Όταν περνάμε μία στρώση αποσμητικού στις μασχάλες μας το πρωί, κάνουμε περισσότερα από το να καλύπτουμε μόνο τις κακές οσμές με ένα λουλουδάτο άρωμα.

Ιδρώνουμε για κάποιο λόγο. Και όμως, σαν σύνολο, ξοδεύουμε δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο προσπαθώντας να σταματήσουμε ή τουλάχιστον να καλύψουμε τη μυρωδιά του ιδρώτα μας.

Παρόλο λοιπόν που το χρησιμοποιείτε καθημερινά, αμφιβάλλουμε ότι γνωρίζετε ακόμα και τα βασικά γύρω από το αποσμητικό σας.

Το αποσμητικό δεν είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο.

Αρχαία Αίγυπτος: Σύμφωνα με τους New York Times, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι “εφήυραν πρώτοι την τέχνη του αρωματικού μπάνιου” και άρχισαν να ψεκάζουν άρωμα στις μασχάλες τους.

Το πρώτο εμπορικό αποσμητικό – το 1888! – ονομαζόταν Mum και το πρώτο αντιιδρωτικό, Everdry, ακολούθησε 15 χρόνια αργότερα, ανέφεραν οι Times.

Το αποσμητικό σκοτώνει τα βακτηρίδια.

Ο ιδρώτας δεν είναι εγγενώς δύσοσμος. Στην πραγματικότητα, είναι σχεδόν άοσμος. Η δυσοσμία προέρχεται από βακτήρια που διασπούν τον ιδρώτα στο δέρμα μας. Το αποσμητικό περιέχει κάποια αντιβακτηριακή ιδιότητα για να σταματήσει τη δυσοσμία πριν ξεκινήσει, ενώ τα αντιιδρωτικά (antiperspirants) αντιμετωπίζουν τον ιδρώτα απευθείας.

Τα αντιιδρωτικά μπλοκάρουν την διαδικασία της εφίδρωσης.

Τα αντιιδρωτικά (antiperspirants), με τη χρήση αλάτων αλουμινίου δρουν στους ιδρωτοποιούς αδένες, εμποδίζοντάς τους από το να εκκρίνουν ιδρώτα. Κατά πόσο όμως είναι επιθυμητό αυτό;

Ας μην ξεχνάμε ότι η εφίδρωση είναι ένας βασικός μηχανισμός αποτοξίνωσης του σώματός μας, και η περιοχή στις μασχάλες είναι ένα από τα βασικά σημεία παραγωγής ιδρώτα και συνεπώς αποβολής τοξινών.
Μπορείτε πραγματικά να πάθετε “ανοσία” στο αντιιδρωτικό σας.

Φαίνεται ότι τα σώματά μας προσαρμόζονται στους ιδρωτο-αποτρεπτικούς τρόπους των αντιιδρωτικών, αλλά κανείς δεν ξέρει πραγματικά γιατί, ανέφερε το HuffPost Style. Το σώμα μπορεί να προσαρμοστεί και να βρει έναν τρόπο να ελευθερώσει τους μπλοκαρισμένους ιδρωτοποιούς αδένες ή απλά να παράγει περισσότερο ιδρώτα στους άλλους αδένες του σώματος. Με άλλα λόγια, ο ιδρώτας που θα έβγαινε από τις μασχάλες τώρα βγαίνει από το μέτωπο, το στήθος, τους μηρούς, τις πατούσες κ.ο.κ.

«Είναι καλή ιδέα να αλλάζετε την μάρκα αποσμητικών σας ανά εξάμηνο για να αποτρέψετε την ανοσία», δήλωσε ο Δρ Χαν Λι, επίκουρος καθηγητής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, στο Men’s Health.

Το αποσμητικό σας δεν νοιάζεται αν είστε άντρας ή γυναίκα.

Ενώ οι γυναίκες έχουν περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες από τους άνδρες, οι αδένες των ανδρών παράγουν περισσότερο ιδρώτα.

Αλλά το αποσμητικό διαφημίζεται ξεχωριστά για άντρες ή για γυναίκες, κάτι που είναι περισσότερο θέμα μάρκετινγκ παρά οτιδήποτε άλλο. Σε τουλάχιστον ένα εμπορικό σήμα, το ίδιο δραστικό συστατικό είναι παρόν στις ίδιες ποσότητες στα αποσμητικά για γυναίκες και άνδρες, ανέφερε η Discovery Health. Είναι μόνο η συσκευασία και το άρωμα που διαφέρει.

Εξακολουθούμε όμως να«τσιμπάμε» σαν καταναλωτές: Από το 2006, τα unisex αποσμητικά αποτελούν μόνο το 10% της αγοράς καταπολέμησης του ιδρώτα, ανέφερε η USA Today.

Δεν χρειάζονται όλοι αποσμητικό.

Οι διαφημιστές των αποσμητικών έχουν κάνει αρκετά καλή δουλειά για να μας πείσουν ότι είμαστε όλοι εξαιρετικά δύσοσμοι και χρειαζόμαστε συνεπώς τα προϊόντα τους.

Όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μυρίζουν τόσο κακά όσο νομίζουν, ανέφερε ο Esquire, και κάποιοι, που προέρχονται από μια ιδιαίτερα τυχερή κάστα γονιδίων, δεν μυρίζουν καθόλου. Επίσης, κάποιοι υποστηρίζουν ότι ορισμένα βακτηρίδια που ζουν φυσικά στο δέρμα μας μπορεί να μας βοηθούν να μυρίζουμε λιγότερο.

Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας.

Ορισμένα φυτικά έλαια και εκχυλίσματα περιέχουν τις δικές τους αντιβακτηριακές ιδιότητες, οπότε θεωρητικά μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας αποσμητική αρωματοθεραπεία σχετικά εύκολα. Φυσικό αντιιδρωτικό από την άλλη, δεν υπάρχει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook