους υδρογονάνθρακεςτης Κύπρου μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook