Ένα νόστιμο λαδερό, που μαγειρεύεται με ό,τι βγάζει ο λαχανόκηπος στο τέλος της εποχής του καλοκαιριού, οπότε δεν είναι καθιερωμένη και η αναλογία των λαχανικών που χρησιμοποιούνται.

Υλικά
1.200γρ. περίπου λαχανικά εποχής διάφορα (μελιτζάνες, κολοκυθάκια, φασολάκια, πιπεριές, κολοκυθοανθούς, κ.λπ.), πλυμένα και κομμένα σε μεγάλους κύβους
2 μέτριες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
5-6 ντομάτες ώριμες, αποφλοιωμένες, λιωμένες
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Σοτάρετε στο λάδι τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν και προσθέτετε τα διάφορα λαχανικά εκτός από τις μελιτζάνες και τους κολοκυθοανθούς. Ανακατεύετε καλά να καλυφθούν με το λάδι και μετά προσθέτετε τις μελιτζάνες. 

Όταν μαλακώσουν λίγο οι μελιτζάνες, προσθέτετε την ντομάτα και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθεί. Τέλος, προσθέτετε τους κολοκυθοανθούς, αλάτι και πιπέρι. 

Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τη σοφεγάδα να σιγοβράσει για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μείνει το φαγητό με το λάδι του. Για να μη λιώσουν τα λαχανικά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, κουνάτε την κατσαρόλα αντί να ανακατεύετε το φαγητό. 

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή 

Tips
Το όνομα έχει ρίζες από την εποχή της Ενετοκρατίας στην Κρήτη και αναφέρεται σε φαγητό που γίνεται στον ατμό. Γι’ αυτόν το λόγο δεν μπαίνει καθόλου νερό στη διάρκεια του μαγειρέματος.

Πηγή: olivemagazine.gr