Η παράδοση θέλει τη φανουρόπιτα να έχει μονό αριθμό υλικών.
Υλικά
1⅓ κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1 κούπα σπορέλαιο + επιπλέον για το ταψί
1½ κούπα χυμός πορτοκαλιού
1 κουτ. γλυκού κανέλα
ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
2 κουτ. σούπας κονιάκ
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + επιπλέον για το ταψί
3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κούπα καρύδια, σπασμένα
1 κούπα σταφίδες ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ.
- Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την κρυσταλλική ζάχαρη, το σπορέλαιο, τον χυμό, το ξύσμα και το κονιάκ. Ομογενοποιούμε ανακατεύοντας καλά με μια κουτάλα.
- Ενσωματώνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας απαλά, και στο τέλος τις σταφίδες με τα καρύδια.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 50 λεπτά. Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να δούμε αν η φανουρόπιτα έχει ψηθεί σωστά μέχρι μέσα και τη βγάζουμε από τον φούρνο. Αν θέλουμε, αφού κρυώσει, πασπαλίζουμε τη φανουρόπιτα με ζάχαρη άχνη.
Μυστικό: Δεν ρίχνουµε µεµιάς όλο το αλεύρι, γιατί µπορεί να χρειαστεί λιγότερο. Αν η ζύµη βγει σκληρή, µπορούµε να ρίξουµε λίγο περισσότερο χυµό.