Το πρόγραμμα της εκδήλωσης την Τετάρτη 28 Αυγούστου στις 20.30 το βράδυ στην πλατεία Γυαλί Τζαμισί

Εκδήλωση με θέμα «Η Αμπελοκαλλιέργεια στη Δυτική Κρήτη. Η ποικιλία του «ρωμέικου» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Αυγούστου στις 20.30 το βράδυ, στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων, στην πλατεία Γιαλί Τζαμισί.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον δήμο Χανίων, τον δήμο Κισάμου, την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, τον Σύλλογο Προβολής Κισάμου «Η Γραμπούσα» και την Κοινωφελή Επιχείρηση δήμου Κισάμου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

  • Χαιρετισμοί Συνδιοργανωτών
  • Η Αμπελοκαλιέργεια στη Δυτική Κρήτη. Η ποικιλία του ρωμέικου. Ομιλητές: Ανδρέας & Γιάννης Πνευματικάκης, εκπρόσωποι της Οινοποιίας «Πνευματικάκη»
  • Παραδοσιακή Μουσική από τους: Νίκο Χαρχαλάκη, βιολί Γιάννη Παπαδάκη, λαούτο
  • Παραδοσιακοί Χοροί από τα μέλη του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου, «Ο ΓΗΓΕΝΗΣ»

Συντονισμός Εκδήλωσης: Γεώργιος Γεωργιλάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Προβολής Κισάμου «Η Γραμπούσα»

Κισαμίτικο Κρασί

Το κρασί που παράγεται με παραδοσιακό τρόπο στην περιοχή της Κισάμου είναι μοναδικό. Από την εποχή του Βυζαντίου και της αρχαίας Ρώμης λέγεται ότι οι αυτοκράτορες έστελναν ειδικά διαμορφωμένα πλοία για να μεταφέρουν κρασί και λάδι στα παλάτια τους. Πολύ σημαντικές αναφορές για την Κίσσαμο και τα κρασιά της, υπάρχουν στα βιβλία του Διοσκουρίδη που γράφτηκαν περίπου το 100 μ.X.

Οι θαλάσσιες έρευνες έχουν πράγματι φέρει στο φως ναυάγια των πλοίων αυτών που είναι γεμάτα με κεραμικά δοχεία, πάνω σε ειδικά κατασκευασμένες ξύλινες βάσεις κατάλληλες για θαλάσσια μεταφορά.