Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης η ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.

Με την φράση «πεμπτουσία της πολιτικής μας είναι η συμμετοχή όλων στο έργο που καλούμαστε να υλοποιήσουμε», ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, έδωσε το στίγμα της πολιτικής λειτουργίας που θα έχει η Περιφέρεια στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο που ξεκινά από την 1η Σεπτεμβρίου. 

Μιλώντας κατά την τελετή Ορκωμοσίας των μελών του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης ο κ. Αρναουτάκης κάλεσε όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου σε συνεργασία. «Ελάτε να καταλύσουμε στην πράξη τους διαχωρισμούς», είπε και δεσμεύθηκε πως «το Περιφερειακό Συμβούλιο θα είναι ισχυρό και αποφασιστικό όργανο. Ένα πεδίο δημιουργικής σύνθεσης των προτάσεων και των θέσεων των μελών του, όπου με γόνιμο διάλογο και συλλογικότητα θα λαμβάνονται οι αναγκαίες αποφάσεις». 

Κατά την ομιλία του ο Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε πως η Περιφέρεια δεν θα μείνει αμέτοχη σε ότι αφορά την ανάπτυξη της Κρήτης και δεν θα αυτοπεριοριστεί στα στενά όρια των αρμοδιοτήτων, αλλά θα διεκδικήσει και θα έχει λόγο, θέσεις και προτάσεις σε κάθε κρίσιμο τομέα, δίνοντας βαρύτητα σε ζωτικής σημασίας θέματα για το νησί όπως η κατασκευή σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, η αναβάθμιση των θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών, η εξασφάλιση της ενεργειακής μας επάρκειας, η προσέλκυση επενδύσεων, η διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και η απόκτηση των απαιτούμενων κοινωνικών υποδομών, η ενίσχυση των πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων, ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος μας και η αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα. 

Ο κ. Αρναουτάκης στην ομιλία του έδωσε έμφαση στη συνεργασία σε κάθε επίπεδο, ενώ υπογράμμισε πως το επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας Κρήτης εδράζεται σε 12 προγραμματικούς άξονες. Αναλύοντας, ο Περιφερειάρχης εστίασε στην υλοποίηση του ΒΟΑΚ από την Κίσσαμο ως τη Σητεία, «ως πρωταρχική επιδίωξη για το αμέσως επόμενο διάστημα», στην αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα και της αγροδιατροφής και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη αλλά και στην ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική. Μαζί με την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στους άξονες προτεραιότητας περιλαμβάνονται και η αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών και τη δημιουργία νέων έργων, η ενίσχυση των εκπαιδευτικών υποδομών όλων των βαθμίδων, ο εκσυγχρονισμός των δομών υγείας, η κοινωνική συνοχή και η καταπολέμηση της φτώχιας, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η ανάπτυξη της καινοτομίας μέσα από τη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης καθώς και οι ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις που στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες. 

«Με κοινή βούληση και συστράτευση, με έντιμη διαχείριση και διαφάνεια, με ορθολογισμό και πραγματισμό μπορούμε να καταστήσουμε την Κρήτη αναπτυξιακό φάρο, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Μεσογείου», υπογράμμισε στην κατακλείδα της ομιλίας του ο Σταύρος Αρναουτάκης, υπογραμμίζοντας πως «η εντολή που έχουμε λάβει είναι το διαβατήριο για να περάσουμε σε μια νέα εποχή». 

Η τελετή 

Η τελετή ξεκίνησε με τον αγιασμό που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, παρουσία των μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, Βουλευτών του νησιού, του Προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης, της Προϊσταμένης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Δημάρχων του νησιού, αιρετών και των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης, υπηρεσιακών παραγόντων και πλήθους κόσμου και εκπροσώπων φορέων που κατέκλυσαν την Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, συμμετέχοντας στην τελετή ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβουλίου.

Τον όρκο διάβασε ο Περιφερειάρχης ενώ εκπρόσωποι των συνδυασμών «Ανυπότακτη Κρήτη» και «Λαική Συσπείρωση» διάβασαν δηλώσεις αφού δεν ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο.  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook