Στο πρώτο εξάμηνο του 2019 οι εισπράξεις από τουρισμό και ναυτιλία έδωσαν σημαντική στήριξη σε ΑΕΠ και  ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2019 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 3,9 δισ. ευρώ, κατά 759 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2018.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και τη βελτίωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, οι οποίες αντιστάθμισαν την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού ανόδου των εξαγωγών σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αύξηση των εισαγωγών. Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν άνοδο 1,6% σε τρέχουσες τιμές (0,1% σε σταθερές τιμές). Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,2% σε τρέχουσες τιμές (2,2% σε σταθερές τιμές).

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 1,28 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, οφείλεται στη βελτίωση τόσο του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών όσο και του ισοζυγίου μεταφορών, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών διευρύνθηκε.

Οι εισπράξεις από μεταφορές, κυρίως θαλάσσιες, αυξήθηκαν κατά 7,3%, στα 8,1 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 15,3%, στα 5,5 δισ. ευρώ, αν και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών παρουσίασαν μικρή πτώση κατά 0,5% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook