Το βρετανικό BBC, ο μεγαλύτερος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός όμιλος στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα τα σχέδιά του για μείωση δαπανών σε ποσοστό 20% που θα συμπεριλάβουν την κατάργηση περίπου 2.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2017.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του BBC Μαρκ Τόμσον η ετήσια μείωση των δαπανών θα φτάσει τα 670 εκατομμύρια λίρες (770 εκατομμύρια ευρώ). "Οι πιο ριζοσπαστικές αλλαγές στην ιστορία" της εταιρείας είναι άμεση συνέπεια του παγώματος για έξι χρόνια του τέλους που πληρώνουν οι Βρετανοί -που αποφέρει 4 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο στο BBC--το οποίο ανακοίνωσε η κυβέρνηση το 2010 στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας.

Ο Τόμσον είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο μία εσωτερική διαδικασία διαβουλεύσεων. Το σχέδιο περικοπής δαπανών ονομάστηκε "προτεραιότητα στην ποιότητα" και δεν προβλέπει το κλείσιμο κανενός από τα τηλεοπτικά δίκτυα ή τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του BBC.

Αντίθετα προβλέπεται μεταξύ άλλων η μείωση των ψυχαγωγικών προγραμμάτων, η κατάργηση των εγκαταστάσεών του στο Μάντσεστερ και το Κάρντιφ, ενώ ο προϋπολογισμός για τις αθλητικές μεταδόσεις θα μειωθεί κατά 15%. Από την αρχή της χρονιάς έχουν ανακοινωθεί μειώσεις στον τομέα του Διαδικτύου και την υπηρεσία World service.

Ο νέος επικεφαλής του BBC Trust, του σώματος που επιβλέπει το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, ο λόρδος Κρις Πάτεν, δήλωσε ότι οι βρετανοί φορολογούμενοι που κάθε χρόνο δίνουν 145,5 λίρες (169 ευρώ) στο BBC θα ενημερωθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς για τα μέτρα που προβλέπεται να ληφθούν.