Μπάχαλο στην αγορά με τον ΦΠΑ στα τρόφιμα καθώς κανείς δεν ξέρει τι και πώς χρεώνει στον καταναλωτή. Έτσι, αν κάτσετε σε κάποιο τραπέζι το μαγαζί γίνεται εστιατόριο και ο φόρος είναι 23% ενώ αν πάρετε το σάντουιτς σε σακουλάκι και φύγετε τότε είναι τυποποιημένο και πάει στο ΦΠΑ 13%.

Επίσης, αν φάτε ένα σκέτο κρουασάν θεωρείται φαγητό και πάει στο 23% ενώ αν του βάλετε σιρόπι γίνεται γλυκό και ο ΦΠΑ είναι 13%. Δεν μας λέει κανείς όμως αν η αλμυρή κρέπα έχει ΦΠΑ 13% και η αλμυρή… 23%.

Με νέα εγκύκλιο του το υπουργείο Οικονομικών μπερδεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα ως προς το ποια προϊόντα θα υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% και ποια στο μειωμένο 13%.

Τα τυποποιημένα προϊόντα τα οποία παρασκευάζονται με βιομηχανική διαδικασία και διατίθενται για ευρεία κατανάλωση στα σημεία πώλησης παραμένουν στο μειωμένο συντελεστή 13%.

Τέτοια θεωρούνται τα συσκευασμένα σάντουιτς και οι σαλάτες λαχανικών ή φρούτων, τα οποία είναι αεροστεγώς κλεισμένα.

Τα ίδια προσυσκευασμένα προϊόντα όμως, υπάγονται στο 23% όταν διατίθενται στον τελικό καταναλωτή μετά την αφαίρεση της συσκευασίας για οποιοδήποτε λόγο, π.χ. ζέσταμα ή ψήσιμο καθώς και όταν καταναλώνονται επιτόπου.

ΦΠΑ 23% αν καθίσουμε σε τραπέζι

Η επιτόπου κατανάλωση σε τραπεζοκαθίσματα που διαθέτουν οι επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, ψητοπωλεία, ταβέρνες, ταχυφαγεία, καφετέριες, αναψυκτήρια, κυλικεία κλπ.) υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) ως υπηρεσία εστίασης, ανεξάρτητα από το είδος που καταναλώνεται (περιλαμβανομένων των γλυκών, του μη ανθρακούχου νερού και του ψωμιού).

Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονται τα κυλικεία στα σχολεία και στις σχολές αλλά και τραπεζοκαθίσματα τα οποία χρησιμοποιούνται από τους πελάτες πολλών επιχειρήσεων εστίασης που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο (π.χ. ενιαίος χώρος τραπεζοκαθισμάτων σε χώρο εμπορικού κέντρου).

Ωστόσο, στο μειωμένο συντελεστή 13% υπάγονται τα βρώσιμα είδη των κυλικείων, όπως για παράδειγμα τα σάντουιτς, τα τόστ, τα σφολιατοειδή και οι πίτες, όταν παραδίδονται για κατανάλωση εκτός καταστήματος, και όχι τα ροφήματα και τα ποτά (αλκοολούχα ή μη).

Οι παραδόσεις γλυκών και παγωτών όταν αυτά καταναλώνονται εντός των καταστημάτων από τα οποία πωλούνται, υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%). Στο μειωμένο συντελεστή (13%) υπάγονται όταν καταναλώνονται εκτός των καταστημάτων αυτών, ανεξάρτητα από το εάν προσφέρονται σε κλειστή ή σε ανοιχτή συσκευασία («στο χέρι»).

ΦΠΑ 23% στο ΚαΨιΜι

Αντιθέτως η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για παραδόσεις των αγαθών αυτών από κυλικεία που λειτουργούν εντός στρατιωτικών μονάδων, ερευνητικών κέντρων, μουσείων, δημοσίων υπηρεσιών, κλπ., οι οποίες υπάγονται στον κανονικό συντελεστή (23%).

Το ίδιο ισχύει και όταν μια επιχείρηση αναλαμβάνει την τροφοδοσία νοσοκομείων, εστιατορίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, φοιτητικών λεσχών, κλπ., με έτοιμα φαγητά, γλυκά και ποτά. Προϋπόθεση είναι η κατανάλωσή τους πραγματοποιείται εκτός του καταστήματος που έγινε η παράδοση από το catering.

Στην περίπτωση που η ίδια επιχείρηση παρέχει τα έτοιμα φαγητά και τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης η συνολική παροχή υπάγεται στον κανονικό συντελεστή 23% περιλαμβανομένων των γλυκών, του εμφιαλωμένου μη ανθρακούχου νερού και του ψωμιού.

Το ίδιο και στην περίπτωση που ζαχαροπλαστεία ή άλλες επιχειρήσεις τροφοδοσίας αναλαμβάνουν, επ’ ευκαιρία βάπτισης, ή γάμου, ή μνημόσυνου, καθ’ υπόδειξη του πελάτη τους, την παράδοση γλυκών, παγωτών, ή άλλων ειδών στο χώρο της εκκλησίας

23% στον Τουρισμό

Στα ξενοδοχεία, για διαμονή με πρωινό και δύο γεύματα (full board) έναντι ενιαίας τιμής, το 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό και τα δύο γεύματα και το υπόλοιπο 75% τιμής στο 13% καθώς θεωρείται διαμονή

Η υπηρεσία εξυπηρέτησης δωματίου (room service) υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%), ως υπηρεσία εστίασης (περιλαμβανομένου του μη ανθρακούχου νερού). Αντίθετα, οι καταναλώσεις του μίνι μπαρ που υπάρχει εντός του δωματίου αποτελούν παραδόσεις αγαθών, επομένως χρεώνονται με τον οικείο συντελεστή κάθε αγαθού.

Πίτες σφολιάτες

Τα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση (ψημμένα κλπ.) σφολιατοειδή και πίτες, όπως τυρόπιτες, λουκανικόπιτες, κασερόπιτες, μπουγάτσες, κρέπες, κρουασάν, κλπ., εάν δεν είναι τυποιημενα υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (είτε καταναλώνονται εντός των καταστημάτων από τα οποία διατίθενται, είτε όχι).

Όσα όμως από αυτά περιέχουν γλυκαντικές ύλες (πχ μπουγάτσες) θεωρούνται γλυκά και υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή 13%, όταν δεν καταναλώνονται εντός των καταστημάτων από τα οποία διατίθενται.

Οι πωλήσεις άψητων σφολιατοειδών και πιτών υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή 13% ΦΠΑ, καθώς δεν πρόκειται για έτοιμα προς άμεση κατανάλωση αγαθά.

Νερά Ποτά Γάλα

Τα μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μη ανθρακούχα νερά, δηλαδή τα έτοιμα ροφήματα, οι χυμοί, τα αεριούχα νερά και τα αναψυκτικά γενικά, από 1.9.2011, υπάγονται σε κάθε περίπτωση στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) εντός ή εκτός καταστημάτων εστίασης.

Ο μειωμένος συντελεστής (13%) συνεχίζει να εφαρμόζεται στο γάλα (τυποποιημένο ή μη), συμπεριλαμβανομένου και του σοκολατούχου γάλακτος.

Ο καφές

Ο έτοιμος προς πόση καφές, όπως και άλλα έτοιμα προς πόση ροφήματα (τσάι, κλπ.) φορολογούνται με τον κανονικό συντελεστή, ανεξάρτητα εάν καταναλώνονται εντός καταστημάτων εή πρόκειται για παράδοση που πραγματοποιείται από οποιαδήποτε επιχείρηση (σούπερ μάρκετ, παντοπωλείο, περίπτερο, εστιατόριο, κυλικεία εντός ή εκτός εκπαιδευτικών ή νοσοκομειακών ιδρυμάτων, κλπ.).

Αντίθετα, στο μειωμένο συντελεστή (13%) συνεχίζουν να υπάγονται ο καφές, το τσάι, το κακάο, κλπ., όταν δεν αποτελούν έτοιμα προς πόση ροφήματα, αλλά διατίθενται χύμα ή συσκευασμένα, καθώς και σε συσκευασία η οποία περιέχει καφέ, ζάχαρη, καλαμάκι, κλπ.

«Συμπύκνωσαν» τον ΦΠΑ στους χυμούς

Επισημαίνεται όπως αναφέρει το protothema.gr, ότι σε συμπυκνωμένους χυμούς, αναψυκτικά ή καφέδες κλπ που δεν είναι έτοιμα για κατανάλωση αλλά χρήζουν αραίωσης ή άλλης περαιτέρω επεξεργασίας προκειμένου να καταναλωθούν, δεν υπάγονται στο 23% ως έτοιμα ροφήματα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook